Wordt het wild dineren? Of genieten van een wildmenu?

Herten

Geachte lezer, bent u eigenaar of uitbater van een restaurant met een wildkaart, dan zet ik met alle plezier een link naar uw wildmenu in dit bericht! Neem even contact op via onderstaand formulier!

Er zijn sinds 15 oktober, het begin van het wildseizoen, bedrijven die tijdens een verzorgde wild week een wild menu en zelfs een wild wijnarrangement serveren.

Ik begrijp natuurlijk echt wel wat ze bedoelen, maar taaltechnisch klopt het van geen kanten. Vandaar dit serieus maar ook sarcastisch bedoelde artikel. Mocht u zich aangesproken voelen, niets van aantrekken want als kwetsen de bedoeling was geweest zou ik de bedrijfsnaam wel hebben vermeld. Gewoon de tekst op de kaart of uw website aanpassen.

Dus . . .  het gaat er in de Nederlandse restaurants, maar ook bij poeliers en groothandel vanaf 15 oktober wild aan toe! Sommigen onder u hebben verzaakt mijn artikel over Nederlandse taal op de menukaart te lezen. Beetje dom!

Een wild menu of een wild diner kan het hele jaar door geserveerd worden en behoeft helemaal geen wild te bevatten; een wildmenu moet dat natuurlijk wel. Bovenstaand geldt ook voor een wild wijnarrangement dat u er wat mij betreft ook bij hoeft te serveren.

Wild diner samenstellenDames en heren medewerkers in de horeca, de groothandel en bij de poelier, let even goed op:

Een wild menu hoeft, zoals ik hierboven schreef, helemáál geen vlees van wilde dieren zoals

  • het Kleinwild: haas, fazant en patrijs, 
  • het Waterwild: wilde eend en watersnip en 
  • het Overig wild: houtduif en wild konijn 
  • en het in Nederland bejaagde ree, hert en wild zwijn

te bevatten, terwijl u waarschijnlijk bedoelde dat er wild in het wildmenu verwerkt was.

Werkt u in een restaurant waar de soep tijdens het naar tafel dragen, uit het soepbord klotst, de hertenbiefstukjes op hoge poten door de aardappelpuree met stukjes kastanje rennen, de morilles en cantharellen uit de jus springen en het door de chef thuisgedraaide ijs van een en ander, aan wilderigheid uit de coupes stuitert? Bestaat bij u bovendien de kans dat ik het nagerecht als eerste gerecht op tafel krijg en wordt het voorgerecht, pas na het hoofdgerecht, als laatste op tafel gezet? Of hebt u van die avonden waar de gasten na elk glas ‘na zdarovje’ roepen en het vervolgens over de schouder weggooien? En waar de tafel niet ondersteund wordt door dubbelgevouwen bierviltjes, maar wild wankelt? Schenkt u de wijn vanaf de andere kant van de tafel in mijn glas? Dat zou zomaar spetters op het schone linnen kunnen geven! Nou, u kunt dan gerust zeggen dat het het er bij u wild aan toe gaat. 

Als het er in uw bedrijf zo wild als hierboven omschreven (of erger!) aan toe gaat, dan haak ik liever af. Dineren doe ik bij voorkeur in alle rust en met een mooi glas bijpassende wijn. Aan polonaises of anderszins wilde zaken waag ik mij liever niet.

Laat het mij aub weten als u een wildmenu serveert en dat u een arrangement aanbiedt met wildwijnen. Dan kom ik graag eten.

Tot zover. . .

Chris Koot

Wat anders is het menselijk lichaam (als je er goed over nadenkt), dan een minutieus werkende machine, welke met ongelooflijke precisie een Australische shiraz omzet in urine!
(Naar Karen,  Barones von Blixen-Finecke, Denemarken,1885 – 1962)

Dit bericht is geplaatst in Columns, Food, Overige met de tags . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *