Proeftuin Mijdrecht

Tomatenkwekerij Hans Fransen

Het zomerseizoen loopt zo langzaamaan op z’n laatste benen maar gelukkig was het zondag 6 september redelijk weer om, tussen de Ride For The Roses door, naar Mijdrecht te cruizen. Basman

Daar was tussen 13:00 en 18:00 uur een ’tomatenproeverij’, in de kas bij kwekerij Hans Fransen aan Oosterlandweg 43, in Mijdrecht.

Deze zomer ontdekten Yves van Krimpenfort Wijnen in Fort Waver-Amstel en vriendin Conny de groentekwekerij van Hans en Karen. Zij waren direct verkocht:

Hans heeft, volgens zijn website, ruim 80 soorten tomaten en verschillende groenten aangeplant: de smaak- en kleurenvariëteit van de tomaten deden ons verbazen en wij besloten deze proeverij te organiseren. Hans verdient steun en aandacht; daarom zijn Connie en ik aanwezig met een kleine wijnproeverij van de wijnen van Comte de Bergon om het geheel extra kleur te geven. Hans gaat ons vertellen over zijn passie voor tomaten en zal ze ons laten proeven.
Fransen laat de tomaten op geheel natuurlijke wijze en in de volle grond opgroeien en van hem mogen ze extra lang aan de plant rijpen en zal ze niet nog onrijp plukken (zoals tegenwoordig te doen gebruikelijk is)”.

IMG-20150829-WA0001

IMG-20150829-WA0002

Er was nog even sprake van een discussie tussen Yves en mij, want hij vond 80 wel erg veul. Of ik er 30 soorten van wilde maken. Na een bezoek aan de website heb ik het toch maar op 80 soorten gehouden! Hebt u weleens gehoord van Italian Paste, Amish Paste, Osu Blue, Riedel’s Groot, Orange Banana, Coeur de Boeuf, Zakopane, de Reizigers Tomaat, Russian Purple, Dutch Man, en Pink Brandywine? Allemaal tomaten!

20150906_13475820150906_13480220150906_13482620150906_13483120150906_13484020150906_13484720150906_13472820150906_134737In de tuin wordt vanaf volgend jaar gewerkt volgens het CSA principe. In de tuin wordt vanaf volgend jaar gewerkt volgens het CSA principe. Deze Community-Supported Agriculture wordt in Nederland ook wel gemeenschapslandbouw of  pergola-landbouw genoemd. Het is een tuin waar de boer zaait, plant en verzorgt en waar je zelf verse smaakvolle groenten kunt komen oogsten.

20150906_13475120150906_134809

Als je betrokken wilt zijn bij je eigen voedsel, zonder het vele werk van een eigen moestuin, dan biedt dit CSA een prima oplossing. Het basisprincipe van CSA is het gezamenlijke, het delen van de oogst én de kosten. Het is een vorm van landbouw die gedragen wordt door een gemeenschap en is gebaseerd op een samenwerkingsverband tussen boer en consument. De boer wordt vooraf betaald door zijn klanten, die vervolgens in ruil daarvoor een heel groeiseizoen op een natuurlijke wijze geteelde groenten kunnen krijgen.

Yves was aanwezig met een paar van zijn wijnen om de mensen te laten proeven wat er zou kunnen gebeuren als iemand niet de juiste wijn, passend bij tomaten, uitzoekt. Meestal zal de reactie zijn dat de wijn niet lekker is. Maar het is gewoon de combinatie van beiden die het in sommige gevallen moeilijk maakt.

Het komt helaas niet vaak voor dat ik de ideale combinatie van wijn en tomaat tegenkom. Want de meeste wijnen doen bij tomaat een stapje terug!. Welke wijn zal dat stapje terug niet doen en een stapje voorwaarts doen? Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk als je maar bedenkt dat wat samen opgroeit, samen gedronken moet worden. En, in welk land worden de meeste tomaten gebruikt? Precies! Italië! Dus, schaf uzelf een Italiaanse rode wijn aan en de wijn/spijscombinatie is helemaal voor de bakker!

Maar dan, om bij een voorgerecht meteen aan de Chianti of Primitivo di Manduria te gaan, gaat mij wat ver. Dus, volgende vraag, welke witte wijn dan bij tomaat? Meneer Krimpenfort had twee witte wijnen meegebracht: zijn huiswijn Comte de Bergon (een uitgebalanceerde mix van chardonnay, sauvignon blanc, viognier, vermentino en muscat) en een nieuwe wijn in het assortiment, Domaine Teston Etoile blanc (van de gros manseng en de sauvignon blanc). De witte huiswijn bleek niet de beste combinatie te geven. Die van Domaine Teston echter wel. Daaraan is ongetwijfeld de Gros Manseng het meest schuldig. Prachtig hoe ze elkaar in de mond en in smaak versterkten.

Ik had het al over samen opgroeien enz . . .  dus nu we toch in Italië zijn: Pinot Grigio, en als ik daarop voort borduur, Pinot Gris, het broertje uit de Elzas. Ook lekker.

Voor degene echter die niet zo graag wit drinkt, kan ik nog wel even voortborduren op die Pinot Gris en dus kom ik in de Loirestreek uit. Daar maakt, onder andere, Claude Lafond een prachtige Vin Gris van de Pinot Gris: Reuilly, la Grande Pièce. En over rosé geschreven, De rosé van Comte de Bergon presteerde ook uitstekend bij de verschillende tomaten.

20150906_141831 20150906_143510

 

 

 

Tot zover . . .

Chris Koot

Au bout dou Trépadou, troevarès lou cagadou! 

 

Noteert u ook alvast in uw agenda de data van de komende ‘Opendeurdagen’.
Dan natuurlijk weer gewoon in Fort Waver-Amstel:

Zondag 20 september: Spanje
Zondag 18 oktober: Italië
Zondag 15 november: Zuid-Frankrijk
Zondag 20 december: Feestwijnen

Wellicht zien we elkaar daar.

Dit bericht is geplaatst in Food, Wijn met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *