Domaine Ray-Jane 2009

Mas Ray-Jane« Des crus nés de la passion d’une famille pour ce terroir ancestral sous le soleil de Bandol. En plein cœur du Castellet. Alain Constant perpétue au domaine Ray-Jane le savoir-faire ancestral hérité de ses aïeux vignerons, soucieux d’élaborer des jus typiques et racés, qui figurent aujourd’hui parmi les plus renommés de l’appellation Bandol. »

Afgelopen week proefde ik, op verzoek van de importeur, een AC Vin de Pays de Mont Caume. De domaine Ray-Jane 2009 gemaakt in le-Plan-du-Castelet in de Var, gelegen ten noorden van het plaatsje Bandol, dat een kilometer of dertig ten oosten van Marseille ligt aan de Côte d’Azur. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

USB wijn

Een van de leukste filmpjes over de aankoop van wijn. Eigenlijk al een “classic” maar het blijft leuk en origineel.

http://www.youtube.com/watch?v=N7j8LnBvlp0

Veel kijkplezier

Chris Koot

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien!
Looft de Heer!

 

Geplaatst in Columns, Overige, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen

Hommage à Jeanne.

cou-du-canardOp een zeer zomerse middag genoot ik met vriend Loek van een bordje met daarop enkele plakken gevulde eendennek, vergezeld van lekker boerenbrood. Buiten was het zo mooi (lees warm) dat we besloten de ’table à l’intérieur’ te gebruiken. (= gewoon de eetkamertafel in de voorkant van de woning!) Het vel van de hals van het dier werkte als omhulsel voor wat draadjesvlees van de poten in combinatie met wat stukken lever van het zelfde dier of van zijn broertjes en zusjes. Het doet er niet toe, de hoeveelheid lever was ruim voldoende! Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

The Wine Grape Glossary van Anthony J. Hawkins

6a00e54f84c99f8833017c362459df970b (1)Er was eens (en dan heb ik het over begin jaren 90 vorige eeuw) een man die zichzelf de basistechniek programmeren wilde aanleren. Anthony J. Hawkins begon aan een, wat we toen noemden, Homepage over druivensoorten.

THE SUPER GIGANTIC Y2K WINEGRAPE GLOSSARY.

En voor die tijd was dat nogal wat. Ik herinner me nog dat, bij het ophalen van de gegevens, dat balkje aan de zijkant van het scherm steeds kleiner zag worden. Niet alle PC’s bij Bilderberg waren in die begintijd in staat om het hele programma te openen. Niet voor niets stond er ook een melding op de pagina dat het even kon duren: Caution: 660 Kb I.E/Firefox loadtime – (can take approx. 180(plus) secs to load). Toen ik eind jaren 90 wat meer wilde weten over de Syrah, de Shiraz en de Petite Syrah kwam ik via de zoekpagina van Ilse en de vermelding ‘druivensoorten’ op deze homepage terecht.  Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged | Een reactie plaatsen

Da’s nou zo’n volkswijsheid waar we in Europa nogal verdeeld over zijn!

Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier.

Velen zijn van mening dat de volgorde van drinken van alcoholische dranken belangrijk is om de kans op een fikse kater de volgende morgen te minimaliseren.

Het is waar dat de alcohol in wijn iets sneller door het lichaam geabsorbeerd wordt in vergelijking tot het alcohol dat in bier aanwezig is. Bier bevat namelijk een grotere hoeveelheid koolhydraten dat de absorptie vertraagt. Maar dit feit houdt ten opzichte van de uiteindelijke hoeveelheid geabsorbeerde alcohol totaal geen stand, noch de gevolgen ervan. De kater komt toch wel! Maar houd er rekening mee dat de consumptie van alcohol slecht is voor je gezondheid en, door je gedrag, ook slecht voor de mensen in jouw omgeving!

Grofweg zou men van licht-alcoholisch naar zwaarder-alcoholisch toe moeten drinken. Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Een witte Vin de Pays (IGP) van de Mont-Caume

Mas Ray-Jane« Des crus nés de la passion d’une famille pour ce terroir ancestral sous le soleil de Bandol. En plein cœur du Castellet. Alain Constant perpétue au domaine Ray-Jane le savoir-faire ancestral hérité de ses aïeux vignerons, soucieux d’élaborer des jus typiques et racés, qui figurent aujourd’hui parmi les plus renommés de l’appellation Bandol. »

De voormalige Vin de Pays de Mont-Caume heet tegenwoordig (sinds 2009) IPG de Mont Caume, en komt uit een regio waar rode-, witte- en roséwijnen vandaan komen.  Dit bepaalde gebied ligt in het departement Var en is gelegen aan de mediterrane kust van Zuid-Frankrijk, zo rond de plaats Bandol, één van de bekendste wijn-verbouwende stadjes in de Provence. In mijn tijd als jonge sommelier onder de hoede van Joop Braakhekke, wilde ik deze rode Bandol al op de wijnkaart hebben, want het paste zo goed bij de kookstijl van Jon Sistermans. Er waren toen overigen nog twee wijnen uit dezelfde regio ten oosten van Marseille die de kaart sierden: de witte Clos Sainte Magdeleine uit Cassis en de rode Château Simone uit Palette (alledrie met hun eigen AOC). 

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , , | Een reactie plaatsen

THT-Datum op wijn

Elk voor consumptie bedoeld artikel heeft niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en ver daarbuiten, een THT datum. En mijn vraag vandaag is nu: “Waarom geldt dat dan niet voor wijn?”

Verwacht van mij in dezen geen originaliteit, ik kwam de, in het Engels gestelde, vraag op een Internationaal Wijnforum tegen. In eerste instantie lachte ik een beetje honend. Eigenlijk om twee redenen: 

1. De Nederlandse vragensteller had de hele vraag in het Engels gesteld behalve de drie letters THT. (Dat moet voor elke wereldburger die de Nederlandse taal niet machtig is, een heel vreemde vraag geweest zijn!)
2. Ik vond het (toen) een stomme vraag!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

De Cabernet d’Anjou.

In die tijd, en nu heb ik het over de periode waarin de nog  jonge Ron Blaauw, de nog  jonge Lucas Rive, de nog jonge Arie de Haan en ook de nog jonge Gertjan Hageman het van de eigenlijk best nog jonge Jon en Joop leerdenJon en Joop, werkte in de sterrenkeuken van Restaurant de Kersentuin een uit de Franse Loirestreek afkomstige patissier (=desserts). Het is bijna 30 jaar geleden en gezien de hoeveelheid alcohol die mijn lichaam sindsdien heeft moeten afbreken, is het niet zo verwonderlijk dat ik zijn naam kwijt ben. Wel jammer, want ik zou wel eens willen weten wat hij tegenwoordig doet. Dat is via Google heel makkelijk maar niet als je de naam niet weet. Wellicht kom ik er nog op en dat laat ik u dan weten. Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Whiskyvaten

Tijdens een Malt Whisky nosing & tasting van the Balvenie en Glenfiddich in het mooie Breda werd gevraagd of een zgn. Hogshead ook gemaakt kon zijn van bourbonvaten. Ik dacht eigenlijk van niet, want voor zover ik wist werden Hogsheads alleen maar gemaakt door beschadigde Sherryvaten opnieuw maar zonder de kapotte duigen, in elkaar te zetten. Dan worden ze dus ook kleiner. Andere aanwezigen en de op tafel her en der rondslingerende whisky magazines toonden aan dat het wel zo was. Terwijl de vraag daarmee dus meteen beantwoord was, bleef ze toch door mijn hoofd spoken, dus ben ik op zoek gegaan. En daar is internet natuur;ijk heel handig voor!

Lees verder

Geplaatst in Columns, Whisky | Getagged | Een reactie plaatsen

Onder het bos.

Nog een dag of zes dan is het 24 juni, de naamdag van Sint Jan (ofwel Johannes de Doper) en de laatste dag waarop traditioneel de witte asperges gestoken worden. Door het koude voorjaar viel er weinig te genieten van asperges maar nu de zon zich enkele dagen heeft laten zien liggen de winkels er vol mee. Een mooie gelegenheid om ruim een half dozijn aan te schaffen en vanavond in de tuin / op het terras te gaan genieten. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen