De Portugese Messias. (deel 1, Dão)

Dit artikel gaat over één van de wijnen van Messias uit Portugal. Sinds de oprichting produceert en verhandelt dit bedrijf wijnen uit alle belangrijke Portugese wijngebieden zoals Dão, Bairrada, Douro, Vinho Verde, Beiras en natuurlijk Port. Messias 2Het bedrijf werd in 1926 opgericht door naamgever Messias Baptista, (dat Doper betekent), die het bedrijf tot 1973 leidde. Tegenwoordig is de leiding in handen van zijn nageslacht. Altijd leuk om naar combinaties van voor- en achternaam te kijken. Volgens verhalen uit de bijbel werd de Messias door (Johannes) de Doper (=Baptista) ondergedompeld in water. Vanuit Portugal doopt Messias Baptista de wereld met wijn.

Van deze producent zullen de komende tijd meer artikelen verschijnen, want na het wilddiner in de Campveerse Toren bracht ik een bezoek aan importeur Bacchante in Middelburg en kreeg ik van Paul wat proefflessen in mijn achterbak mee. De door mij zondag en bij Betty aangeschafte “Magic Decanter” schreeuwde Aeratorerom om gebruikt te worden. Dus de eerste fles in het Portugese rijtje mocht het spits afbijten en de inhoud bereikte het glas door deze Aerator. Gevolg; extreem veel aangezogen lucht, en het fruit dat na de eerste geurtest latent aanwezig leek barstte in één keer uit het glas. Een mooie aankoop, deze aerator!

Deze Quintado do Penedo 2009 komt uit de streek Dão, dat ten zuiden van het bekende Port-gebied ligt en ook meer naar het midden van het land. Naamgever is de Rio Dão, de rivier die de wijnstreek van noordoost naar zuidwest doorsnijdt. Dão is onderdeel van de het grote wijngebied Beiras waar onder andere ook de Bairrada deel van uit maakt

De Dão-streek heeft het nummer 18

De Dão-streek heeft het nummer 18

De voor deze rijke blend gebruikte druivenrassen zijn standaard aan de streek: de krachtige, ook voor Port gebruikte, bekende Touriga Nacional en de wat onbekendere Alfrocheira Preto die gebruikt wordt om nog meer intensiteit aan de kleur van de wijn te geven.

De Touriga Nacional krijgt later in de reeks nog voldoende aandacht maar nu even de Alfrocheira Preto die ook bekend is als de Tinta Bastardinha of Tinta Francesa. Een wijn van deze druif is vooral gekend om de fluweelachtige textuur, de intense kruidigheid en het laagdrempelige karakter op het moment dat de wijn jong is. De druif kan ook een inktzwarte diepte in kleur afgeven en er zouden aroma’s van munt, bloemen, zwarte bessen en aardbeien in het uitgebreide geur en smaakpalet te herkennen kunnen zijn.

Het wordt tijd voor de wijn:  Quinta do Penedo 2009. De wijn vond na 4 jaar op zowel Frans al Amerikaans eiken en op advies van wijnmaker João Soares, in maart 2013 de fles. Maar om die wijn er dan binnen een jaar weer uit te halen is toch een beetje jammer. Dus koop minimaal een half dozijn flessen en maak er elk half jaar één open. Wat een mooie momenten zullen dat worden! Het begint al bij de kleur die lijkt op het dikke sap van bramen met wat rood fruit er door. Dan de geur: daar heb ik meer woorden voor nodig want ademen doet wonderen en het wordt een steeds groter feest; zwart fruit, mint, donkere pruimen, barbecue, leer en dan ook nog eens groene kruiden als tijm en rozemarijn. Natuurlijk rijk aan, weliswaar vriendelijke, tannines, maar ook het zwarte fruit, mocca en iets van cacao vechten om aandacht. Serveer er gerust een op de bbq geroosterde pepersteak bij of andere lekkernijen van diezelfde grill. In het winterse klimaat zal de wijn uitstekend presteren bij rustig wild als hert en wildzwijn.

Na het nuttigen van deze stel ik voor de tanden even te poetsen met een mix van een beker water met een vingerhoedje dunne bleek. En pas op met vlekken op het witte tafellaken.

De prijs van deze wijn bedraagt € 12,95 per fles incl. BTW.

Verzendkosten, in voor wijnflessen bedoelde dozen, vanuit Middelburg naar adressen in heel Nederland:

  • Doos van 6 flessen € 8,00
  • Doos van 12 flessen € 10,00
  • Doos van 18 flessen € 12,00

Wilt u nog veel meer informatie De Bacchante, Rouaansekaai 27, 4331 HB Middelburg. Telefoon +31 118 628190, Mail: info@bacchante.nl

Tot zover. . .

Chris Koot

Wat anders is het menselijk lichaam (als je er goed over nadenkt), dan een minutieus werkende machine, welke met ongelooflijke precisie een Australische shiraz omzet in urine!

(Naar Karen,  Barones von Blixen-Finecke, Denemarken,1885 – 1962)

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *