Vermentino, Grosse Clarette, Malvoisie, Pigato, Favoria of Rolle?

Onder vele namen is deze laatrijpende druif, die oorspronkelijk van het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal) afkomstig is, bekend: neemt u er maar even rustig de tijd voor:

Agostenga, Brustiano Bianco, Brustiano di Corsica, Carbes, Carbesso, Favoria, Favoria Bianca, Favoria di Alba, Formentino, Garbesso, Grosse Clarette, Malvasia a Bonefacio, Malvasia Grosso, Malvoisie, Malvoisie Corse, Malvoisie Prėcoce, Piccabon, Piga, Pigato, Rolle, Rossese, Sibirkovski, Uva Sapaiola, Uva Vermentino, Valentin, Varresana Bianca, Vennentino, Verlantin, Vermentini Bianco, Vermentino Pigato en Vermentinu. Maar of ook de Rolle een alias voor deze druif is, is vooralsnog onzeker en schijnt aan de hand van zijn DNA te worden onderzocht. In het zuiden van Frankrijk worden beide namen gebruikt. De naam Malvoisie in het rijtje zou ook kunnen duiden op de Malvasia van het eiland Madeira en dat maakt het allemaal nog complexer. Wilt u het nog complexer? Die naam Malvasia is waarschijnlijk afgeleid van Monemvasia, een stad op de Peloponnesos, dat dan weer in Griekenland ligt.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

le couteau qui dit “Clac”.

Het is Pierre-Jean Calmels, bewoner van het dorp Laguiole (zeg Laï-jol) die de schepper is van het Laguiole mes.  Hij liet zich zo rond 1829 inspireren door twee verschillende messen:

de Capuchadou, het mes van de boeren uit zijn eigen regio, de Aubrac in Aveyron, een mes met een vast blad gemonteerd op een stuk hout dat in een lederen hoesje aan de riem gedragen werd

en het

Spaanse Navaja zakmes dat uit Catalonië afkomstig is. Tijdens strenge winters trokken de boeren uit de Aubrac naar Catalonië om daar te werken. Toen de seizoenarbeiders in het voorjaar thuis kwamen brachten zij het zak-, of klapmes (de Fransen zeggen couteau pliant = vouwmes) mee, waarmee ze de aandacht  van de thuisblijvers trokken (grappig wel, dat je op het www ook kunt lezen dat het juist de Catalanen waren die naar Aveyron trokken! Dus zeg het maar!) en ook de aandacht van Pierre-Jean die in die tijd als hulpje in de herberg van zijn ouders werkte.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged | 1 reactie

l’Aligot de l’Aubrac

Ik was er slechts twee dagen en omdat Noù4 de volgende nacht was volgeboekt, ging ik zonder na te denken verder naar waar ik heen wilde. Eigenlijk vertrok ik dus veel te snel, want ik vergat daardoor ook de door mij verlangde Laguiole boterspreider te kopen.

Maar wat ik niet vergat, was een bezoek aan één van de vele “Burons” rondom Laguiole. Een Buron is van oorsprong een stenen berghut waar de boeren in de zomermaanden verblijven en kaas maken van de melk van de beroemde Aubrac runderen die gedurende een deel van de lente, de hele zomer en een groot deel van de herfst in de bergen aan hun voedsel komen. Ik ging (vanwege de kleurrijke folder bij het Syndicat d’Initiative) naar de Buron van Camejane langs de D219. Deze berghut ligt op ruim 1.600 meter hoogte waar bomen zo langzamerhand een zeldzaamheid beginnen te worden en de wind vrij spel heeft. Dan kun je eigenlijk beter een koordje aan je hoed hebben! Maar ja, dat hebben echte Panama’s niet, dus na twee keer ettelijke meters achter mijn hoed aangerend te hebben, besloot ik naar binnen te gaan om de bereiding van de Aligot de l’Aubrac te aanschouwen. Lees verder

Geplaatst in Columns, Food | Getagged | Een reactie plaatsen

De graaf van Bergon.

Ligt dit graafschap in de Languedoc-Roussillon? Ligt het in Septimanië? Ligt het in de Hérault? Ligt het in de Languedoc-Roussillon? Of zou het de Provence zijn?

Wel, gewaardeerde lezer, de Provence is het in ieder geval niet, want dat ligt aan de oostelijke kant van de Rhônedelta richting Italië. De andere drie namen kloppen wel!

De ‘Région’ heet Languedoc-Roussillon en het département heet Hérault (34).  En voor wat betreft dat Septimanië:  die naam is bedacht door de Visigoten omdat in die contreien het Zevende Romeinse Legioen hier gelegerd was. Het gebied besloeg in de jaren tussen vierhonderentwintig en zevenhonderdzoveel zo ongeveer dezelfde oppervlakte als het huidige Languedoc-Roussillon, maar dan zonder het departement Lozère.

De in 2004 gekozen president van de Région Languedoc-Roussillon, Georges Frêche, kwam vanwege de te benadrukken eenheid binnen het gebied, met die oude naam op de proppen. Hij voerde het vast in op de logo’s, maar het leidde tot een zo grote onvrede onder de bewoners van Roussillon (die hun Catalaanse identiteit niet wilden verliezen) dat er na vele miljoenen euro’s toch maar van af is gezien. (Er was trouwens wel meer mis met deze man, maar dat terzijde!Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Een standbeeld voor die man!

De naam van dominee Samuel Henshall zal weinigen, wellicht helemaal niemand onder u, bekend in de oren klinken. Toch is het artikel waarvoor hij op 24 augustus 1795 een patent aanvroeg, en dat ook kreeg, voor ieder van ons een regelmatig gebruikt artikel. Er zijn mensen, zoals ik, die het artikel bijna altijd bij zich dragen. Door het toenemende gebruik van metalen schroefdoppen echter, is de noodzaak om dat ding bij je te dragen aanzienlijk afgenomen. Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged , | Een reactie plaatsen

Arran is jarig en al bijna volwassen?

De Arran distillery wordt 29 juni 2012 17 jaar oud. Wel heel jong, sowieso, voor een distillery en nog net iets te jong om volgens de wet alcohol tot je te nemen. Maar toch ook al volwassen. Of zijn ze dat pas bij 18? Lees verder

Geplaatst in Columns, Whisky | Een reactie plaatsen

Kaasbaken.

Ik heb in het verleden al een paar artikelen voor www.tantalos.nl over dit Kaasbaken geschreven. Ik noem haar liever Betty, of de koningin van de kaas. Zoek de artikelen nog maar eens op. Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Overige | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Leuke spelletjes?

Door de voortschrijdende technieken in de wijnindustrie vallen beroemde en minder beroemde wijnproevers en schrijvers soms door de mand. Meestal omdat ze bewust in het bekende O’tje worden genomen. (Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek betekende ootje letterlijk ‘de kleine letter o’ of ‘kringetje’, zoals in het kinderspelletje (“We maken een kringetje van jongens en van meisjes …” om die persoon vervolgens voor de gek te houden!) Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen

Een 1 Aprilgrap?

En dan nog een lekker verhaal in het kader van de 1 Aprilgrap. . . . Of toch niet?

Simpele methode om ‘kurk of kurksmaak’ kwijt te raken.

Een dure fles wijn met een ‘kurksmaak’ is voor iedereen die een fles wijn aanschaft lastig, zo ook in het restaurant. De fles moet worden vervangen en je moet maar afwachten of het bedrag door de wijnleverancier of door de supermarkt wordt vergoed. Bovendien geeft het de nodige ergernis ondanks de soepelheid waarmee, zeker de supermarktmedewerkers, voor een oplossing zorgen. Ook als het geen kostbare fles is blijft het lastig. Zeker voor mensen met kleine wijnvoorraden, wanneer de AH, de Jumbo of de C1000 ondanks de toch al lange openingstijden, gesloten blijkt te zijn!
Als je op dat moment de enige lijkt te zijn die de kurksmaak heeft onderkend, neem dan zelf even een ander drankje tot de bewuste fles leeg is!
Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige, Wijn | Een reactie plaatsen

Marsala, een vervolg op het artikel over Tournedos Rossini.

In een eerder artikel waarin ik mijn mening gaf over de saus die in mijn optiek bij Tournedos Rossini geserveerd hoort te worden, verklaarde ik waarom de bedenker, vanwege zijn Italiaanse afkomst, zeker gekozen zou hebben voor een saus op basis van de wijn van het eiland Sicilië, en dan met name de wijn  die rondom de stad Marsala wordt gemaakt!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen