Whisky Weekend Amsterdam 2015

2015 Banner final crop kopieHij kwam bij de tempel en trof er handelaren aan in runderen, schapen en duiven; (Malt whisky bestond in die tijd nog niet!) En geldwisselaars (die waren er al en zullen er altijd zijn! Zoals verderop in dit artikel duidelijk zal worden!) Die aanblik werd hem teveel. Hij maakte van stukken touw een zweep en dreef de aanwezigen de kerk uit. Allemaal! Het geld van de wisselaars smeet hij over de grond en hun tafeltjes wierp hij omver en hij liet niet toe dat iemand voorwerpen over het tempelplein droeg (Doe de door u gekochte festivalbotteling voor de zekerheid maar in een tas!). Tegen de verkopers zei hij: ‘Staat er niet geschreven: ‘Mijn huis moet voor alle volken een huis van gebed zijn? Maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!’. 

Het zal ruim 2.000 jaar geleden zijn dat Jezus zijn bezoek aan de stad Jeruzalem begon met bovenstaande verwijdering van ‘rovers’ uit de tempel én de vervloeking van een vijgenboom enkele uren daarvòòr. (Marcus 11:12-25).

Het is een opmerkelijk verhaal dat Jezus Vijgenboomiets eetbaars verwachtte te vinden aan een vijgenboom op het moment dat dat van die vijgenboom helemaal niet verwacht kon worden. Daar kon die vijgenboom niets aan doen, maar na de vervloeking veranderde de boom, dankzij de Heilige Passant, binnen 24 uur in een dorre stapel takken.

Er staat geen vijgenboom in deze tempel, bovendien is het ook nu niet de juiste tijd voor vijgen! Waar het wel tijd voor is, en daar vindt men steeds vaker tempels een geschikte plek voor, is het volgende: 

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 januari 2015 aanstaande is het weer zover! Het zevende Whisky Weekend Amsterdam dat zoals de laatste tijd te doen gebruikelijk bij Whisky Festivals, plaats vindt in, ik schreef het al, een tempel en wel de Posthoorntempel aan de Haarlemmerstraat 124 – 126.

Overigens, laat het duidelijk zijn: de beide organisatoren noemen het een Whisky Weekend en niet een Whisky Festival. Die naam is, vinden zij, voorbehouden aan het grote feest op 14, 15 en 16 november in de Grote Tempel in Den Haag.

Jaren geleden begon Whisky Live in de Oude Kerk aan het Oudekerksplein in Amsterdam, maar dat bleek voor velen een goed excuus om zich in de nabij de kerk gelegen straatjes te gaan vermaken. Dus week die organisatie uit naar Den Haag, later Leiden en nu weer Den Haag.

Léon Elshoff en Loek Fransen kennen elkaar sinds 1998. Leon & LoekLoek was toen nog werkend als brand ambassador bij International Marques, in die tijd het bedrijf in Nederland achter grote merken als Grant’s, Glenfiddich, The Balvenie en Glen Grant. Loek is sinds 2006 ‘Keeper of the Quaich’: een select gezelschap van dames en heren die zich inspannen om Schotse Malt Whisky te promoten.

Léon Elshoff is eigenaar van whiskycafé L&B aan de Korte Leidsedwarsstraat 82-84 in Amsterdam, opgericht in 1971. Het aantal whiskies in het kleine café is inmiddels uitgegroeid tot een collectie van meer dan 1.800 soorten. Dat is ruim meer dan het aantal gasten dat in het café past! Gezamenlijk hebben zij de afgelopen zes jaar al succesvolle whiskyweekenden georganiseerd. Vier keer in café L&B en in 2013 voor het eerst in de Posthoornkerk. Door de massale belangstelling van de vier eerste whiskyweekenden in Café L&B, waren zij van mening dat een dergelijk evenement op een grotere schaal georganiseerd diende te worden. Vanuit die optiek besloten zij om uit te wijken naar de gezegende ruimte aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam.

Deze tempel stelde hen daardoor in staat vrijwel alle aanbieders van Malt Whisky in Nederland uit te nodigen en hen de gelegenheid te geven hun producten te promoten aan de bezoekers. En meer, ook whiskyproducenten uit India, Japan, Zwitserland, Korea en Canada zullen acte de présence geven. Naast alle bekende importeurs kunt u ook kennismaken met allerhande Schotse zaken. De twee eerdere keren waren een succes dus is er opnieuw een vervolg!

Tijdens deze twee dagen zijn er drie sessies;

1e sessie vrijdag van 19:00 uur – 22:30 uur

2e sessie zaterdag van 13:00 uur – 16:30 uur

3e sessie zaterdag van 19:00 uur – 22:30 uur

Omdat er door het roken in de krochten van deze tempel toch klachten van de innemers kwamen, is Ambachtelijke sigarenmaker ‘Caruso Luxury‘ door de Almachtigen verwezen naar het voorgeborgte (Bijbelse naam van de ruimte voor de rokende zielen die, al rokend, niet toegelaten kunnen worden tot de hemelse glorie van de Malt Whisky) dus zal er voor hen een tent op het kerkplein worden geplaatst. Zij hopen u daar tijdens de drie sessies te mogen begroeten.

Natuurlijk is er een evenementswhisky gebotteld. Welke het is geworden leest u iets verder op deze pagina. U kunt deze Single Malt proeven in de stand van de Scotch Malt Whisky Society / Whiskycafé L&B.

ToegangDe entreeprijs voor het Whisky Weekend bedraagt € 37,50 per persoon inclusief een flesje water, een glas met opdruk/inscriptie en een nog onbekende hartelijk-welkom-whisky. Bij elke stand kunt u, maar dat weet de gemiddelde bezoeker, een aantal whiskies gratis proeven en een aantal tegen betaling. Betaling wordt gedaan met munten die aan de tafel van de tollenaars bij de ingang van de tempel in zakjes van 10 stuks verkocht worden. Prijs: € 10,00 per zakje.

2015 bottelingDe speciale botteling, waarover ik het eerder had, is deze keer te koop voor het vriendelijke bedrag van        € 37,50. Er zijn deze keer slechts 60 flessen afgevuld. Dat lijkt veel, maar met een verwachte opkomst van ongeveer 1.200 personen, (‘het is lang geleden dat de kerk zo vol was!’ verzuchtte de pastoor.) verdeeld over de drie sessies, kunnen ze wel eens snel uitverkocht zijn. Kijk voor meer informatie over deze Speyside Mortlach, uit een bourbonvat met nummer 96 en van 11 jaar oud (2003 – 2014) op de website van de organisatie. Daar kunt u de fles reserveren. U krijgt de fles pas mee na betaling en bij het verlaten van de Tempel.

De in 2015 aanwezige standhouders zijn verdeeld over de begane grond en de kelder. Hun plek staat op het moment van schrijven nog niet vast.

 1. Het Anker Amsterdam
 2. Whisky Import Nederland
 3. Bresser & Timmer
 4. Whiskies of the World
 5. Four Roses
 6. Maxxium Nederland
 7. Scotch Malt Whisky Society
 8. Omtzigt Trading
 9. Intercaves
 10. Pernod Ricard Nederland

  Zijn zegen hebben ze alvast!

  Zijn zegen hebben ze alvast!

 11. Diageo
 12. Van Wees Whiskyworld & Glenfarclas
 13. The Glenlivet
 14. Helvetia Spirits & Säntis Malt
 15. De Monnik Dranken
 16. Gall & Gall
 17. Fromagerie l’Amuse
 18. Demi’s Chocolaterie
 19. Whisky Passion Magazine
 20. Café North End, Leiden
 21. Whiskyboeken.nl
 22. L.M.B. Trading / Scott’s Selection
 23. Hart Brothers
 24. O’Henry’s
 25. Jurgen’s Whiskyhuis
 26. Drumchork Lodge hotel
 27. Caruso Luxury
 28. Whisky Etc. Magazine
 29. Anam na h-Alba
 30. Whisky Informatie Centrum Nederland
 31. The Whiskyman

In de kerkers onder de tempel is opnieuw meer dan voldoende te beleven, maar let wel op, want door de smalle wenteltrap naar de kelder is het verstandig om met mate te genieten van de op de begane grond aangeboden whisky! Terug omhoog geldt natuurlijk hetzelfde voor de in de kelder genuttigde versnaperingen!

Proeverij18 jan 2015Op zondag 18 januari verzorgt W.I.N. in café L & B een speciale proeverij met malt whisky van Carn Mor, een onafhankelijke opvoeder en bottelaar van Schotse malt whisky.

 

 

Voor nog veel meer informatie kijkt u op de site van Whisky Amsterdam.

Tot zover en tot in de tempel . .

Slainthe

Chris Koot

‘Always carry a flask of Maltwhisky in case of snakebite,
and furthermore, always take a small snake’.
Vrij naar W.C. Fields.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *