De Portugese Verlosser (deel 2, Douro)

Dit artikel gaat over één van de wijnen van Messias uit Portugal. Sinds de oprichting produceert en verhandelt dit bedrijf wijnen uit alle belangrijke Portugese wijngebieden zoals Dão, Bairrada, Douro, Vinho Verde, Beiras en natuurlijk Port. Messias 2Het bedrijf werd in 1926 opgericht door naamgever Messias Baptista, die het bedrijf tot 1973 bleef leiden. Tegenwoordig is de leiding in handen van zijn nageslacht. In deel 1 maakte ik al een woordspeling op de naam, dus nu niet, dat zou te veel van het goede zijn!

Van deze producent zullen nog wel enkele artikelen verschijnen, want na het fameuze wilddiner in de Campveerse Toren bracht ik een bezoek aan importeur Bacchante in Middelburg en kreeg ik van Paul wat proefflessen in de achterbak mee.

De tweede in het rijtje te proeven wijnen  is de Douro, Vinho Tinto Reserva 2011, afkomstig van Quinta do Cachão en komt uit de Douro vallei, waarvan het concept voor de herkomstbenaming (= DOC) reeds in 1756 is vastgelegd en daardoor tot de oudst geclassificeerde wijnregio ter wereld gerekend mag worden. Zo werden de grenzen van de regio van de Douro vastgelegd, de wijngaardbepalingen geformuleerd en alle stappen in het productieproces en de commercialisering van Port geregeld. In de 19e eeuw tenslotte werd de productiemethode van Port nog wat strikter gedefinieerd. De gaarden voor de productie van wijnen voor Port werden kwalitatief onderverdeeld van A (= hoogst) tot F. Het wijngraadareaal voor de productie van wijn voor Port mocht niet verder worden uitgebreid. Er mochten dus geen andere wijngaarden meer worden aangelegd. Wanneer een producent in de streek van categorie A een nieuwe wijngaard wilde aanleggen, moest hij in een andere streek uit een lagere categorie wijngaarden rooien.

links: Baixa Corgo, midden: Cima Corpo rechtss: Douro Superior.

Het wijngebied dat zo’n 90 km. ten oosten van de stad Porto eindigt, heeft de rivier door het gebergte van Marão (Serra do Marão) vanaf het plaatsje Mesão Frio, nabij de Spaanse grens, gevolgd. In Spanje gaat de rivier verder door het leven als Duero. Hoewel “verder” niet juist is. De rivier ontstaat in Spanje en stroomt door Portugal naar de Atlantische oceaan. De naam betekent “Gouden Rivier”. (Waarmee ik de aardrijkskundigen onder mijn lezertjes meteen maar de mond snoer)

De totale oppervlakte van de Douro-vallei zal ergens rond de 250.000 ha, liggen.  Slecht 17 à 18 % is beplant met druivenstokken voor de productie van Port en wijn. Alles bij elkaar zo’n 46.000-en-nog-wat ha. Het gebied kent een klimaat dat verloopt van prettig zeeklimaat in het westen tot een heet landklimaat in het oosten. De neerslag verschilt ook aanzienlijk: van een flink vat per vierkante meter. in het westen tot een kleine emmer in het oosten. Op de steile heuvels tot ruim 850 mtr. hoogte liggen de wijngaarden in terrasvorm en zijn alleen maar te bewerken door mensenhanden. De hellingshoek kan oplopen tot 35% en in sommige gevallen biedt dat net voldoende ruimte voor twee of drie rijen stokken. Als het minder steil is, worden dr rijen stikken ook wel van beneden naar boven aangelegd of van boven naar beneden, zo u wilt! De bodem van schist (= schistos = gespleten) welke lijkt op leisteen, maar met een hoge minerale samenstelling, zorgt niet alleen voor een goede drainage maar straalt de overdag door de zon afgegeven warmte ’s nachts prima af aan de stokken. 

In dit gebied, bevinden zich de historische, smalle, stenen muren rondom de wijnterrassen. Deze staan op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO,

In de Douro kunnen bijna 100 druivenvariëteiten worden gevonden, en als je dan ook nog de synoniemen meetelt, kom je met gemak op 500 druivenvariëteiten uit!  Zo heet de Alfrocheiro Preto ook wel Tinta Bastardinha, Albarin Negro, Alfrocheiro, Alfurcheiro en Tinta Francisca de Viseu (maar deze laatste uit Viseu, moet u niet verwarren met de Touriga Francesco die ook wel Touriga Franca genoemd wordt).

De Douro en Port-regio heeft het nummer 16

De Douro en Port-regio heeft het nummer 16

Het landgoed van Quinta do Cachao, gelegen in het plaatsje Ferradosa werd door Messias in 1956 in een vervallen staat aangekocht. Sindsdien is het gerestaureerd en is alles op het domein van het allerhoogste niveau  De wijngaarden zijn geclassificeerd ‘A’ in de indeling van de Douro zoals hierboven omschreven.

20140702_175935Het wordt tijd om te proeven van deze wijn, gemaakt van de Tinta Roriz, de beide Touriga soorten, Nacional en Francesca en de Tinta Barroca. En laten we de wijn dan genieten op een temperatuur van een graad of zestien. Als uw kelder deze temperatuur heeft, prima! Zo niet, straf de wijn dan even met een halfuurtje koelkast! (Weest niet bang! Na een zwaar leven in de verzengende hitte van zijn herkomst, kan de wijn dat ook nog wel aan!)

Wat een kleur! De blanke kurk heeft, daar waar contact met wijn was, een bijna zwarte onderkant. Ik zeg, een diep donkerrode wijn met een helderrode rand aan het glas, en wat blijft hij lekker hangen aan het glas.

Wat een neus! Wat een rijkdom! Ik ruik leer, koffie, tabak, iets van door de zon gestoofd zwart fruit en een beetje caramel.

Wat een smaak! Lang, dat vooral, stevige tannines die al heerlijk zijn afgebouwd maar vriendelijk doch nadrukkelijk aanwezig en een prettig zuur. Op het laatst blijft een prettig zoete smaak van zwarte bessen kleven aan de huig!

De combinatie van snel gegrilde (op de BBQ) reepjes rundvlees, een flinke bak salade naar eigen recept en wat pasta met vooral tomaat en paprika en wt peper uit de molen maakt dit tot een feestje. Mocht u (ik kan het me niet voorstellen) nog wat wijn in de fles terugvinden, combineer dat dan in het laatste uur van een warme zomeravond, met wat harde, oude kaas uit eigen land zoals de Nylander Kruidnagel, Reypenaer VSOP of Olde Remeker. Vraag maar aan Betty, aan Martin of aan Tassia bij www.amuse.nl.

Pas tijdens het eten op met vlekken op uw witte damast. Na het nuttigen van deze wijn stel ik voor de tanden even te ontkleuren met een blend van water met een vingerhoedje dunne bleek.

De prijs van deze topper bedraagt € 11,50 per fles incl. BTW.

Verzendkosten, in voor wijnflessen bedoelde dozen, vanuit Middelburg naar adressen in heel Nederland:

  • Doos van 6 flessen € 8,00
  • Doos van 12 flessen € 10,00
  • Doos van 18 flessen € 12,00

Wilt u nog veel meer weten? De Bacchante, Rouaansekaai 27, 4331 HB Middelburg. Telefoon +31 118 628190, Mail: info@bacchante.nl

Tot zover. . .

Chris Koot

Wat anders is het menselijk lichaam (als je er goed over nadenkt), dan een minutieus werkende machine, welke met ongelooflijke precisie een Australische shiraz omzet in urine!
(Naar Karen,  Barones von Blixen-Finecke, Denemarken,1885 – 1962)

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *