Fine Cognac van Annick & Patrick Bergeaud

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAan de Pas des Biches (het Hertensteegje of Hertenpaadje, of zou het juist “geen herten” betekenen?) in Celles, 17520 (Frankrijk dus) bevindt zich niet alleen een rustige Camping-à-la-Ferme maar ook een wijnbedrijf waar de basis wordt gelegd voor Cognac in de klasse die Fine Champagne genoemd wordt. Een groot deel van de opbrengst verkoopt Patrick aan de firma Remy . . .  zodat ze daar in ieder geval Fine Champagne Cognac op de fles mogen zetten. En dat ze banden hebben, moge blijken uit het feit dat ook Patrick deze onofficiële naam voor de herkomst gebruikt.

Een deel bewaren Annick en Patrick zelf ook in de grote vaten op het eigen bedrijf waar ze het wijndistillaat ruim de tijd gunnen om te rijpen tot iets dat werkelijk mooi en op dronk is. XOVoor het vriendelijke bedrag van € 78 kunt u uzelf twee flessen aanschaffen: de VSOP van gemiddeld 12 jaar oud (€ 30) en de XO van gemiddeld 22 jaar oud (€ 48). Voor nog eens € 68 bent u zelfs in het bezit van de Vieille Réserve, die een gemiddelde leeftijd heeft van 32 jaar.  Want, dat moet gezegd, de leeftijden van de flessen Cognac zijn altijd gemiddeld. Er zit nog oudere Cognac in, maar ook jongere. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Malt Whisky, waar de op de fles vermelde leeftijd ook echt de leeftijd is! Maar goed, voor het bedrag van € 68 koop je, ook niet in Frankrijk, een fles Malt Whisky van deze leeftijd. Gemiddeld 32 jaar oud of niet! In Frankrijk zijn de accijnzen in 2014 niet gestegen en omdat Patrick noch in de Panorama, noch in de Playboy of Penthouse, advertenties laat zetten, zijn de prijzen méér dan vriendelijk. Wil je echt indruk op je vrienden maken? Gewoon langsgaan! Mocht je de komende zomer ook maar enigszins in de buurt zijn, Cognac ligt 10 kilometer noordelijker, (de N10 naar Bordeaux ligt op ongeveer 35 kilometer) neem dan de omweg en vraag Patrick om naast alle Cognac ook even te mogen proeven van zijn prachtige Pineau des Charentes. Pineau is een aperitief dat ontstaat door blanke Eau de vie de Cognac te mengen met het sap van rode of witte druiven die (nog) niet bestemd zijn voor de productie van wijn ten behoeve van de distillatie tot Cognac. De verhoudingen in de Pineau van Patrick zijn 3,7 liter druivensap op 1 liter eau de vie van +/- 84% en dus, geachte Nederlander, is het geen wijn, zoals men in Nederland vaak zegt, maar een aperitief van tussen de 17% en 20%. Het alcoholgehalte kan per producent verschillen. Pineau is meer dan lekker bij een plak eenden- of ganzenlever, gebakken mosselen, blauwschimmelkaas of geitenkaas.

Schenk de cognac bij voorkeur op een temperatuur van 18 graden en gebruik de palm van uw hand om het kleine tulpglas iets te verwarmen. Wals de cognac vervolgens rustig rond in het glas en geniet op afstand. Wat u dan al ruikt is al een deel van het genot dat straks komen gaat!

Ik proefde onlangs de XO. De kleur is donker met tinten van oud koper. In de neus het rijke zoet van het eiken uit de streek rondom Limoges. En in de mond een lange afdronk met peper, nootmuskaat en vanille. Wat een genot!

Het assortiment van het echtpaar Bergeaud bestaat uit:

  • XO Carafe HeliantePineau des Charentes Blanc of Rosé
  • Vieux Pineau BlancCognac Fine Champagne VSOP (12 ans)
  • Cognac Fine Champagne XO (50cl. of 70 cl.) (22 ans)
  • Cognac Fine Champagne XO en Carafe Héliante (voor de karaf betaalt u € 20. Dus niet kopen!)
  • Cognac Fine Champagne Vieille Réserve (30 ans)
  • Liqueur de Cognac à l’Orange
  • Liqueur de Cognac à la Poire

Tot zover . .

Chris Koot

Het is goed om te bedenken dat er vijf redenen kunnen zijn om te drinken: 1 de komst van een vriend, 2 je huidige of 3 toekomstige dorst, 4 de kwaliteit van de cognac, of 5 welke andere reden dan ook.

William Claude Fields

Dit bericht is geplaatst in Columns, Overige met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *