Arran is jarig en al bijna volwassen?

De Arran distillery wordt 29 juni 2012 17 jaar oud. Wel heel jong, sowieso, voor een distillery en nog net iets te jong om volgens de wet alcohol tot je te nemen. Maar toch ook al volwassen. Of zijn ze dat pas bij 18?

Zijdelings was ik betrokken bij de oprichting van deze nog jonge distilleerderij! Hoewel betrokken, en zijdelings?

De productie van de eerste legale Malt Whisky van Arran begon om 14:29 uur op donderdag 29 juni 1995 toen de eerste spirit uit de ketels liep! Omdat Malt whisky pas na drie jaar en 1 dag Malt whisky mag heten moet de heldere spirit die uit de distilleerketels loopt minimaal die zelfde tijd gerijpt hebben op eikenhouten vaten. Om als bedrijf te kunnen overleven is geld nodig en die haalden de oprichters bij geldschieters.  Een van die “aandeelhouders” was mr. Smith, een regelmatig terugkerende gast in het hotel en aan de hotelbar. Omdat de hotelbar in die tijd een groot assortiment whisky had was de man er regelmatig te vinden en zo kwam hij op een goede dag met wat flesjes spirit aanzetten van een distilleerderij waarover wij (barman Dick en ik) alleen nog maar gelezen hadden. Hij liet ze ons proeven en wij waren meteen verliefd. Wat een zuiverheid en puurheid, in combinatie met wat hout, hooi en fruit. Een beetje romig zelfs. De man had er zelf natuurlijk ook baat bij als wij in de toekomst de Malt van Isle of Arran aan de gast zouden brengen.

Het eiland Arran aan de westkust en gelegen in de baai tussen Campbeltown en Schotland, is ook wel bekend als Miniatuur Schotland met zijn hooglanden en laaglanden, zijn Glens en Lochs en kastelen. Het water uit de ‘Loch na Davie’beek, dat de distillery gebruikt, zou het zuiverste water van heel Schotland zijn. In het verleden zouden er om die reden zelfs 50 (illegale) distillers actief zijn geweest. (vanwege mijn artikel over Deeside Mineral Water twijfel ik aan dat zuiverste van deze bron!)

Op zijn verzoek of wij een importeur voor de Nederlandse markt wisten, schreef ik een brief naar de firma van Wees in Amersfoort, importeurs van mooie, gedistilleerde dranken. Het antwoord van Maurice kwam er op neer dat ze dit soort verzoeken regelmatig kregen en geen zin hadden om daar gehoor aan te geven. Mr. Smith was zwaar teleurgesteld maar bleef als gast komen. Begin 1999 kwam hij met de jongste Maltwhisky van Arran kwam aanzetten. Uit 1998 en er waren slechts 1.000 flessen van gebotteld. De fles die we proefden bleef open achter om andere gasten te laten kennis maken met deze nieuwe Malt. Ook van de botteling uit 1999 kregen we een fles.

Dick ging binnen de groep wat anders doen en papa Bilderberg vond de voorraad en het assortiment Malt whisky veel te groot. Dus kromp de voorraad en er werd niets nieuws bijgekocht. De flessen Arran die we hadden raakten langzaamaan leeg en één fles werd uiteindelijk nog vervangen voor een 10 jaar oude versie in 2006.

Bij mijn bezoek aan het eerste Pot Still Festival in Amersfoort in 2002 bleek de firma van Wees toch te zijn gaan samenwerken met Isle of Arran Distillery. Maurice bracht zelfs de verschillende producenten uit Frankrijk en Italië bij elkaar om een op Calvados-, of Cognacvaten gerijpte Arran whisky op de markt te brengen.

Thuis heb ik bijvoorbeeld nog een leeftijdloze fles Malt whisky uit 2005.  Het is fles nummer 55 van de in totaal 308 flessen die uit een bepaald vat komen, met een alcoholgehalte van 56,7% die de laatste maanden van de opvoeding Italiaans heeft geleerd. En wat voor Italiaans? Een finish op wijnvaten van Gianni Masciarelli uit Montepulciano d’Abruzzo. Er zijn in die tijd meer vaten van Masciarelli gebruikt, allen met andere vatsterkten.

Misschien moet hij er vrijdag de 29ste maar eens aan geloven!

Slainthe . .

Chris Koot.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Whisky. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *