De Portugese Verlosser (deel 2, Douro)

Dit artikel gaat over één van de wijnen van Messias uit Portugal. Sinds de oprichting produceert en verhandelt dit bedrijf wijnen uit alle belangrijke Portugese wijngebieden zoals Dão, Bairrada, Douro, Vinho Verde, Beiras en natuurlijk Port. Messias 2Het bedrijf werd in 1926 opgericht door naamgever Messias Baptista, die het bedrijf tot 1973 bleef leiden. Tegenwoordig is de leiding in handen van zijn nageslacht. In deel 1 maakte ik al een woordspeling op de naam, dus nu niet, dat zou te veel van het goede zijn!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Zo veel is dat toch niet?

115 kardinalen

En?
Mag ik bij u de kelk nog even bijvullen eerwaarde?

Volgens een artikel in het Dagblad Trouw van woensdag 26 februari 2014, drinkt men nergens zo veel wijn per hoofd van de bevolking als in Vaticaanstad. In 2012 sloeg men daar gemiddeld ongeveer 74 liter wijn achterover. Over 2013 zijn de gegevens nog niet bekend, maar met het vertrek van Paus Benendichtdus, al die vergaderingen met 115 kardinalen en hun aanhang én de bijhorende feestelijkheden rondom de inwijding op 13 maart in gedachten, neem ik zomaar aan dat het nog een litertje of wat meer is geworden!

In 2012 wonnen de geestelijken én het kerkelijk personeel van dit stadsstaatje het volgens cijfers van het Wine Institute ruimschoots van de Franse en Italiaanse innemers, die ook hoog op de lijst vertegenwoordigd zijn. De Vaticaanse wijnconsumptie per hoofd van de bevolking is bijna eens zo hoog als die van de Italianen die rondom hen wonen.  Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged | Een reactie plaatsen

Nederlandse taal op de menukaart!

MenuMijn excuses! Vanaf vandaag moet u nog meer tekst doornemen. Ik kom steeds meer fouten tegen. Het einde van dit bericht ligt na elke herziening verder van deze regel af!

Mijn goede vriend Martin de Baat schreef het al voordat ik het kon doen. De moderne methode om je menukaart naar buiten te brengen die “techniek van het weglaten” heet en welke bij de nieuwe topchefs zo razend populair is. Daarbij gaan zij ervan uit dat de medewerkers in de bediening de broodnodige informatie met de gast delen. En daar gaat het soms fout, want aan kennis van zaken ontbreekt het, om wat voor reden dan ook, helaas nog wel eens. Omdat Martin hierover al meer dan voldoende schreef, stop ik erover, maar het is wel een mooie aanloop naar mijn wens om over het gebruik van Nederlands op menukaarten te schrijven. Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged | 3 reacties

De Portugese Messias. (deel 1, Dão)

Dit artikel gaat over één van de wijnen van Messias uit Portugal. Sinds de oprichting produceert en verhandelt dit bedrijf wijnen uit alle belangrijke Portugese wijngebieden zoals Dão, Bairrada, Douro, Vinho Verde, Beiras en natuurlijk Port. Messias 2Het bedrijf werd in 1926 opgericht door naamgever Messias Baptista, (dat Doper betekent), die het bedrijf tot 1973 leidde. Tegenwoordig is de leiding in handen van zijn nageslacht. Altijd leuk om naar combinaties van voor- en achternaam te kijken. Volgens verhalen uit de bijbel werd de Messias door (Johannes) de Doper (=Baptista) ondergedompeld in water. Vanuit Portugal doopt Messias Baptista de wereld met wijn.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Fine Cognac van Annick & Patrick Bergeaud

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAan de Pas des Biches (het Hertensteegje of Hertenpaadje, of zou het juist “geen herten” betekenen?) in Celles, 17520 (Frankrijk dus) bevindt zich niet alleen een rustige Camping-à-la-Ferme maar ook een wijnbedrijf waar de basis wordt gelegd voor Cognac in de klasse die Fine Champagne genoemd wordt. Een groot deel van de opbrengst verkoopt Patrick aan de firma Remy . . .  zodat ze daar in ieder geval Fine Champagne Cognac op de fles mogen zetten. En dat ze banden hebben, moge blijken uit het feit dat ook Patrick deze onofficiële naam voor de herkomst gebruikt. Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged , | Een reactie plaatsen

Champagne Max Cochut, 1er cru.

Campveerse torenTijdens het heerlijke wilddiner met bijpassende Portugese wijnen, in “Romantik Hotel Auberge de Campveerse Toren” in Veere, zat ik aan tafel bij Paul van Niftrik, wijnimporteur in Middelburg, zijn charmante partner Anje en hun vrienden. Natuurlijk kwam het gesprek op wijn want dat was een wezenlijk onderdeel van de avond. Er waren de Portugese wijnen, gepresenteerd door de Portugese wijnmaakster en haar Belgische partner, maar ook de eigen keuze van de sommelier van het restaurant. Een van de door hem geschonken wijnen omschreef ik eerder al. Zie: Een witte Vin de Pays (IGP) van de Mont-Caume. Mocht u binnenkort naar Veere gaan, dit hotel is zeer aan te bevelen. Alle kamers zijn uniek ingericht en zijn een combinatie van oud en nieuw. Bovendien zijn de hotelkamers verdeeld over 4 locaties naast het hotel met uitzicht op de Veerse haven.

En we spraken over Champagne. Natuurlijk! De regelmatige lezers weten dat ik een liefhebber ben van deze drank die ten noordoosten van Parijs en bij Gods gratie ontstaat. De Bacchante, want zo heet het bedrijf, importeert Champagne van Max Cochut, Premier Cru Champagnes uit het dorpje Tauxières-Mutry, iets ten oosten en ongeveer halverwege de D951 van Reims naar Epernay en niet al ver van Bouzy, dat nog iets oostelijker ligt.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen

Whisky Weekend Amsterdam 2014

banner

Hij kwam bij de tempel en trof er handelaren aan in runderen, schapen en duiven; (Malt  whisky bestond in die tijd nog niet!) En geldwisselaars (die waren er al en zullen er altijd zijn! Zoals verderop in dit artikel duidelijk zal worden!) Die aanblik werd hem teveel. Hij maakte van stukken touw een zweep en dreef hen de kerk uit. Allemaal! Het geld van de wisselaars smeet hij over de grond en hun tafeltjes wierp hij omver. Tegen  de verkopers zei hij: “Weg met dit alles! Maak van het huis van mijn vader geen bedrijf”.  Het zal een kleine 2.000  jaar geleden zijn dat Jezus zijn bezoek aan Jeruzalem aanving met bovenstaande verwijdering van handelaren uit de tempel én de vervloeking van een vijgenboom enkele uren daarvòòr. (Marcus 11:12-25).

Ik vind het een opmerkelijk feit dat juist Jezus kennelijkVijgenboom iets eetbaars verwachtte te vinden aan een vijgenboom op het moment dat dat van die vijgenboom helemaal niet verwacht werd. Daar kon die vijgenboom niets aan doen, maar na de vervloeking verwerd de boom dankzij de passant binnen 24 uur tot een dorre stapel takken.

Er staat geen vijgenboom in deze tempel, bovendien is het ook nu niet de juiste tijd voor vijgen! Waar het wel tijd voor is, en daar vindt men steeds vaker tempels een geschikte plek voor, is het volgende:  Lees verder

Geplaatst in Columns, Whisky | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Koffie voor een vriendelijke prijs!

In Nice aan de Rue Cassini 13, bevindt zich het Restaurant / Cave à Vins met de mooie naam “la Petite Syrah”. De naam is afgeleid van het Californische druivenras en vernoemd naar hun Jack Russell terriër, die natuurlijk gewoon Syrah heet. Klein is hij van zichzelf al. Eigenaars Renée en  Patricia Pepino waren het zo zat dat hun gasten grommend binnenkwamen en alleen maar “un café” riepen dat zij het volgende bedachten: Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Een reactie plaatsen

Mourvèdre 2007 van Domaine Ray-Jane

Mas Ray-Jane« Des crus nés de la passion d’une famille pour ce terroir ancestral sous le soleil de Bandol. En plein cœur du Castellet. Alain Constant perpétue au domaine Ray-Jane le savoir-faire ancestral hérité de ses aïeux vignerons, soucieux d’élaborer des jus typiques et racés, qui figurent aujourd’hui parmi les plus renommés de l’appellation Bandol. »

In die prille dagen van mijn carrière bestond internet nog niet en was de bibliotheek of de gespecialiseerde boekhandel, naast de vele proeverijen, dus de plek bij uitstek om kennis te vergaren. Toen ik ergens begin jaren 80 van de vorige eeuw een wijn uit Spanje onder ogen én in het glas kreeg, was de uitleg van de vertegenwoordiger zo ongeveer heilig. Daarnaast was mijn regelmatige bezoek aan de leestafel in de bibliotheek op Plein 1960 in Amstelveen, waar ze voldoende klassiekers op voorraad hadden, voor mij zeer de moeite waard.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Wijn uit het hertogdom Uzès

Wijnen uit Uzès? Nooit van gehoord? Toch gaat het hier wel over een geschiedenis van ruim tweeduizend jaar. . . . Dus het wordt tijd dat we er van horen!

Reeds in de zesde eeuw vòòr de geboorte in een schapenstal nabij Bethlehem, van ene JC, introduceerden eerst de Feniciërs later gevolgd door de Grieken, wijnstokken in de regio rondom de plaats Uzès en met de komst van de Romeinen bleef de productie van wijn zich verder ontwikkelen. In de Middeleeuwen kreeg wijn niet alleen een sterke symbolische betekenis voor de christelijke geestelijkheid tijdens de Katholieke gebedsdienst, ook de behoeften van onder andere de bisschoppen waren in hoge mate belangrijk voor die ontwikkeling. Want die bisschoppen gebruikten de wijn, zonder op de kosten te beknibbelen, ook tijdens de ontvangsten van reizigers, pelgrims en meer prestigieuze gasten in hun comfortabele en goed bewaakte paleizen. Die paleizen deden niet onder voor die van de prinsen, koningen of keizers. In de vijftiende eeuw was de wijnstok, gecultiveerd en de grond veroverd op het geurende kreupelhout (garrigue) op de zonovergoten hellingen, aangeplant in kleine ommuurde (zowel als bescherming tegen de grazende kuddes, als om het eigendom aan te geven) gaarden. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen