Preignes-le-Vieux

Vaderdagszondag, 21 juni jl, zou het volgens de agenda van Krimpenfort Wijnen ‘Opendeurdag’ zijn met als thema “Wijnen uit het zuiden van Frankrijk“. Dus Provence, Languedoc-Roussillon en Pays d’Oc.
Graag had Yves zijn klanten willen laten kennis maken met een producent waar hij heel blij mee is: Domaine Preignes-le-Vieux, gelegen tussen Béziers en Agde. De wijngaarden en het middeleeuwse kasteel behoren al vele generaties tot dezelfde familie. Vijf generaties zijn er daar in geslaagd gerenommeerde wijnen te maken, gekenmerkt door het unieke basalt-terroir van hun domein.
Met hun wijnen sleepte de producent in maart 2020 maar liefst 11 prijzen (7x goud en 4x zilver) in de wacht bij le Concours Géneral Agricole in Parijs.
In het assortiment vindt u op dit moment twee witte en twee rode wijnen:

  • Vermentino sur Lie 2018,
  • Viognier 2019,
  • Cabernet-Sauvignon Prestige 2017
  • Petit Verdot 2016

En ik kreeg een doosje daarvan mee met het verzoek ze eens te proeven en te beschrijven voor een volgende actie! Maar omdat mijn tekst, zoals u zult merken, nogal lang is, besloot meneer Krimpenfort de boel aanzienlijk in korten. Helaas! Maar, u kent me, zo’n vraag laat ik natuurlijk niet lopen. Dus bij deze het complete verhaal:

Vermentino sur Lie 2018,

Lie betekent droesem een term die er op duidt dat de wijn op gist gerijpt heeft. Het gaat om een oude rijpingsmethode waarmee meer smaken en geuren onttrokken worden aan de droesem. De precieze betekenis van “Sur lie” werd in Frankrijk in 1977 wettelijk vastgelegd.
Vermentino, in de Provence ook wel Rolle genoemd, is een druif die het heel goed doet in een ziltige omgeving. U vindt deze dan ook in wijngaarden het dichtst aan de kust van de Middellandse zee, zowel in Frankrijk als in Italië.
Deze aromatische wijn is bij uitstek geschikt voor mensen die graag Soave, Verdejo, Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc, Albariño of zelfs Chardonnay drinken! Geloof me, u gaat van plezier rechtop zitten. In mijn optiek, een wijn met een ‘gastronomische’ toepasbaarheid. De aroma’s van deze wijn zijn als lammeren in de voorjaarsweide; limoen, grapefruit, Golden Delicious, tarwe, kamille en dille komen allemaal voorbij dartelen. Heerlijk met groenten, verse kruiden en specerijen of visgerechten verrijkt met venkel en
saffraan.  Wat een plezier!
Viognier 2019,

Det stokken voor deze druiven zijn in 1982 geplant op een stuk gaard dat ‘la Mour’ heet en
waarvan de grond bestaat uit vulkanisch basalt. De oogst vindt mechanisch en vooral in
de nacht plaats. Er wordt tweemaal geoogst. De eerste is vroeg genoeg om voor de versheid en de zuurgraad te zorgen, de tweede, bij overrijpe soorten, voor een nog betere complexiteit.De fermentatie vindt plaats bij lage temperatuur, de gistingstijd is 15 dagen waarna pneumatisch geperst wordt dmv aparte persen. Daarna gist de wijn gedurende 6 weken op de droesem. Een wijn met een mooie, lichte kleur, een rijke neus van exotisch fruit en citrus. De smaak is knisperend fris, elegant en zeer aromatisch met hints van gedroogde abrikozen, perendrups en heeft vriendelijke tannines. Als u toch een aperitief zoekt en daarna dezelfde wijn bij een maaltijdsalade of een rijk vis-, of Aziatisch gerecht wilt drinken, bent u in één keer klaar! Wat een feest!

Cabernet-Sauvignon Prestige 2017

In de wijngaard waarop de cabernet-sauvignon groeit bestaat de bodem uit hoofdzakelijk vulkanisch basaltsteen en kiezelstenen. Na de oogst worden de druiven ontsteeld. Het inweken van schillen en vruchtvlees duurt maximaal 18 dagen, hetgeen de volledige extractie van fruitaroma’s en smaken bevordert en veel structuur aan de wijn geeft.
Een deel van de jonge wijn ondergaat een tweede gisting op Frans eikenhouten vaten met als eindresultaat een wijn met een aromatische rijkdom van het fruit van pruimen, zwarte bessen, specerijen als kaneel, een hint van vanille en zadelleer, maar zonder de paarden!
In de mond is de wijn krachtig en rijk met fraai donkergetint fruit, tonen van zoethout en met goede, geïntegreerde tannines. Geniet er maar van bij gegrild of gebakken rood vlees van hert, ree of rund, pure chocolade en harde Hollandse kaas. Wat een rijkdom!

Petit Verdot 2016

Tijdens de vinificatie wordt gewerkt met neutrale gisten. De fermentatie vindt gedurende 12 dagen plaats op een temperatuur tussen de 26° en 32°.
Mocht er na het hoofdgerecht nog wat in de fles zitten, wat ik betwijfel, trek dan nog even een kaasplankje met Hollandse kaas uit de kast, Leidse, Friese Nagel en/of een Brabantse harde geitenkaas.
Wat een enorme wijn! Schreef ik net enorm? Ja! ENORM!
Deze wijn is gestructureerd, rijk en vol! Zeker … maar ook verdomd rond en aangenaam. Laat u verleiden door die nectar van smaken als amandel, vanille en kokosnoot vermengd met de intense aroma’s van bramen en zwarte bessen. Wat een plezier!

De wijnen van Domaine Preignes-le-Vieux voldoen sinds 2006 aan de eisen die gesteld worden door QUAL-EN-V-I dat zoveel betekent als: QUALité Environnement Vigneron Indépendant!
Is uw interesse gewekt?
Zoals u nu wel zult verwachten heeft meneer Krimpenfort een proefdoos voor u samengesteld.
Lekker klassiek; alle flessen hebben nog een kurk!
Om die reden doet meneer Krimpenfort u een smaakvolle kurkentrekker cadeau van dezelfde kwaliteit als hun wijnen. 

Een doos met zes flessen kost tijdelijk € 42,50 ipv € 50,50

 2 flessen Vermentino sur Lie                                     2 flessen Viognier, 
 1 fles Cabernet-Sauvignon Prestige
 1 fles Petit Verdot

Voor uw gewaardeerde bestelling is hier de link

naar de website van meneer Krimpenfort.

Tot zover . . . 

Wijn vliegt als het gezellig is!

Geplaatst in Columns | Een reactie plaatsen

Ik vergeet het nooit. . .

Die oudere heer die, in het toprestaurant waar ik in die dagen mijn emplooi vond, regelmatig met een veel jongere, blonde, ik zal maar zeggen, secretaresse, in het nisje van de tafels 22 en 23, kwam lunchen riep bij binnenkomst steevast ‘Meneer Kóóóók, het normale recept!’ waarmee hij doelde op een fles Dom Pérignon brut en twee coupes, want daaruit dronk het ‘chique plebs’ in die dagen hun champagne! Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | 5 reacties

Proeftuin Mijdrecht

Tomatenkwekerij Hans Fransen

Het zomerseizoen loopt zo langzaamaan op z’n laatste benen maar gelukkig was het zondag 6 september redelijk weer om, tussen de Ride For The Roses door, naar Mijdrecht te cruizen. Basman

Daar was tussen 13:00 en 18:00 uur een ’tomatenproeverij’, in de kas bij kwekerij Hans Fransen aan Oosterlandweg 43, in Mijdrecht.

Deze zomer ontdekten Yves van Krimpenfort Wijnen in Fort Waver-Amstel en vriendin Conny de groentekwekerij van Hans en Karen. Zij waren direct verkocht: Lees verder

Geplaatst in Food, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Mooie reden voor een feestdag!

In die dagen, we hebben het over 18 februari 2015, bleken de inwoners van de Verenigde Staten voor zover ik het kan ontdekken, voor de vijfde maal hun nationale Wijndrinkdag te vieren. Mijn God, hoe komen ze er op? Als het zo makkelijk is om dit soort feestdagen te bedenken, dan weet ik er nog wel een paar!

  • abfabwineday0211Nationale Haal-die-kurk-uit-de-flesdag,
  • Wereld Malbecdag
  • Nationale Chardonnaydag
  • Wereld Albariñodag
  • Internationale Champagnedag (Natúúrlijk)
  • Nationale Drink-uw-lokale-wijndag
  • Internationale Sauvignon blancdag
  • En zo kan ik nog wel even door gaan!

Oh, wat zie ik, die bestaan ook al! De Cabernet-Sauvignon, Shiraz, Grenache, Merlot en noem maar op zullen ook wel hun eigen feestdag verdienen of hebben. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen

13 december 2014 ligt achter ons!

Dus!

Zijn uw medewerkers er klaar voor?

Allergieën komen steeds vaker voor. U hebt vast wel mensen in uw kennissenkring die bij elke feestelijke gelegenheid met een verlanglijstje op de proppen komen! Of ongetwijfeld krijgt u binnenkort visite van iemand die overgevoelig is voor gluten of die u vertelt een intolerantie voor lactose te hebben, of iemand die gewoon hooikoorts heeft. Volgens onderzoek zal tegen de tijd dat het 2015 is, vermoedelijk één op de twee à tweeënhalve Europeaan aan minstens één allergie lijden. En dan is hooikoorts nog de makkelijkste, want hooi zal slechts zelden voorkomen in het menu dat u van plan bent uw gasten voor te zetten. Gewoon het huiskonijn veranderen in een tuinkonijn, of aanbieden in een diep bord met wat vriendelijke groenten welke het dier tijdens het leven ook zo lekker vond. (Maar geen hooi, hè) Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged | Een reactie plaatsen

Whisky Weekend Amsterdam 2015

2015 Banner final crop kopieHij kwam bij de tempel en trof er handelaren aan in runderen, schapen en duiven; (Malt whisky bestond in die tijd nog niet!) En geldwisselaars (die waren er al en zullen er altijd zijn! Zoals verderop in dit artikel duidelijk zal worden!) Die aanblik werd hem teveel. Hij maakte van stukken touw een zweep en dreef de aanwezigen de kerk uit. Allemaal! Het geld van de wisselaars smeet hij over de grond en hun tafeltjes wierp hij omver en hij liet niet toe dat iemand voorwerpen over het tempelplein droeg (Doe de door u gekochte festivalbotteling voor de zekerheid maar in een tas!). Tegen de verkopers zei hij: ‘Staat er niet geschreven: ‘Mijn huis moet voor alle volken een huis van gebed zijn? Maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!’. 

Het zal ruim 2.000 jaar geleden zijn dat Jezus zijn bezoek aan de stad Jeruzalem begon met bovenstaande verwijdering van ‘rovers’ uit de tempel én de vervloeking van een vijgenboom enkele uren daarvòòr. (Marcus 11:12-25).

Het is een opmerkelijk verhaal dat Jezus Vijgenboomiets eetbaars verwachtte te vinden aan een vijgenboom op het moment dat dat van die vijgenboom helemaal niet verwacht kon worden. Daar kon die vijgenboom niets aan doen, maar na de vervloeking veranderde de boom, dankzij de Heilige Passant, binnen 24 uur in een dorre stapel takken.

Er staat geen vijgenboom in deze tempel, bovendien is het ook nu niet de juiste tijd voor vijgen! Waar het wel tijd voor is, en daar vindt men steeds vaker tempels een geschikte plek voor, is het volgende:  Lees verder

Geplaatst in Columns | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Naar dat château heb ik toch even moeten zoeken!


Het is aan slechts weinigen voorbehouden om op een zo mooie locatie wijn te mogen maken! Ik was er, maar dat is alweer twee jaar geleden.

Na mijn bezoek aan de graaf van Bergon en mijn twitterbericht daarover, reageerde mijn goede vriend Leon dat ik dan ook bij het domein van Nicolas en Karine Mirouze moest langsgaan. En omdat de graaf slechts 55 km. daarvandaan woonde, was die beslissing snel gemaakt. Het enige wat ik echter wist, was de plaatsnaam waar het domaine gelegen was: Bizanet. Wie wel eens in Frankrijk is geweest, weet dat straatnamen niet gebruikelijk zijn en daardoor werd dat nog een hele zoektocht. 

Ik kon me nog iets herinneren van een groot bos en een bel op een dak, maar zag hem nergens boven de omringende bomen uitsteken.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Wordt het wild dineren? Of genieten van een wildmenu?

Herten

Geachte lezer, bent u eigenaar of uitbater van een restaurant met een wildkaart, dan zet ik met alle plezier een link naar uw wildmenu in dit bericht! Neem even contact op via onderstaand formulier!

Er zijn sinds 15 oktober, het begin van het wildseizoen, bedrijven die tijdens een verzorgde wild week een wild menu en zelfs een wild wijnarrangement serveren.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Overige | Getagged | Een reactie plaatsen

De Portugese Doper (deel 3, Douro 2)

Dit artikel gaat, net als twee eerdere pennenvruchten, over nog één van de wijnen van de firma Messias uit Portugal. Sinds de oprichting produceert en verhandelt dit bedrijf wijnen uit alle belangrijke Portugese wijngebieden zoals Dão, Bairrada, Douro, Vinho Verde, Beiras en natuurlijk Port. Messias 2

Het bedrijf werd in 1926 opgericht door naamgever Messias Baptista, die het bedrijf tot 1973 bleef leiden. Tegenwoordig is de leiding in handen van zijn nageslacht. In deel 2 schreef ik dat ik in deel 1 al een ‘grappige’ woordspeling op de naam had gemaakt, dus dat doe ik nu ook niet! Het zou te veel van het goede zijn en wel heul makkelijk!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Er zijn meer hondjes die Vicky heten!

Zo’n wijn die men tegenwoordig op wijnkaarten tegenkomt (maar die u nooit bestelt!) is de Picpoul de Pinet. Alleen na aanhoudend aandringen van een (hopelijk) aanwezige sommelier wil men het dan wel ‘proberen’. Zo werd ik in die dagen ook overgehaald de wijn op de kaart van het in die dagen fameuze restaurant te zetten. Toen ook leken die 24 flessen een onoverkomelijke hindernis en wijnkastvulling te zijn. Totdat deze of gene ontdekte dat de combinatie met .oesters, mosselen en zelfs asperges de gasten deed opspringen van vreugde. De wijnverkoper had mij overgehaald met het verhaal dat de Picpoul de Pinet dezelfde was als de Folle Blanche uit Cognac en Armagnac en ook verantwoordelijk was voor de productie van Gros Plant du Pays Nantais. (Klik hier voor info over de Gros Plant waar ik eerder over schreef, maar wel weer terug komen hè). Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen