De Portugese Doper (deel 3, Douro 2)

Dit artikel gaat, net als twee eerdere pennenvruchten, over nog één van de wijnen van de firma Messias uit Portugal. Sinds de oprichting produceert en verhandelt dit bedrijf wijnen uit alle belangrijke Portugese wijngebieden zoals Dão, Bairrada, Douro, Vinho Verde, Beiras en natuurlijk Port. Messias 2

Het bedrijf werd in 1926 opgericht door naamgever Messias Baptista, die het bedrijf tot 1973 bleef leiden. Tegenwoordig is de leiding in handen van zijn nageslacht. In deel 2 schreef ik dat ik in deel 1 al een ‘grappige’ woordspeling op de naam had gemaakt, dus dat doe ik nu ook niet! Het zou te veel van het goede zijn en wel heul makkelijk!

Van deze producent zullen na deze derde nog één artikel verschijnen, want na het fameuze wilddiner in de Campveerse Toren bracht ik een bezoek aan importeur de Bacchante in Middelburg en kreeg ik van Paul vier proefflessen in de achterbak mee. TER INFO: In Romantik Hotel de Campveerse Toren is op 20 en 21 november 2014 weer het jaarlijks 5-gangen wilddiner. Deze keer begeleid door de wijnen van Paul van Niftrik van de Bacchante. Als ik u was zou ik reserveren en blijven slapen in één van de mooie kamers. (Als u gaat, ik rijd graag mee!)

Touriga FrancaTouriga Franca (of Touriga Francesa) is één van de belangrijkste druivensoorten die gebruikt worden om Port te produceren. De Touriga Franca is echter lichter en heeft een rijker parfum dan de eveneens gebruikte Touriga Nacional. De druif houdt van de barre omstandigheden op de steile en dorre hellingen waarlangs de Douro stroomt.

De druiven groeien meestal zo’n 60cm. boven de Cordo de Royatgrond aan ranken die gesnoeid zijn volgens het Cordon-de-Royat-systeem. In andere gebieden zou dat betekenen dat de druiven machinaal geoogst kunnen worden. In deze streek echter zijn de hellingen zo steil dat er geen machine is die daar zou kunnen rijden. Mensenwerk dus!

De Touriga Franca voegt finesse toe aan de wijn. Jancis Robinson beschrijft het gebruik van Touriga Franca en Touriga Nacional als in het spelen van Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon in Frankrijk wordt gedaan. Er is niet veel bekend over de oorsprong van deze variëteit. Er zijn Fransen die menen dat de namen Franca of Francesca zouden doelen op een Franse origine, maar het is meer waarschijnlijk een kruising van Mourisco de Semente met de Touriga Nacional. Dat is dus met de twee cabernet-types precies andersom; daar is de Cabernet Franc één van de ouders van de veel vaker gebruikte Cabernet Sauvignon.

Dit artikel behandelt de 2007 Douro, Grande Escolha DOC.

Bovengenoemde Touriga Franca en Touriga Nacional zijn er in verwerkt maar ook de Tinta Roriz. Grande Escolha betekent zoveel als Grote Keus. De donkere Tinta Roriz heeft in Portugal nog een paar andere namen waaronder Aragonēs (en dat op 5 verschillende manieren geschreven). De wijnliefhebber onder u kent hem beter als de Tempranillo, de belangrijkste druif voor Rioja en Ribera del Duero. In de rest van de wereld hebben ze nog zo’n 50 versPhoenicierschillende namen voor deze druif bedacht. Het is dan ook een heel oude variëteit, want het waren de Phoeniciërs al die op hun handelstochten de druif naar het Iberisch schiereiland brachten.

 

De wijngaard van Quinta do Cachao, waar de 2007 Douro Grande Escolha vandaan komt, ligt in de Cima Corga, de meest ruige on ontoegankelijke streek vvan de Douro-vallei..  Port regio

 

 

 

 

 

 

Ik dronk deze wijn op de avond van de eerste herfststorm van 2014. 20141023_102809De verwarming stond aan en op het bord lag een medium gebakken entrecote met wat in de schil en wat gekruide olie gebakken aardappeltjes, een handvol kastanjes en een struikje broccoli. De geur van deze donkergekleurde rode wijn die uit het glas opsteeg was op een prachtige manier rijk van zoet rood rijp fruit. Uit de boxen klonk Maria Callas die Casta Diva uit Norma van Vincenzo Bellini zong. Kon het nog mooier? Oké, het kon wel! Maar la Callas heeft nooit iets van Ludwig van B. gezongen! Ook de mond vulde zich met een en al zoetheid zonder zoet te zijn. Dat kan ook niet, want er zat niet meer dan 3 gram restsuiker per liter in de wijn. De tannines waren afgebouwd en vriendelijk en in de afdronk was iets van tabak en mokka. Wat een genot! Callas ging over op Puccini, ‘O! Mio Babbino Caro’, gevolgd door Madame Butterfly. Straks nog het Avé Maria enz.

De Grande Escolha is een heel krachtige wijn. Misschien dat ik deze wijn een volgende keer toch beter bij wild, zoals bijvoorbeeld haas, moet drinken ipv bij de entecôte waar ik voor koos.

Let u tijdens de maaltijd wel op niet met deze wijn te morsen, want eventuele vlekken op het witte overhemd of het tafellinnen van de gastvrouw, gaan er moeilijk uit! Na het nuttigen van deze wijn stel ik daarom voor de tanden even te ontkleuren met een blend van (een glas) water met een vingerhoedje dunne bleek.

De prijs van deze Portugees bedraagt € 18,00 per fles voor particulieren.

Verzendkosten vanuit Middelburg:

  • Voor 6 flessen € 9,68
  • Voor 12 flessen € 12,10
  • Voor 18 flessen € 14,52

Wilt u nog veel meer informatie? De Bacchante, Rouaansekaai 27, 4331 HB Middelburg. Telefoon +31 118 628190, Mail: info@bacchante.nl

Tot zover. . .

Chris Koot

Wat anders is het menselijk lichaam (als je er goed over nadenkt), dan een minutieus werkende machine, welke met ongelooflijke precisie een Australische shiraz omzet in urine!
(Naar Karen,  Barones von Blixen-Finecke, Denemarken,1885 – 1962)

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *