Mooie reden voor een feestdag!

In die dagen, we hebben het over 18 februari 2015, bleken de inwoners van de Verenigde Staten voor zover ik het kan ontdekken, voor de vijfde maal hun nationale Wijndrinkdag te vieren. Mijn God, hoe komen ze er op? Als het zo makkelijk is om dit soort feestdagen te bedenken, dan weet ik er nog wel een paar!

 • abfabwineday0211Nationale Haal-die-kurk-uit-de-flesdag,
 • Wereld Malbecdag
 • Nationale Chardonnaydag
 • Wereld Albariñodag
 • Internationale Champagnedag (Natúúrlijk)
 • Nationale Drink-uw-lokale-wijndag
 • Internationale Sauvignon blancdag
 • En zo kan ik nog wel even door gaan!

Oh, wat zie ik, die bestaan ook al! De Cabernet-Sauvignon, Shiraz, Grenache, Merlot en noem maar op zullen ook wel hun eigen feestdag verdienen of hebben.

wine_calendar_2015_675

Wat mij betreft mag het elke dag nationale Wijndrinkdag zijn, maar op deze feestdag is het de bedoeling de liefde voor, en de gezonde voordelen van, wijn wijd te verspreiden. In het kort; wijn heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis, ook in de religie en zelfs met betrekking tot relaties (van privé tot politiek) gespeeld. Dus op deze dag omarmen de VS-ers de positieve voordelen van wijn, zoals het maken van nieuwe vrienden, het vermindert risico op hart-, en vaatziekten, de verbetering (lees verrijking) van een maaltijd ermee en de verlenging van het leven. (maar dat is nogal discutabel!)

Er zijn mensen onder ons die van mening zijn dat wijn elke dag een reden is om er een feestdag van te maken. Voor diegenen onder u die niet de behoefte voelen om dagelijks van een glas of fles gefermenteerd druivensap te genieten, is 18 februari wellicht de reden om het genot voor één keer te intensiveren en te stevig te vieren. Of deze feestdag overigens in de toch wel puriteinse VS strafrechtelijk is toegestaan, durf ik te betwijfelen, want het lijkt toch wel heel erg op het aanzetten tot alcoholge-, dan wel misbruik.

Bij een matige consumptie van met name rode wijn zou die wijn de volgende voordelen kunnen hebben:

 • Wijn zou het slechte cholesterol verlagen en het goede cholesterol verhogen (LDL en HDL). TER INFO: Cholesterol is een vetachtige stof die in alle cellen van het lichaam voorkomt. Choleterol wordt via de bloedvaten door het lichaam vervoerd in de vorm van eiwitdeeltjes die we lipoproteïnen noemen.
 • Wijn zou het risico op een hartaanval voor mensen op middelbare leeftijd met 30% tot 50% kunnen verlagen,
 •  Het drinken van rode wijn zou de immuniteit kunnen verhogen.

Doe ermee wat u wilt, maar vandaag is het dus eigenlijk de beste dag om te genieten van een glas wijn. Denk daarbij vooral aan de positieve gevolgen die het met mate en met maten drinken van wijn heeft voor uw lichaam en uw omgeving. Over tien dagen viert men aan de andere kant van de plas de Nationale Haal-die-kurk-uit-de-flesdag en op 17 april is het Wereld Malbec-dag. Met een beetje mazzel is de lente los gebarsten en kan de BBQ uit de schuur. Want als er iets past bij een Argentijnse Malbec, dan is het wel een medium gebakken biefstuk van de gril.

TOT SLOT: de mensen die nou eenmaal niet van wijn houden, en die zijn er,  wil ik graag wijzen op zondag aanstaande 22 februari. Dan vieren de Amerikanen hun nationale Margaritadag.

Proost!

Tot zover

Christiaan Koot

If God did not intend for us to eat animals, then why did he make them out of meat?
John Cleese.
 

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *