Hommage à Jeanne.

cou-du-canardOp een zeer zomerse middag genoot ik met vriend Loek van een bordje met daarop enkele plakken gevulde eendennek, vergezeld van lekker boerenbrood. Buiten was het zo mooi (lees warm) dat we besloten de ’table à l’intérieur’ te gebruiken. (= gewoon de eetkamertafel in de voorkant van de woning!) Het vel van de hals van het dier werkte als omhulsel voor wat draadjesvlees van de poten in combinatie met wat stukken lever van het zelfde dier of van zijn broertjes en zusjes. Het doet er niet toe, de hoeveelheid lever was ruim voldoende! Gelukkig bevond zich in mijn wijnvoorraad nog een complimenterende, fijne fles Pinot Gris van Jean en Pierre Trimbach die zij in 2000 tere ere van hun grootmoeder produceerden. Hommage 3Oma Jeanne was in dat jaar in de maand mei honderd jaar oud geworden en, zoals de Fransen dat zo fijn zeggen: Alive and kicking!

Deze 2000 Pinot Gris ‘Hommage à Jeanne’ was afkomstig van een selectie van de beste Pinot Gris-percelen van de mannen Trimbach (geoogst bij een natuurlijke alcoholpotentie van meer dan 15%). Deze rijke nectar uit de Elzas werd door de twee broers niet ondergebracht in de categorie “Vendanges Tardives”, zoals elke zichzelf respecterende wijnproducent gedaan zou hebben, maar zij brachten met deze wijn hulde aan hun oma Jeanne. Zoals bij veel van hun wijnen moet de naam van de wijn bevestigen dat het om een hoge kwaliteit gaat, en niet het type aanduiding. (Net als bij hun Riesling’Clos Ste Hune’, de Gewurztraminer ‘Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre’ en hun Riesling ‘Cuvée Fréderic Emile’). Deze rijke, volle wijn van (intussen!) 13 jaar oud, met een onwaarschijnlijk hoog alcoholgehalte van 15%, heeft 19 – 20 gram aan restsuikers per liter, is nog steeds jong en fris met mooie mineralen en een heerlijk aroma van perziken en gepocheerde peertjes. De kleur is onderwijl wat geler, gouder zo u wilt, geworden, waardoor je zou denken dat de wijn overrijp is, maar niets is minder waar. De wijn is intens geconcentreerd, zeer evenwichtig, fris, en gestructureerd.  Een verbazingwekkend mooi glas wijn, afkomstig van de oude wijngaarden en de beste terroirs in de Elzas. Hier wordt duidelijk gemaakt wat Pinot Gris vermag. Wat mij betreft is het misschien wel de beste Pinot Gris die ik ooit geproefd heb, maar ja, ik heb ze nog niet allemaal geproefd en ik zal dat, helaas! ook niet meer meemaken. Mocht het wel zover komen, dan laat ik u weten of er een betere bestaat! Ik was dan ook reuze trots dat ik, vanwege de goede banden tussen Trimbach en de Kersentuin,Ribeauville 3 tijdens mijn bezoek in Ribeauvillé de mogelijkheid kreeg een zestal flessen van deze wijn te mogen kopen. Tijdens dit bezoek togen we met een grote groep een berg op en genoten op een prachtig terras boven de Elzasser heuvels van een heerlijke picknick zongen we het favoriete lied van Jean, tijdens het openen van de flessen met die naam.  Zie hier de door Jean aangepaste versie van het lied ‘Eisgekühlte Bommerlunder’. Ik wil het u niet onthouden: Eisgekühlte Ribeaupierre, Ribeaupierre eisgekühlt! Eisgekühlte Ribeaupierre, Ribeaupierre eisgekühlt! Ein belegte Brot mit Schinken, Ein belegte Brot mit Ei, Das macht zwei belegte Brötchen, eins mit Schinken, eins mit Ei. Ei, Ei, Ei, Eisgekühlte Ribeaupierre, Ribeaupierre eisgekühlt! Und so weiter, und so weiter! Jean TrimbachMet voldoende wijn van deze klasse kan men zo’n lied lang volhouden. Zie foto van Jean die zijn gasten aanmoedigt om mee te blèren. Omdat ik er in een tijd was, dat mobiele telefoons nog niet in staat waren (in ieder geval niet de mijne)  om te filmen, moet u het doen met een filmpje van YouTube door die Autohändler. U dient dan wel het woord ‘Bommerlunder’ te vervangen door ‘Ribeaupierre’. Natuurlijk!

Tot zover . . .

Chris Koot

In de bijbel staat: Ga dan heen, eet uw brood met vreugde, en drink uw wijn van goeder harte; want God heeft alrede een behagen aan uw werken.  Maar over het tempo waarin de wijn gedronken dient te worden,  daar wordt in Prediker 9:7 niet gesproken!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *