Zo veel is dat toch niet?

115 kardinalen

En?
Mag ik bij u de kelk nog even bijvullen eerwaarde?

Volgens een artikel in het Dagblad Trouw van woensdag 26 februari 2014, drinkt men nergens zo veel wijn per hoofd van de bevolking als in Vaticaanstad. In 2012 sloeg men daar gemiddeld ongeveer 74 liter wijn achterover. Over 2013 zijn de gegevens nog niet bekend, maar met het vertrek van Paus Benendichtdus, al die vergaderingen met 115 kardinalen en hun aanhang én de bijhorende feestelijkheden rondom de inwijding op 13 maart in gedachten, neem ik zomaar aan dat het nog een litertje of wat meer is geworden!

In 2012 wonnen de geestelijken én het kerkelijk personeel van dit stadsstaatje het volgens cijfers van het Wine Institute ruimschoots van de Franse en Italiaanse innemers, die ook hoog op de lijst vertegenwoordigd zijn. De Vaticaanse wijnconsumptie per hoofd van de bevolking is bijna eens zo hoog als die van de Italianen die rondom hen wonen. 

Om de Heilige Stoel dan ook meteen een gigantische, belastingvrije winkel te noemen, gaat mij wat ver, want rekent u even mee: 836 man drinkt 74 liter per jaar. Dat zijn 836 x 74 / 0.75 = 82.485 flessen aan wijnimport op jaarbasis. Ik ken een wijnimporteur in Waverveen die in zijn uppie meer wijn naar Nederland laat komen en het ook weer verspreidt!

Hoe het komt dat men in het Vaticaan meer drinkt dan bovengemiddeld, weet eigenlijk niemand, waarmee zo’n artikel eens te meer bewijst dat statistieken een en ander lijken te kunnen onthullen, maar uiteindelijk verhullen ze daarmee nog veel meer en blijven wij, gelovigen, met de vragen en geloven er niets meer van! Want deze hoge score heeft natuurlijk ook helemaal niets van doen met het aantal Heilige Missen (voor alle duidelijkheid, dat zijn vieringen in de RK Kerk) dat wordt opgevoerd, want zoveel zijn dat er nou ook weer niet! Om te zorgen dat er meer miswijn kan worden geschonken, besloot het bestuur van het ministaatje naar aanleiding van de kelk waaruit de vorige Paus placht te drinken, alle te gebruiken kelken groter te maken.

Paus Benedictus XVI doet spieroefeningen.

Inhoud, van deze kelk: ruim 2 liter.

Grote kelk

Deze priester gebruikt slechts één consumptie.
Slurp!
Burp!

Miswijn komt gewoonlijk niet van de plank in de supermarkt, omdat volgens het wetboek van het Canoniek Recht, het product ‘gemaakt dient te worden van maagdelijke druiven’ en niet gemengd mag worden met andere stoffen.’ Dan weet u meteen dat wijn van de plank bij de Deen of AH, of uit de doos van Lidl en Aldi, dat, volgens dat wetboek van het Canoniek Recht, dus kennelijk niet is!

Vaticaanstad heeft overigens een wel heel bijzondere demografie: veel ouderen en veel mannen en relatief veel mensen die gezamenlijk de maaltijd gebruiken – groepen dus die vanwege het, waarschijnlijk, te breken, droge brood – meer alcohol drinken dan gemiddeld. Dat er in Vaticaanstad weinig kinderen wonen, maakt voor deze statistieken geen verschil, want zij worden sowieso niet meegeteld in de berekening. Het lage inwonertal is waarschijnlijk wel een factor. Vaticaanstad heeft 836 (bron 2011) inwoners. Een groep stevige drinkers kan het landelijk, lees dorpse,  gemiddelde, dus flink ophogen. In de top tien aan wijnslurpende landen staan ook Europese ministaatjes als Andorra en Luxemburg. Hier ontkurkt men respectievelijk 46 en 56 liter. Op een eilandengroep als Saint-Pierre-et-Miquelon (nabij Newfoundland) en op het eiland Norfolk (tussen Australië en Nieuw Zeeland), ook in de top tien, doet men met een inwonertal van bijna 8.000 man samen, en inclusief kinderen, ook lekker mee met het wegdrinken van de wereldreserve aan wijn! De vaderlandse consumptie bij ons hangt rond de 21 liter.

Bij de Italiaanse media heeft men het idee dat de enige belastingvrije supermarkt in Vaticaanstad een rol speelt: ‘Misschien is de alcoholconsumptie zo hoog omdat veel toeristen de daar ‘goedkopere’ wijn in de rugzak schuiven om het vervolgens in de kleine hotelkamers in Rome en vanuit plastic wastafelglazen, tot zich te nemen!‘ Persoonlijk vind ik die theorie niet erg geloofwaardig: de supermarkt is klein en zo druk kan het er nu ook weer niet zijn. Als dat wel zo is, dan drinkt men in Vaticaanstad dus eigenlijk heul weinig!

Supermarkt

Wat blijft, is de vraag: wat is de reden van de explosieve stijging van het wijnverbruik? In 2011 dronk de gemiddelde inwoner van Vaticaanstad ‘slechts‘ 62 liter en dat in het jaar voorafgaand aan de troonsbestijging door Franciscus de zoveelste!

En dan nog? Waar gaat het eigenlijk over? 74 liter? In ons calvinistisch landje zal dat wellicht als een schandalige hoeveelheid gezien worden, maar iemand met een bescheiden Bourgondische levensstijl (een half flesje tijdens de warme avondmaaltijd) als ik, komt ook al snel aan de honderd liter per jaar.

Tot zover . .

Chris Koot

Wijn is het constante bewijs dat God van ons houdt en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien! Prijs de Heer!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Overige met de tags . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *