De graaf van Bergon.

Ligt dit graafschap in de Languedoc-Roussillon? Ligt het in Septimanië? Ligt het in de Hérault? Ligt het in de Languedoc-Roussillon? Of zou het de Provence zijn?

Wel, gewaardeerde lezer, de Provence is het in ieder geval niet, want dat ligt aan de oostelijke kant van de Rhônedelta richting Italië. De andere drie namen kloppen wel!

De ‘Région’ heet Languedoc-Roussillon en het département heet Hérault (34).  En voor wat betreft dat Septimanië:  die naam is bedacht door de Visigoten omdat in die contreien het Zevende Romeinse Legioen hier gelegerd was. Het gebied besloeg in de jaren tussen vierhonderentwintig en zevenhonderdzoveel zo ongeveer dezelfde oppervlakte als het huidige Languedoc-Roussillon, maar dan zonder het departement Lozère.

De in 2004 gekozen president van de Région Languedoc-Roussillon, Georges Frêche, kwam vanwege de te benadrukken eenheid binnen het gebied, met die oude naam op de proppen. Hij voerde het vast in op de logo’s, maar het leidde tot een zo grote onvrede onder de bewoners van Roussillon (die hun Catalaanse identiteit niet wilden verliezen) dat er na vele miljoenen euro’s toch maar van af is gezien. (Er was trouwens wel meer mis met deze man, maar dat terzijde!

Goed, u weet nu waar het graafschap ligt, maar daar hebt u dan ook weer niets aan want het is een niet bestaand graafschap. Bergon is de achternaam van de overgrootvader van de huidige wijnmakers, de broers Jerôme en Bruno. Maar ja, met zo’n fantastisch château op het landgoed, dat als één van de oudsten in de regio geldt, is het voor de gemiddelde Fransman helemaal niet vreemd om jezelf de Comte van Bergon te noemen! Deze kleine fortificatie is in 1202 gebouwd op de fundering van een nog veel oudere Romeinse villa door de Vicomte (burggraaf) de Pézenas.Dat deel is in het geheel opgetrokken uit lavasteen van een in de nabijheid liggende basalten heuvel van vulkanische oorsprong genaamd Roque-Haute. In 1965 werden onder dit kasteel amforen teruggevonden uit de Romeinse tijd.Al in de vroege jaren ’60 besloot de vader van de twee heren minder productieve druiven als de syrah en de grenache aan te planten waardoor een lagere, maar kwalitatief veel betere opbrengst verkregen kon worden.Francois
Het domaine beslaat zo’n 300 ha. waarvan 150 ha. beplant is met de volgende 15 druivensoorten. Op hun website schrijven ze dat er 16 zijn maar ik kan er op diezelfde website niet meer dan 15 vinden:

10 blauwe soorten:

 1. Grenache
 2. Syrah
 3. Mourvèdre
 4. Cinsault
 5. Bouchet Alicante
 6. Merlot
 7. Cabernet Franc
 8. Cabernet Sauvignon
 9. Petit Verdot
 10. Pinot Noir
En 5 witte soorten:
 1. Chardonnay
 2. Viognier
 3. Vermentino
 4. Muscat d’Alexandrie
 5. Sauvignon blanc
De wijngaarden liggen langs het riviertje de Libron dat zorgt voor zowel een goede afwatering als voor het aanleveren van het broodnodige vocht voor de druivenstokken. De rivier zorgde er in het alluviale tijdperk voor dat de op de wijngaarden liggende kiezels vanuit de Cevennen aangevoerd werden. Vooral tijdens de laatste interglaciale opwarmingen rolden de kiezels naar hartenlust van noord naar zuid! De rivier was ook nog een lastpak bij het aanleggen van het Canal du Midi, zo halverwege de 17e eeuw, omdat, vooral in het voorjaar, de aanvoer van water, de scheepvaart in het kanaal helemaal lam kon leggen. Een ingenieus sluizensysteem bracht oplossing. In die tijd een knap staaltje bouwkunstVanaf de rivier gezien verandert de grondsoort langzaam van klei en kalk naar grind en het verst bij de rivier vandaan basalt en vulkanische as. De grond werkt daarmee als een filter voor het koolzuur en vormt daardoor één van de beste terroirs van de Hérault (aldus JP Argilliers van de KvK van de Hérault).
De bodem tussen de stokken wordt regelmatig geploegd zodat de wortels het benodigde voedsel van diep moeten halen waar het water, door de goede afwatering, dus op rantsoen is. Deze rantsoenering stimuleert de wijnstok in het voorjaar om een cluster per tros aan te maken van maximaal 100 druifjes. Door ook nog te zorgen voor een juiste bladdichtheid (feuillage) worden in de jonge druiven, al in een vroeg stadium, aroma’s aangemaakt. De altijd waaiende wind heeft door deze open clusters en bladdichtheid vrij spel om de geuren uit de omgeving af te geven aan de plant. Mede dankzij de nabijheid van heide en de zee vormt zich daarmee de zgn. Garrique, welke o.a. naar tijm, lavendel, rozemarijn en Cistus Monspeliensis ruikt.
Het proeflokaal van de graaf bevindt zich in de oude smidse met de enorme balg nog
steeds neerhangend vanaf het plafond. Hier maakte men de hoefijzers voor de paarden die de ploegen door de wijngaarden trokken totdat ze in de jaren 50 overstapten op tractoren en andere door diesel aangedreven machines.
EtiketIn de wijnen van Comte de Bergon zal eenieder die zijn neus daarvoor open heeft de volgende geuren herkennen: laurier, olijven, jeneverbes, hars, kaneel, bloemen en zwarte peper.

 — De witte Comte de Bergon is een uitgebalanceerde samenstelling van de volgende druivensoorten: chardonnay, sauvignon blanc, viognier, muscat en vermentino. Door wat van die laatste drie variëteiten in de blend te verwerken, bezit de wijn net dat extra dat het een uitstekende en breed inzetbare wijn maakt.
 — De roze versie is door korte inweking van de schillen in de most, een typische Provence rosé met de kleur van glimmend gepoetst koper en is samengesteld uit het sap van de grenache en de cinsault.
  De rode Comte de Bergon is een compositie van grenache, cinsault, syrah en merlot en dankt zijn mooi dieprode kleur aan het rijpe en gezond geplukte fruit en natuurlijk de deskundige vinificatie. Een heerlijk soepele wijn vol kracht en bomvol fruit als van bessen en kersen met achter in de mond dat tikje tannine dat de wijn structuur geeft.
Alle wijnen van Comte de Bergon hebben een alcoholgehalte van 12,5% en zullen dus niet vermoeiend zijn.
Na afloop van mijn bezoek en rondleiding ontving ik van Jerôme mijn favoriete wijn van die dag: Een Vermentino die sur lie is gerijpt waardoor een extra romige, fruitige wijn is ontstaan en een rode gemaakt van de Petit Verdot die op hout gerijpt is. Wat een prachtige wijn!
Alle wijnen voldoen sinds 2006 aan de eisen die gesteld worden door QUALENVI dat zoveel betekent als: QUALité ENvironnement Vigneron Indépendant!
Naast de Comte de Bergon-wijnen, die door Krimpenfort Wijnen in Nederland exclusief op de merkt worden gebracht, zijn er ook nog de zogenaamde Domaine wijnen. Stuk voor stuk monocépages.
Voor meer informatie over de wijnen van de graaf, gewaardeerde bestellingen en prijzen gaat u natuurlijk naar mijn goede vriend Yves op: http://www.krimpenfort.nl/languedoc.html
Tot zover . . .
Chris Koot
Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *