Preignes-le-Vieux

Vaderdagszondag, 21 juni jl, zou het volgens de agenda van Krimpenfort Wijnen ‘Opendeurdag’ zijn met als thema “Wijnen uit het zuiden van Frankrijk“. Dus Provence, Languedoc-Roussillon en Pays d’Oc.
Graag had Yves zijn klanten willen laten kennis maken met een producent waar hij heel blij mee is: Domaine Preignes-le-Vieux, gelegen tussen Béziers en Agde. De wijngaarden en het middeleeuwse kasteel behoren al vele generaties tot dezelfde familie. Vijf generaties zijn er daar in geslaagd gerenommeerde wijnen te maken, gekenmerkt door het unieke basalt-terroir van hun domein.
Met hun wijnen sleepte de producent in maart 2020 maar liefst 11 prijzen (7x goud en 4x zilver) in de wacht bij le Concours Géneral Agricole in Parijs.
In het assortiment vindt u op dit moment twee witte en twee rode wijnen:

  • Vermentino sur Lie 2018,
  • Viognier 2019,
  • Cabernet-Sauvignon Prestige 2017
  • Petit Verdot 2016

En ik kreeg een doosje daarvan mee met het verzoek ze eens te proeven en te beschrijven voor een volgende actie! Maar omdat mijn tekst, zoals u zult merken, nogal lang is, besloot meneer Krimpenfort de boel aanzienlijk in korten. Helaas! Maar, u kent me, zo’n vraag laat ik natuurlijk niet lopen. Dus bij deze het complete verhaal:

Vermentino sur Lie 2018,

Lie betekent droesem een term die er op duidt dat de wijn op gist gerijpt heeft. Het gaat om een oude rijpingsmethode waarmee meer smaken en geuren onttrokken worden aan de droesem. De precieze betekenis van “Sur lie” werd in Frankrijk in 1977 wettelijk vastgelegd.
Vermentino, in de Provence ook wel Rolle genoemd, is een druif die het heel goed doet in een ziltige omgeving. U vindt deze dan ook in wijngaarden het dichtst aan de kust van de Middellandse zee, zowel in Frankrijk als in Italië.
Deze aromatische wijn is bij uitstek geschikt voor mensen die graag Soave, Verdejo, Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc, Albariño of zelfs Chardonnay drinken! Geloof me, u gaat van plezier rechtop zitten. In mijn optiek, een wijn met een ‘gastronomische’ toepasbaarheid. De aroma’s van deze wijn zijn als lammeren in de voorjaarsweide; limoen, grapefruit, Golden Delicious, tarwe, kamille en dille komen allemaal voorbij dartelen. Heerlijk met groenten, verse kruiden en specerijen of visgerechten verrijkt met venkel en
saffraan.  Wat een plezier!
Viognier 2019,

Det stokken voor deze druiven zijn in 1982 geplant op een stuk gaard dat ‘la Mour’ heet en
waarvan de grond bestaat uit vulkanisch basalt. De oogst vindt mechanisch en vooral in
de nacht plaats. Er wordt tweemaal geoogst. De eerste is vroeg genoeg om voor de versheid en de zuurgraad te zorgen, de tweede, bij overrijpe soorten, voor een nog betere complexiteit.De fermentatie vindt plaats bij lage temperatuur, de gistingstijd is 15 dagen waarna pneumatisch geperst wordt dmv aparte persen. Daarna gist de wijn gedurende 6 weken op de droesem. Een wijn met een mooie, lichte kleur, een rijke neus van exotisch fruit en citrus. De smaak is knisperend fris, elegant en zeer aromatisch met hints van gedroogde abrikozen, perendrups en heeft vriendelijke tannines. Als u toch een aperitief zoekt en daarna dezelfde wijn bij een maaltijdsalade of een rijk vis-, of Aziatisch gerecht wilt drinken, bent u in één keer klaar! Wat een feest!

Cabernet-Sauvignon Prestige 2017

In de wijngaard waarop de cabernet-sauvignon groeit bestaat de bodem uit hoofdzakelijk vulkanisch basaltsteen en kiezelstenen. Na de oogst worden de druiven ontsteeld. Het inweken van schillen en vruchtvlees duurt maximaal 18 dagen, hetgeen de volledige extractie van fruitaroma’s en smaken bevordert en veel structuur aan de wijn geeft.
Een deel van de jonge wijn ondergaat een tweede gisting op Frans eikenhouten vaten met als eindresultaat een wijn met een aromatische rijkdom van het fruit van pruimen, zwarte bessen, specerijen als kaneel, een hint van vanille en zadelleer, maar zonder de paarden!
In de mond is de wijn krachtig en rijk met fraai donkergetint fruit, tonen van zoethout en met goede, geïntegreerde tannines. Geniet er maar van bij gegrild of gebakken rood vlees van hert, ree of rund, pure chocolade en harde Hollandse kaas. Wat een rijkdom!

Petit Verdot 2016

Tijdens de vinificatie wordt gewerkt met neutrale gisten. De fermentatie vindt gedurende 12 dagen plaats op een temperatuur tussen de 26° en 32°.
Mocht er na het hoofdgerecht nog wat in de fles zitten, wat ik betwijfel, trek dan nog even een kaasplankje met Hollandse kaas uit de kast, Leidse, Friese Nagel en/of een Brabantse harde geitenkaas.
Wat een enorme wijn! Schreef ik net enorm? Ja! ENORM!
Deze wijn is gestructureerd, rijk en vol! Zeker … maar ook verdomd rond en aangenaam. Laat u verleiden door die nectar van smaken als amandel, vanille en kokosnoot vermengd met de intense aroma’s van bramen en zwarte bessen. Wat een plezier!

De wijnen van Domaine Preignes-le-Vieux voldoen sinds 2006 aan de eisen die gesteld worden door QUAL-EN-V-I dat zoveel betekent als: QUALité Environnement Vigneron Indépendant!
Is uw interesse gewekt?
Zoals u nu wel zult verwachten heeft meneer Krimpenfort een proefdoos voor u samengesteld.
Lekker klassiek; alle flessen hebben nog een kurk!
Om die reden doet meneer Krimpenfort u een smaakvolle kurkentrekker cadeau van dezelfde kwaliteit als hun wijnen. 

Een doos met zes flessen kost tijdelijk € 42,50 ipv € 50,50

 2 flessen Vermentino sur Lie                                     2 flessen Viognier, 
 1 fles Cabernet-Sauvignon Prestige
 1 fles Petit Verdot

Voor uw gewaardeerde bestelling is hier de link

naar de website van meneer Krimpenfort.

Tot zover . . . 

Wijn vliegt als het gezellig is!

Dit bericht is geplaatst in Columns. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *