Mourvèdre 2007 van Domaine Ray-Jane

Mas Ray-Jane« Des crus nés de la passion d’une famille pour ce terroir ancestral sous le soleil de Bandol. En plein cœur du Castellet. Alain Constant perpétue au domaine Ray-Jane le savoir-faire ancestral hérité de ses aïeux vignerons, soucieux d’élaborer des jus typiques et racés, qui figurent aujourd’hui parmi les plus renommés de l’appellation Bandol. »

In die prille dagen van mijn carrière bestond internet nog niet en was de bibliotheek of de gespecialiseerde boekhandel, naast de vele proeverijen, dus de plek bij uitstek om kennis te vergaren. Toen ik ergens begin jaren 80 van de vorige eeuw een wijn uit Spanje onder ogen én in het glas kreeg, was de uitleg van de vertegenwoordiger zo ongeveer heilig. Daarnaast was mijn regelmatige bezoek aan de leestafel in de bibliotheek op Plein 1960 in Amstelveen, waar ze voldoende klassiekers op voorraad hadden, voor mij zeer de moeite waard.

De vertegenwoordiger kwam bij ons met een Spaanse wijn van de Monastrell druif, ook wel Mataro genoemd, een druivenras waar ik nog nooit van had gehoord. Om mij op weg te helpen vertelde hij dat het dezelfde druif was als de in de Franse Rhônestreek bekende Mourvèdre. De wijn stond me wel aan en kwam dus ook op de wijnkaart. Bij het bezoek aan voornoemde bibliotheek bleek dat de man het mij juist verteld had. Later, toen ik de Wine Grape Glossary van Anthony J. Hawkins ontdekte, sloeg de twijfel toe en ik vertelde iedereen dat het twee rassen waren die niets met elkaar van oen hadden. Niet zo lang geleden echter werd ik door Bart Oomen van www.wijngekken.nl gewezen op deze foute stelling en daardoor is deze tekst dus veranderd ten opzichte van 8 november 2013. Het gaat hier nu dus om een van oorsprong Spaans druivenras dat genoemd is naar de Spaanse steden Morvedro (nabij Valencia) en Mataro (nabij Barcelona) waar deze Monastrell meer dan voldoende zon en water vindt om uit te groeien tot iets moois.

Alles bij elkaar genomen een flinke aanloop om een mij aangeboden wijn te proeven en te beschrijven, maar ja, er moet wel iets meer zijn dan alleen maar een proefformulier. Omdat ik eerder al twee andere wijnen van dit domaine beschreef, was

Museumde noodzaak om het domaine en andere wetenswaardigheden daarover opnieuw te beschrijven een beetje teveel van het goede.

Wel wil ik graag melding maken van het Eco-museum op dit domaine dat voornamelijk werktuigen uit de wijnbouw in de streek rond Bandol ten toon stelt en daarnaast ook attributen voor het maken van wijnvaten.

Eigenaar Alain Constant neemt graag de tijd om zijn druivenoogst binnen te halen; hij is vaak de laatste in de hele AOC. Voor zijn Bandol-wijnen gebruikt hij druiven van tot 130 jaar oude stokken. De oudsten die zich binnen de AOC Bandol bevinden. 

De vin de pays (IGP) waarover ik het nu heb, is gedeclasseerd omdat de cuvée een monocépage (= van één druivensoort) is en 0m AOC Bandol op het etiket te mogen zetten moet de wijn gemaakt zijn van minimaal 50% en maximaal 95% mourvèdre. De rest moet dan afkomstig zijn van de druivensoorten grenache en cinsault. De mourvèdre wordt wel de koning van de Bandol genoemd. Wie tegen een liefhebber mourvèdre zegt, krijgt vaak als antwoord, Bandol! Alain en zijn zoon volgen voor het behandelen van het land en voor het laten groeien van de druiven de stand van de maan; Bij een kleiner wordende maan plant en snoeit hij en bij wassende maan ent en oogst hij. Er wordt in de gaarden niet gewerkt met herbiciden en pesticiden en de hark en de ploeg worden door menselijke spierkracht voortbewogen. De mourvèdre is de druif met zo ongeveer de langste groeicyclus van alle druiven en omdat Bandol nou eenmaal in een wel zèèr zonnig hoekje op de hoger gelegen terrassen van de Provence is gelegen, kan de druif hier dan ook uitstekend gebruikt worden. Het is daarmee wel de enige AOC in Frankrijk dat deze druif gebruikt. In de meeste gevallen wordt er wel gemengd met cinsault of grenache, maar niet in deze wijn dus! 

Mourvedre 2007

Op het moment dat de herfst in Nederland genadeloos toeslaat gaat de fles eindelijk open. De eerste indruk vanuit het glas is de opvallende kleur. Helder rood in het midden met een lichte verkleuring naar taankleurig aan de rand van het glas. De geur heeft zwart fruit, een beetje rode bessen, leer, wat laurier en zoetige kruiden en vanille.

Ik vind, na de eerste indruk, die zo vanuit de fles werd ingeschonken, dat de wijn gedecanteerd moet worden, zodat, na een opsluiting van een jaar of vijf, de wijn weer eens een fijne portie frisse lucht kan krijgen en goed kan ademen. Naar later blijkt, een goede beslissing.

Intussen wordt de maaltijd bereid terwijl ik af en toe even met de neus boven het glas hang en een slokje proef: hertenbiefstukjes met een saus van kastanjes en kastanjechampignons, romige koolraap en een rijke aardappelpuree.

Langzaamaan ontwikkelt de wijn zich en geniet van de in de karaf aanwezige zuurstof. De tannines zijn vriendelijk maar aanwezig en combineren prima met het medium gebakken vlees. Het pepertje dat ik eerder proefde in de rode VDP Mont Caume, en hier ook verwachtte, is hier veel minder nadrukkelijk aanwezig. De afdronk is redelijk lang en prettig.

Omdat ik zo verstandig was de fles niet in één keer leeg te maken, kon ik de volgende dag nogmaals genieten van deze wijn die na 24 uur niets aan kwaliteit, geur en smaak verloren had.

Ik zeg: bestellen en zorg voor een onvergetelijk kerstmenu 2013 door de gerechten rondom de drie wijnen van Domaine Ray-Jane heen te bouwen.

Bij EiffeltorenDe wijnen van Domaine Ray-Jane worden ook in Parijs gewaardeerd en gewoon persoonlijk bezorgd bij onder andere de vier bedrijven van Maison Constant in de Rue Saint-Dominique – 75007 Paris

 

 

 

De prijs van deze wijn is € 10,47 per stuk.

Verzendkosten: voor 6 flessen € 9,68
Voor 12 flessen € 12,10
Voor 18 flessen € 14,52

Wilt u nog veel meer informatie De Bacchante, Rouaansekaai 27, 4331 HB Middelburg. Telefoon +31 118 628190, Mail: info@bacchante.nl

Tot zover . .

Chris Koot

In de bijbel staat: Ga dan heen, eet uw brood met vreugde, en drink uw wijn van goeder harte; want God heeft alrede een behagen aan uw werken.   Maar . . . . .   over het tempo waarin de wijn gedronken dient te worden,  daar wordt in Prediker 9:7 niet gesproken!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *