Domaine Ray-Jane 2009

Mas Ray-Jane« Des crus nés de la passion d’une famille pour ce terroir ancestral sous le soleil de Bandol. En plein cœur du Castellet. Alain Constant perpétue au domaine Ray-Jane le savoir-faire ancestral hérité de ses aïeux vignerons, soucieux d’élaborer des jus typiques et racés, qui figurent aujourd’hui parmi les plus renommés de l’appellation Bandol. »

Afgelopen week proefde ik, op verzoek van de importeur, een AC Vin de Pays de Mont Caume. De domaine Ray-Jane 2009 gemaakt in le-Plan-du-Castelet in de Var, gelegen ten noorden van het plaatsje Bandol, dat een kilometer of dertig ten oosten van Marseille ligt aan de Côte d’Azur.

Eigenaar-handelaar Alain Constant neemt graag de tijd om zijn druivenoogst binnen te halen; hij is meestal de laatste in de hele AC. Voor zijn Bandol-wijnen gebruikt hij druiven van 130 jaar oude stokken. Alain stamt uit een wijnbouwersfamilie die al sinds 1288 druiven in Bandol wijndruiven verbouwt. De naam van het domaine is een samenvoeging van Raymond en Jane. De ouders van de huidige wijnmaker voegden na hun trouwen de afzonderlijke wijngaarden van de twee families samen tot één.  In de ultra-moderne wijnmakerij, die de kleine uit keien opgetrokken kelders heeft vervangen, worden de RVS tanks temperatuur-gereguleerd en wordt de rode wijn met behulp van een warmtepomp steeds weer bovenop het gistende sap gepompt zodat er een constant contact is met de er bovenop drijvende massa schillen en pitten (le chapeau of de hoed). De gistende wijn zakt door de massa naar beneden en zorgt daarmee voor kleur en ook voor smaak.

Deze vin de pays is gemaakt van het sap van druiven van ruim 100 jaar oude stokken. Deze stokken behoren tot de oudsten binnen de AC Bandol. De wijn is volgens het etiket uit 2009 nog een Vin de Pays du Mont Caume omdat in dat jaar de term IGP nog niet gebruikt werd. In de wijngaarden wordt nog handmatig geploegd en geschoffeld en is het gebruik van pesticiden en chemicaliën absoluut uitgesloten. De gebruikte druivensoorten zijn mourvèdre (60%), cinsault en grenache die onafhankelijk van elkaar gedurende drie weken en op hun schilletjes gisten. Pas daarna volgt de samenvoeging van de aldus ontstane wijnen tot dit moois.

100_3823

Een boeiende neus van zwart fruit, leer en specerijen. De mond zit barstensvol fruitsmaken en tannine. Het leer, tannine, fruit en kruiden schreeuwen tegelijkertijd om aandacht en het enige dat je kunt is ze dat ook geven. Neem maar ruim de tijd want alles blijft nagalmen. Het is niet nodig om binnen vijf minuten een tweede of volgende slok te nemen. De afdronk is zeer lang met, ondanks de heftige smaken een prettig frisse nasmaak.

Het pepertje of liever gezegd de peper in deze Domaine Ray-Jane 2009 doet me d,enken aan de afdronk van een 30 jaar oude malt whisky van Balvenie (30 years old). Het duurt gelukkig niet zo lang, maar de wijn is toch wel in staat om de mond en de speekselklieren een minuut of vijf flink bezig te houden. En dat “gelukkig” is natuurlijk wel positief bedoeld.

eend en mont caumeHier wil ik graag een hertenbiefstuk met cantharellen, een (op het eigen vet) gebakken eendenborst met naturelle jus of een hazenpeper bij eten!

De prijs van deze wijn bedraagt € 9,18 per stuk.

Verzendkosten: voor 6 flessen € 9,68
Voor 12 flessen € 12,10
Voor 18 flessen € 14,52

Wilt u nog veel meer informatie De Bacchante, Rouaansekaai 27, 4331 HB Middelburg. Telefoon +31 118 628190, Mail: info@bacchante.nl

Tot zover . .

Chris Koot

In de bijbel staat: Ga dan heen, eet uw brood met vreugde, en drink uw wijn van goeder harte; want God heeft alrede een behagen aan uw werken.  Maar over het tempo waarin de wijn gedronken dient te worden,  daar wordt in Prediker 9:7 niet gesproken!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *