Ik vergeet het nooit. . .

Die oudere heer die, in het toprestaurant waar ik in die dagen mijn emplooi vond, regelmatig met een veel jongere, blonde, ik zal maar zeggen, secretaresse, in het nisje van de tafels 22 en 23, kwam lunchen riep bij binnenkomst steevast ‘Meneer Kóóóók, het normale recept!’ waarmee hij doelde op een fles Dom Pérignon brut en twee coupes, want daaruit dronk het ‘chique plebs’ in die dagen hun champagne! Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | 5 Reacties

Proeftuin Mijdrecht

Tomatenkwekerij Hans Fransen

Het zomerseizoen loopt zo langzaamaan op z’n laatste benen maar gelukkig was het zondag 6 september redelijk weer om, tussen de Ride For The Roses door, naar Mijdrecht te cruizen. Basman

Daar was tussen 13:00 en 18:00 uur een ‘tomatenproeverij’, in de kas bij kwekerij Hans Fransen aan Oosterlandweg 43, in Mijdrecht.

Deze zomer ontdekten Yves van Krimpenfort Wijnen in Fort Waver-Amstel en vriendin Conny de groentekwekerij van Hans en Karen. Zij waren direct verkocht: Lees verder

Geplaatst in Food, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Mooie reden voor een feestdag!

In die dagen, we hebben het over 18 februari 2015, bleken de inwoners van de Verenigde Staten voor zover ik het kan ontdekken, voor de vijfde maal hun nationale Wijndrinkdag te vieren. Mijn God, hoe komen ze er op? Als het zo makkelijk is om dit soort feestdagen te bedenken, dan weet ik er nog wel een paar!

  • abfabwineday0211Nationale Haal-die-kurk-uit-de-flesdag,
  • Wereld Malbecdag
  • Nationale Chardonnaydag
  • Wereld Albariñodag
  • Internationale Champagnedag (Natúúrlijk)
  • Nationale Drink-uw-lokale-wijndag
  • Internationale Sauvignon blancdag
  • En zo kan ik nog wel even door gaan!

Oh, wat zie ik, die bestaan ook al! De Cabernet-Sauvignon, Shiraz, Grenache, Merlot en noem maar op zullen ook wel hun eigen feestdag verdienen of hebben. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen

13 december 2014 ligt achter ons!

Dus!

Zijn uw medewerkers er klaar voor?

Allergieën komen steeds vaker voor. U hebt vast wel mensen in uw kennissenkring die bij elke feestelijke gelegenheid met een verlanglijstje op de proppen komen! Of ongetwijfeld krijgt u binnenkort visite van iemand die overgevoelig is voor gluten of die u vertelt een intolerantie voor lactose te hebben, of iemand die gewoon hooikoorts heeft. Volgens onderzoek zal tegen de tijd dat het 2015 is, vermoedelijk één op de twee à tweeënhalve Europeaan aan minstens één allergie lijden. En dan is hooikoorts nog de makkelijkste, want hooi zal slechts zelden voorkomen in het menu dat u van plan bent uw gasten voor te zetten. Gewoon het huiskonijn veranderen in een tuinkonijn, of aanbieden in een diep bord met wat vriendelijke groenten welke het dier tijdens het leven ook zo lekker vond. (Maar geen hooi, hè) Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged | Een reactie plaatsen

Whisky Weekend Amsterdam 2015

2015 Banner final crop kopieHij kwam bij de tempel en trof er handelaren aan in runderen, schapen en duiven; (Malt whisky bestond in die tijd nog niet!) En geldwisselaars (die waren er al en zullen er altijd zijn! Zoals verderop in dit artikel duidelijk zal worden!) Die aanblik werd hem teveel. Hij maakte van stukken touw een zweep en dreef de aanwezigen de kerk uit. Allemaal! Het geld van de wisselaars smeet hij over de grond en hun tafeltjes wierp hij omver en hij liet niet toe dat iemand voorwerpen over het tempelplein droeg (Doe de door u gekochte festivalbotteling voor de zekerheid maar in een tas!). Tegen de verkopers zei hij: ‘Staat er niet geschreven: ‘Mijn huis moet voor alle volken een huis van gebed zijn? Maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!’. 

Het zal ruim 2.000 jaar geleden zijn dat Jezus zijn bezoek aan de stad Jeruzalem begon met bovenstaande verwijdering van ‘rovers’ uit de tempel én de vervloeking van een vijgenboom enkele uren daarvòòr. (Marcus 11:12-25).

Het is een opmerkelijk verhaal dat Jezus Vijgenboomiets eetbaars verwachtte te vinden aan een vijgenboom op het moment dat dat van die vijgenboom helemaal niet verwacht kon worden. Daar kon die vijgenboom niets aan doen, maar na de vervloeking veranderde de boom, dankzij de Heilige Passant, binnen 24 uur in een dorre stapel takken.

Er staat geen vijgenboom in deze tempel, bovendien is het ook nu niet de juiste tijd voor vijgen! Waar het wel tijd voor is, en daar vindt men steeds vaker tempels een geschikte plek voor, is het volgende:  Lees verder

Geplaatst in Columns | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Naar dat château heb ik toch even moeten zoeken!


Het is aan slechts weinigen voorbehouden om op een zo mooie locatie wijn te mogen maken! Ik was er, maar dat is alweer twee jaar geleden.

Na mijn bezoek aan de graaf van Bergon en mijn twitterbericht daarover, reageerde mijn goede vriend Leon dat ik dan ook bij het domein van Nicolas en Karine Mirouze moest langsgaan. En omdat de graaf slechts 55 km. daarvandaan woonde, was die beslissing snel gemaakt. Het enige wat ik echter wist, was de plaatsnaam waar het domaine gelegen was: Bizanet. Wie wel eens in Frankrijk is geweest, weet dat straatnamen niet gebruikelijk zijn en daardoor werd dat nog een hele zoektocht. 

Ik kon me nog iets herinneren van een groot bos en een bel op een dak, maar zag hem nergens boven de omringende bomen uitsteken.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Wordt het wild dineren? Of genieten van een wildmenu?

Herten

Geachte lezer, bent u eigenaar of uitbater van een restaurant met een wildkaart, dan zet ik met alle plezier een link naar uw wildmenu in dit bericht! Neem even contact op via onderstaand formulier!

Er zijn sinds 15 oktober, het begin van het wildseizoen, bedrijven die tijdens een verzorgde wild week een wild menu en zelfs een wild wijnarrangement serveren.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Overige | Getagged | Een reactie plaatsen

De Portugese Doper (deel 3, Douro 2)

Dit artikel gaat, net als twee eerdere pennenvruchten, over nog één van de wijnen van de firma Messias uit Portugal. Sinds de oprichting produceert en verhandelt dit bedrijf wijnen uit alle belangrijke Portugese wijngebieden zoals Dão, Bairrada, Douro, Vinho Verde, Beiras en natuurlijk Port. Messias 2

Het bedrijf werd in 1926 opgericht door naamgever Messias Baptista, die het bedrijf tot 1973 bleef leiden. Tegenwoordig is de leiding in handen van zijn nageslacht. In deel 2 schreef ik dat ik in deel 1 al een ‘grappige’ woordspeling op de naam had gemaakt, dus dat doe ik nu ook niet! Het zou te veel van het goede zijn en wel heul makkelijk!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Er zijn meer hondjes die Vicky heten!

Zo’n wijn die men tegenwoordig op wijnkaarten tegenkomt (maar die u nooit bestelt!) is de Picpoul de Pinet. Alleen na aanhoudend aandringen van een (hopelijk) aanwezige sommelier wil men het dan wel ‘proberen’. Zo werd ik in die dagen ook overgehaald de wijn op de kaart van het in die dagen fameuze restaurant te zetten. Toen ook leken die 24 flessen een onoverkomelijke hindernis en wijnkastvulling te zijn. Totdat deze of gene ontdekte dat de combinatie met .oesters, mosselen en zelfs asperges de gasten deed opspringen van vreugde. De wijnverkoper had mij overgehaald met het verhaal dat de Picpoul de Pinet dezelfde was als de Folle Blanche uit Cognac en Armagnac en ook verantwoordelijk was voor de productie van Gros Plant du Pays Nantais. (Klik hier voor info over de Gros Plant waar ik eerder over schreef, maar wel weer terug komen hè). Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

De Portugese Verlosser (deel 2, Douro)

Dit artikel gaat over één van de wijnen van Messias uit Portugal. Sinds de oprichting produceert en verhandelt dit bedrijf wijnen uit alle belangrijke Portugese wijngebieden zoals Dão, Bairrada, Douro, Vinho Verde, Beiras en natuurlijk Port. Messias 2Het bedrijf werd in 1926 opgericht door naamgever Messias Baptista, die het bedrijf tot 1973 bleef leiden. Tegenwoordig is de leiding in handen van zijn nageslacht. In deel 1 maakte ik al een woordspeling op de naam, dus nu niet, dat zou te veel van het goede zijn!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen