Champagne Max Cochut, 1er cru.

Campveerse torenTijdens het heerlijke wilddiner met bijpassende Portugese wijnen, in “Romantik Hotel Auberge de Campveerse Toren” in Veere, zat ik aan tafel bij Paul van Niftrik, wijnimporteur in Middelburg, zijn charmante partner Anje en hun vrienden. Natuurlijk kwam het gesprek op wijn want dat was een wezenlijk onderdeel van de avond. Er waren de Portugese wijnen, gepresenteerd door de Portugese wijnmaakster en haar Belgische partner, maar ook de eigen keuze van de sommelier van het restaurant. Een van de door hem geschonken wijnen omschreef ik eerder al. Zie: Een witte Vin de Pays (IGP) van de Mont-Caume. Mocht u binnenkort naar Veere gaan, dit hotel is zeer aan te bevelen. Alle kamers zijn uniek ingericht en zijn een combinatie van oud en nieuw. Bovendien zijn de hotelkamers verdeeld over 4 locaties naast het hotel met uitzicht op de Veerse haven.

En we spraken over Champagne. Natuurlijk! De regelmatige lezers weten dat ik een liefhebber ben van deze drank die ten noordoosten van Parijs en bij Gods gratie ontstaat. De Bacchante, want zo heet het bedrijf, importeert Champagne van Max Cochut, Premier Cru Champagnes uit het dorpje Tauxières-Mutry, iets ten oosten en ongeveer halverwege de D951 van Reims naar Epernay en niet al ver van Bouzy, dat nog iets oostelijker ligt.

Max Cochut is naast grootgrondbezitter een gepassioneerd wijnmaker met zo ongeveer 27 hectare aan wijngaard. De opbrengst van ruim driekwart van deze gaarden (+/- 20 ha.) wordt verkocht aan négociants, waarmee hij zich een financiële vrijheid heeft verworven om zich met zijn passie bezig te houden. Het maken van een eigen champagne. De pinot noir is hier de belangrijkste druif (en dat is niet zo vreemd, zo dicht bij Bouzy) welke zijn wijnen voorziet van rijpheid en aroma’s. De chardonnay is echter onmisbaar om te zorgen voor de nodige frisheid in de assemblage. Max Cochut maakt champagne met een goede rijpheid en maturiteit. Voor de standaard Brut Tradition worden wijnen gebruikt die tot zes jaar oud zijn.

Het assortiment van Max Cochut bestaat uit de volgende soorten:

Assortiment

  • Brut Tradition (uiterst links en uiterst rechts)
  • Brut tradition SLEEVE. (2e van links)
  • Demi-sec (niet op de foto)
  • Brut Rose, (3e van links)
  • Cuvée “Aristide de st. Cyr” (2e van rechts)
  • Cuvée Prestige (3e van rechts)

Uit dit assortiment verkoopt de Bacchante alleen de Brut Tradition.

Het flesje staat al een tijdje in de koelkast, ik ben er echt wel aan toe en het flesje is wat mij betreft prima op temperatuur: koel, maar natuurlijk niet ijs en ijskoud. Het dorpDe geur zou ik Engels willen noemen of belegen. De smaak van deze Champagne is rijp met wat brioche maar ook het frisse van wit fruit als peer en perzik, een combinatie die mij zeer bevalt. De Brut Tradition die ik proefde is aangezoet met hooguit 1 tot 1,5% per liter (liqueur d’Exportation) maar de prettige zuren die dit juist tot een mooi aperitief maken, zijn overdadig aanwezig. Ik kan me voorstellen dat liefhebbers van Champagne de smaak zeer zullen waarderen en ook de prijs op prijs stellen.

Het hoeft niet per se Oud en Nieuw te zijn, of je vijftigste verjaardag. Dat kan ook zijn omdat het vrijdagavond is, je bent opeens weer verliefd geworden of het is juist over, De zon is gaan schijnen of de tuin ligt er zo mooi bij nadat je er de hele dag aan hebt gewerkt. De kerstboom ligt bij het vuil en ballen, piek en complete stal liggen weer op zolder of in de kelder. Bedenk het zelf maar. Er is altijd wel een moment om een glas Champagne te drinken. 

De prijs van de hele fles zal, ondanks de recente accijnsverhoging, hoop ik, nog steeds vlak onder de € 20 per stuk liggen. Maar voor de zekerheid zou ik even bellen of mailen met meneer van Niftrik.

Verzendkosten: voor 6 flessen € 9,68
Voor 12 flessen € 12,10
Voor 18 flessen € 14,52

Wilt u nog veel meer informatie: Paul van Niftrik, De Bacchante, Rouaansekaai 27, 4331 HB Middelburg. Telefoon +31 118 628190, Mail: info@bacchante.nl

Tot zover . .

Chris Koot

In de bijbel staat: “Ga dan heen, eet uw brood met vreugde, en drink uw wijn van goeder harte; want God heeft alrede een behagen aan uw werken”.   Maar . . . . .   over het tempo waarin de wijn gedronken dient te worden,  daar wordt in Prediker 9:7 niet gesproken!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *