The Wine Grape Glossary van Anthony J. Hawkins

6a00e54f84c99f8833017c362459df970b (1)Er was eens (en dan heb ik het over begin jaren 90 vorige eeuw) een man die zichzelf de basistechniek programmeren wilde aanleren. Anthony J. Hawkins begon aan een, wat we toen noemden, Homepage over druivensoorten.

THE SUPER GIGANTIC Y2K WINEGRAPE GLOSSARY.

En voor die tijd was dat nogal wat. Ik herinner me nog dat, bij het ophalen van de gegevens, dat balkje aan de zijkant van het scherm steeds kleiner zag worden. Niet alle PC’s bij Bilderberg waren in die begintijd in staat om het hele programma te openen. Niet voor niets stond er ook een melding op de pagina dat het even kon duren: Caution: 660 Kb I.E/Firefox loadtime – (can take approx. 180(plus) secs to load). Toen ik eind jaren 90 wat meer wilde weten over de Syrah, de Shiraz en de Petite Syrah kwam ik via de zoekpagina van Ilse en de vermelding ‘druivensoorten’ op deze homepage terecht. 

Op internet kwam ik deze week op het blog van Jeff Siegel, een in de VS bekende wijncolumnist, wiens website de naam Wine Curmudgeon draagt, een (soort van) interview met Hawkins tegen die inmiddels 83 jaar oud is. Als ik meneer Siegel, (Curmudgeon betekent zoveel als kniesoor, chagrijn, kankeraar of tobber!) moet geloven is het bijna onmogelijk om de hoeveelheid informatie in Hawkins’ levenswerk te bevatten. De pagina bevat de beschrijving van duizenden druivensoorten (Zelfs Hawkins weet niet hoeveel), kruisverwijzingen naar de ‘ouders’ van de druiven, de verwijzing naar/van academische bronnen en referenties van DNA onderzoek daarnaar (en door wie)  en ook nog eens de naam van de betreffende druiven in de verschillende streken/landen. Een onwaarschijnlijk lange lijst met druivensoorten. Maar ook de enorme hoeveelheid hybride soorten wordt genoemd, net als vele wijnbouwtechnieken.

Op dit moment wordt de pagina gehost door Robin Garr’s Wine Lovers Page, (maar er zijn ook andere websites.) Het mooie van het hele verhaal is dat Hawkins eigenlijk helemaal geen interesse had in wijn. Het is aan een bevriende wijnmaker te danken dat die interesse er kwam. En dan eigenlijk meer omdat hij graag wilde weten wat dat dan inhield; wijn maken! Zijn doel, zei hij, was het om een ​​paar wijnstokken te planten waardoor hij druiven vanuit zijn slaapkamerraam zou kunnen plukken. En bovendien wilde hij natuurlijk kennis verkrijgen in het programmeren van computers. En, in die zeg maar pre-Internetdagen, waren er niet veel gelegenheden waar hij naar informatie daarover kon zoeken, behalve bibliotheken en natuurlijk wijnmakers. Het boek “Jancis Robinson’s Guide to Wine Grapes,” (haar eerste druivensoortenboek), werd pas in 1996 gepubliceerd en had ‘slechts’ 800 vermeldingen. Hawkins stond er dus alleen voor. “Het was in die tijd verrekte moeilijk om bij bronnen te komen, maar ik kon uiteindelijk via mijn contacten en met meer dan fatsoenlijke referenties bij de Cornell University binnen komen” zegt hij. “En de eerste versies die ik schreef waren nogal onnauwkeurig en het aantal opmerkingen dat ik daarover ontving was enorm, maar door al die informatie groeide het bestand. Het was net als het werken in het donker! Uiteindelijk begon het bestand gestaag te groeien.” In het begin had Hawkins weinig interesse in wijn, “Maar” zegt hij met een grote glimlach, “Ik heb nu een mooie kelder!”

zinfandelHawkins moest in 2007 om gezondheidsredenen (moest een hartoperatie ondergaan) stoppen met het werk aan deze lijst. Zijn laatste update is van 13 oktober 2013. Ondanks het feit dat hij er niet meer aan werkt, betekent dat niet dat hij zijn levenswerk wil zien verdwijnen. “Ja, ik zou graag zien dat iemand het van me overneemt en wellicht ook wil verbeteren, want er is de laatste jaren weer van alles gebeurd!” zegt Hawkins, wetende dat het na bijna 6 jaar tijd is voor een update die hij  helaas niet meer kan doen. Ik heb geen idee wat er mist want ik vind de lijst groot zat en kijk er minimaal eens per week op om iets na te zoeken, Iedereen die geïnteresseerd is, kan een ​​e-mail sturen naar: hawkins dot alfred punt edu. (om te voorkomen dat foutwillenden meteen spam gaan sturen!)

Wine grapesHet mooie van deze enorme lijst is dat het helemaal gratis is. Het laatste boek van mevrouw Robinson doet bij Bol.com € 129,00 en dan staan er ‘slechts’ 1.368 wijndruivenvariëteiten vermeld. Dat ook dit boek in het Engels is, dat kan dus geen verschil maken.

Het is even zoeken hoe je er mee moet omgaan, maar je kunt je vrienden al snel versteld doen staan met je druivenkennis door van te voren even naar deze bijzondere website te gaan. Scroll maar eens naar beneden naar: 

CLASSIC VINIFERA VARIETIES AND SYNONYMS.

Daar vind je op alfabetische volgorde de bekendste druivensoorten. Klik je op bijvoorbeeld Cabernet Franc dan “jump” je naar de omschrijving. 

Bij deze: Anthony J. Hawkins hartelijk dank voor uw machtige werk! Ik wens u een opvolger en een mooie oude dag!

NOTE: Natuurlijk wil ik Jeff Siegel danken voor zijn artikel, waaruit ik sommige stukjes heb overgenomen! 

Tot zover . .

Chris Koot

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien! 
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Overige met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *