Een witte Vin de Pays (IGP) van de Mont-Caume

Mas Ray-Jane« Des crus nés de la passion d’une famille pour ce terroir ancestral sous le soleil de Bandol. En plein cœur du Castellet. Alain Constant perpétue au domaine Ray-Jane le savoir-faire ancestral hérité de ses aïeux vignerons, soucieux d’élaborer des jus typiques et racés, qui figurent aujourd’hui parmi les plus renommés de l’appellation Bandol. »

De voormalige Vin de Pays de Mont-Caume heet tegenwoordig (sinds 2009) IPG de Mont Caume, en komt uit een regio waar rode-, witte- en roséwijnen vandaan komen.  Dit bepaalde gebied ligt in het departement Var en is gelegen aan de mediterrane kust van Zuid-Frankrijk, zo rond de plaats Bandol, één van de bekendste wijn-verbouwende stadjes in de Provence. In mijn tijd als jonge sommelier onder de hoede van Joop Braakhekke, wilde ik deze rode Bandol al op de wijnkaart hebben, want het paste zo goed bij de kookstijl van Jon Sistermans. Er waren toen overigen nog twee wijnen uit dezelfde regio ten oosten van Marseille die de kaart sierden: de witte Clos Sainte Magdeleine uit Cassis en de rode Château Simone uit Palette (alledrie met hun eigen AOC). 

De berg Mont-Caume  waar de naam van deze Vin de Pays (IGP) naar verwijst, is de 800 meter hoge heuvel Mont Caumenabij Toulon – de stad net ten oosten van Bandol, het administratieve centrum van de Var (Toulon dus!). De heuvel torent uit boven Toulon, en zorgt in de ochtend voor schaduw over de wijngaarden ten oosten van Bandol waardoor de druivenstokken rustig kunnen ontwaken.

Maar waar ik het, gezien de koptekst graag over wil hebben is een witte wijn die onder andere afkomstig is van druiven van 130 jaar oude stokken waarvan de naam in nevelen gehuld is!  De andere gebruikte druivensoorten zouden de volgenden kunnen zijn, maar tegelijk ook weer niet!  Grenache blanc, Muscat, Rolle of Vermentino, Sauvignon blanc, Chardonnay en Viognier want die blijken volgens de AOC eisen allen eigen aan de streek maar die onbekende druif, dat maakt deze wijn alleen maar spannender!

Alain Constant (van vader op zoon of moeder op dochter en ga zo maar door sinds 1288) is meestal de laatste die de druivenoogst in de AOC Bandol handmatig binnenhaalt want hij gunt de druiven hun tijd om te rijpen. Nu is dat in dit klimaat natuurlijk ook een stuk makkelijker dan in bijvoorbeeld de veel noordelijk gelegen Bourgogne of Champagne. Bovendien bewerkt Alain zijn wijngaarden nog ouderwets met de ploeg, wordt er door de mens geschoffeld, is alles ook nog eens biologisch (officieel sinds 2010) en is het gebruik van foute middelen uit den boze! In de kelders, waar het altijd 13° is, gebruikt hij zwavel slechts op bescheiden wijze.  Op deze video legt hij iets uit over de wijn van zijn domein en het bijbehorende museum. (een mooi lesje Zuid-Frans!).

MuseumIk wil altijd weten van welke druiven de wijnen die ik drink gemaakt zijn: welnu, in het geval van de witte Vin du Mont Caume IGP 2012 is dat voor wat betreft één druif absoluut niet te achterhalen gezien de leeftijd van de stokken die de honderd jaar ruim te boven gaan.

Oh wonder. . . Aan de hand van dit artikel en op vriendelijk verzoek van de importeur, ontving ik via hem een schrijven van de producenten: Excusez-moi d’ avoir tarder à vous répondre. Notre vin blanc est issu de cépages Ugni blanc, Clairette, Bourboulenc et un vieux cépage inconnu. Nous sommes le seul Domaine à avoir cet cépage. Cordialement, Madame CONSTANT

Fles + glas

Fles + glazen

Voor het proeven en beoordelen van de wijn meende ik het Puligny-Montrachet-glas van Riedel te moeten gebruiken. (het brede glas op de foto links) maar het Sauvignon blanc-glas uit de zelfde serie bleek toch meer van de wijn prijs te geven. Een zeer aantrekkelijke witte wijn die wat mij betreft Bandol blanc zou mogen heten, maar de twijfel over de gebruikte druivensoorten houdt dat tegen. De wijn is licht van kleur, zeer geconcentreerd, fris met aantrekkelijk fruit als grapefruit en voldoende diepte. Ik moest even denken aan een Sauvignon blanc uit Bordeaux. (Maar die druif is dus niet gebruikt. zie boven).

Een werkelijk zeer plezierig glas wijn voor de zomer zoals we die nu hebben. Spijstechnisch heb ik de wijn onderworpen aan combinaties met gegrilde knoflookgarnalen op een zomerse salade met een dressing die van 1000 eilanden afkomstig zou zijn, een cassoulet met gekonfijte kippenpoten en een nogal rijke mayonaise van basilicum, crème fraîche en olijfolie. De wijn had er geen enkele moeite mee.

Mijn advies: Bezoek de website van Paul van Niftrik: http://www.bacchante.nl/index.html en bestel een paar doosjes want met deze wijn maak je indruk op je familie en vrienden. Nu (we schrijven zomer 2013) maar ook als de blaadjes gaan vallen over twee maanden want de wijn is werkelijk tot alles in staat!

De prijs van deze wijn bedraagt € 9,18 per stuk.

Verzendkosten: voor 6 flessen € 9,68
Voor 12 flessen € 12,10
Voor 18 flessen € 14,52

Wilt u nog veel meer informatie De Bacchante, Rouaansekaai 27, 4331 HB Middelburg. Telefoon +31 118 628190, Mail: info@bacchante.nl

Tot zover . . .

Chris Koot

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien! 
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *