Whisky Weekend Amsterdam 2014

banner

Hij kwam bij de tempel en trof er handelaren aan in runderen, schapen en duiven; (Malt  whisky bestond in die tijd nog niet!) En geldwisselaars (die waren er al en zullen er altijd zijn! Zoals verderop in dit artikel duidelijk zal worden!) Die aanblik werd hem teveel. Hij maakte van stukken touw een zweep en dreef hen de kerk uit. Allemaal! Het geld van de wisselaars smeet hij over de grond en hun tafeltjes wierp hij omver. Tegen  de verkopers zei hij: “Weg met dit alles! Maak van het huis van mijn vader geen bedrijf”.  Het zal een kleine 2.000  jaar geleden zijn dat Jezus zijn bezoek aan Jeruzalem aanving met bovenstaande verwijdering van handelaren uit de tempel én de vervloeking van een vijgenboom enkele uren daarvòòr. (Marcus 11:12-25).

Ik vind het een opmerkelijk feit dat juist Jezus kennelijkVijgenboom iets eetbaars verwachtte te vinden aan een vijgenboom op het moment dat dat van die vijgenboom helemaal niet verwacht werd. Daar kon die vijgenboom niets aan doen, maar na de vervloeking verwerd de boom dankzij de passant binnen 24 uur tot een dorre stapel takken.

Er staat geen vijgenboom in deze tempel, bovendien is het ook nu niet de juiste tijd voor vijgen! Waar het wel tijd voor is, en daar vindt men steeds vaker tempels een geschikte plek voor, is het volgende: 

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 januari aanstaande is het weer zover! Het zesde Whisky Weekend Amsterdam en zoals de laatste tijd te doen gebruikelijk bij Whisky Festivals, vindt het plaats in, ik schreef het al, een tempel en wel de Posthoorntempel aan de Haarlemmerstraat.

Overigens, laat het duidelijk zijn: De organisatoren noemen het een Whisky Weekend en niet een Whisky Festival. Die naam is, vinden zij, voorbehouden aan het grote feest op 14, 15 en 16 november in een tempel in Den Haag.

Jaren geleden begon Whisky Live in de Oude Kerk aan het Oudekerksplein, maar dat bleek voor velen een goed excuus om zich in de om de kerk heen gelegen straten te vermaken. Dus week die organisatie uit naar Den Haag.

Léon Elshoff  (links) en Loek Fransen (rechts) kennen elkaar sinds 1998. Leon & LoekLoek was toen, en nog vele jaren daarna, werkend als brand ambassador van de firma International Marques, in die tijd het bedrijf in Nederland achter grote merken als Grant’s, Glenfiddich en The Balvenie. Loek is sinds 2006 ‘Keeper of the Quaich’: een select, maar gestaag groeiend, gezelschap van dames en heren die zich inspannen om Schotse Malt Whisky te promoten.

Léon Elshoff is eigenaar van whiskycafé L&B aan de Korte Leidsedwarsstraat 82-84 in Amsterdam, opgericht in 1971. Het aantal whiskies in het kleine café is inmiddels uitgegroeid tot een collectie van ruim meer dan 1.800. En dat is ruim meer dan het aantal gasten in het café past! Gezamenlijk hebben zij de afgelopen zes jaar al succesvolle whiskyweekenden georganiseerd. Vier keer in café L&B en vorig jaar voor het eerst in de Posthoornkerk. Door de massale belangstelling van de vier eerste whiskyweekenden in Café L&B, waren zij van mening dat een dergelijk evenement op een veel grotere schaal georganiseerd zou moeten worden. Vanuit die optiek besloten zij om vorig jaar reeds uit te wijken naar de gezegende ruimte aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam.

Deze tempel stelde hen daarmee in staat vrijwel alle aanbieders van Malt Whisky in Nederland uit te nodigen en hen de gelegenheid te geven hun producten te promoten aan de bezoekers. En meer, ook whiskyproducenten uit India, Japan, Korea en Canada zijn aanwezig. Naast alle bekende importeurs kunt u ook kennismaken met allerhande Schotse zaken. En het was een succes dat om een vervolg vroeg!

Nu echter verdeeld over twee dagen in plaats van drie.

Omdat er in de kelder van de tempel gerookt mag worden (OMG, ook dat nog!) is ook Ambachtelijke sigarenmaker Caruso Luxury aanwezig. Zij hopen u te begroeten tijdens één van de drie sessies.

Opnieuw is er een evenementswhisky gebotteld. Welke het is geworden leest u iets verder op deze pagina. U kunt deze Single Malt proeven in de stand van de Scotch Malt Whisky Society / Whiskycafé L&B.

Tijdens alle sessies kunt u ook deelnemen aan een prijsvraag, met als hoofdprijs de 13 jaar oude evenementsbotteling. Mochten er meerdere winnaars of gelijke uitslagen zijn, dan zal er geloot worden. Een prijsvraag dus! Nog een reden om te gaan!

Entree Whisky Weekend: € 37,50 per persoon inclusief een flesje Highland Spring Water, een glas met opdruk/inscriptie en een nog onbekende welkomstwhisky. Bij elke stand kunt u, maar dat weet de gemiddelde bezoeker al, een aantal whiskies gratis proeven en een aantal tegen betaling. Betaling wordt gedaan met munten die aan de tafeltjes van de geldwisselaars bij de ingang van de tempel in setjes van 10 stuks verkocht worden. Prijs: € 1,00 per stuk.

Gedurende nog twee sessies is het mogelijk deel te nemen aan workshops. Op zaterdagmiddag van 14:00 tot 15:00 uur is er de masterclass van De Monnik Dranken over Glendronach, Glenglassauch en Benriach en op zaterdagavond van 20:00 tot 21:00 uur is de masterclass Killchoman door Whisky Import Nederland. Entree daarvoor zit niet in de entreeprijs voor het Whisky Weekend. Deelname: € 20,00.

De speciale botteling, waarover ik het eerder had, is spec bottelingte koop voor € 55,00.  Er zijn slechts 204 flessen afgevuld. (de site vermeldt er 213! Waar die 9 flessen zijn gebleven, geen idee!) Nou lijkt dat een heleboel, maar met een verwachte opkomst van ongeveer 1200 personen, (“het is lang geleden dat de kerk zo vol was!” Verzuchtte de pastoor.) verdeeld over de drie sessies, zou dat snel uitverkocht kunnen zijn. Kijk voor meer informatie over deze Benriach Single Cask, Limited Edition van 13 jaar oud (July 2000 – August 2013) op de website. Daar kunt u de fles ook reserveren. U krijgt de fles pas mee wanneer u de kerk verlaat.

Op de begane grond vindt u:

 • 1. Het Anker Amsterdam
 • 2. Nederlandse Bartenders Club
 • 3. W.I.N. Whisky Import Nederland
 • 4. Bresser & Timmer
 • 5. Maxxium Nederland
 • 6. Billy’s Pies (= Engels voor de taarten van Billy)
 • 7. Steve, the Backpiper, voor Schotse kleding
 • 8. Whiskycafé L&B / Scotch Malt Whisky Society
 • 9. Intercaves
 • 10. Pernod Ricard Nederland
 • 11. Whiskywijzer / Diageo
 • 12. van Wees
 • 13. De Monnik Dranken
 • 14. Zuidam Distillers
 • 15. Glenfarclas
 • 16. Oesters & Zo
 • 17. Fromagerie l’Amuse
 • 18. Demi’s Chocolaterie
 • 19. Whisky Passion
 • 20. Café North End
 • 21. Zeesleepboot Holland
 • 22. Whiskyboeken.nl

In de kelder is natuurlijk ook voldoende te beleven, maar LET OP!

Door de smalle wenteltrap naar de kelder is het verstandig om met mate te genieten van de op de begane grond aangeboden dranken.

 • 1. L.M.B. Trading BV / Scott’s Selection
 • 2. Hart Brothers
 • 3. Maltstock
 • 4. Drumchork Lodge hotel
 • 5. Caruso Luxury
 • 6. Whisky Etc. Magazine
 • 7. Hotel Bero
 • 8. Robin Brilleman
 • 9. Anam na h-Alba
 • 10. Whiskyhuis
 • 11. Usquebaugh Society
 • 12. Kintra Whisky
 • 13. King’s Court Whisky Society
 • 14. The Whiskyman

Voor nog veel meer informatie kijkt u op de site van Whisky Weekend.

Tot zover en tot in de tempel . .

Slainthe

Chris Koot

Always carry a flask of Maltwhisky in case of snakebite,
and furthermore, always take a small snake”. 

Vrij naar W.C. Fields

Dit bericht is geplaatst in Columns, Whisky met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *