Onder het bos.

Nog een dag of zes dan is het 24 juni, de naamdag van Sint Jan (ofwel Johannes de Doper) en de laatste dag waarop traditioneel de witte asperges gestoken worden. Door het koude voorjaar viel er weinig te genieten van asperges maar nu de zon zich enkele dagen heeft laten zien liggen de winkels er vol mee. Een mooie gelegenheid om ruim een half dozijn aan te schaffen en vanavond in de tuin / op het terras te gaan genieten.

Nou weet ik ook wel dat de lekkerste wijnen bij asperges van de pinot blanc of de pinot gris komen maar mijn voorkeur vanavond gaat uit naar een Pernand-Vergelesses 1er Cru “sous les Frétille” van Domaine Pavelot (tenslotte schijnt de chardonnay verwant te zijn aan de pinot blanc, dus dat moet kunnen). Die fles ligt al zo lang te wachten op mijn aandacht dat het me dus niet kan schelen wat de pernandgemiddelde wijnkenner er van vindt. Zus Lise en broer Luc maken in deze plaats aan de voet van de Corton-Charlemagne heuvel mineraalrijke, delicate, frisse wijnen die vooral fruitgericht zijn. De wijngaard “les Sous Frétille” is zo goed als zuidelijk gericht en ligt vlak onder de boevenkant van de heuvel; (vert . = onder het bos)

Sinds de overname van het bedrijf van vader Regis in de negentiger jaren is Luc zich vooral gaan richten op een duurzame manier van wijnmaken wat in 2009 resulteerde in de ontvangst van het harvest“Organisch werken Certificaat” van Ecocert.  De druiven van de chardonnay worden direct na de handmatige oogst (in de typische panniers osiers) ontsteeld en geperst en het sap komt samen in grote stalen tanks. De volgende dag wordt het sap overgepompt op houten vaten (10% is nieuw) om vervolgens te fermenteren.

Proefnotitie:
De kleur is Fonkelend licht strogeel met nuances van goud en is veelbelovend.

De geur is verfijnd met breed geschakeerd fruit en op de achtergrond een stuk brioche, toast, (typisch Pernand blanc) geroosterde amandelen dankzij de opvoeding op het betere eikenhout.
De smaak is elegant, fris en tegelijk rijp. Een wijn vol sap. Prachtig fruit van peer en meloen, gecombineerd met fijne minerale tonen.
label-pernand-vergelesses-sous-fretilleMijn conclusie: Een uitermate geslaagde witte Pernand-Vergelesses 1er Cru uit een goed jaar. Het jonge is er vanaf, dus ook dat licht nerveuze! Een wijn met de mooie rondingen en de rijpheid van een Bourgondische moeder! Een goede gastvrouw, aanwezig zonder irritant te zijn. Een glas wijn om eindeloos van te genieten (nou ja, de fles bevat slechts 0,75 liter)  

Ik ga de asperges schillen, een ruim glas pakken en alvast proeven en voor hammetje van eendenborstde begeleiding snijd ik wat plakjes van een hammetje van eendenborst die ik warm maak in het kookvocht van de asperges. Smullen!

Tot zover

Chris Koot

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien!
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *