Een 1 Aprilgrap?

En dan nog een lekker verhaal in het kader van de 1 Aprilgrap. . . . Of toch niet?

Simpele methode om ‘kurk of kurksmaak’ kwijt te raken.

Een dure fles wijn met een ‘kurksmaak’ is voor iedereen die een fles wijn aanschaft lastig, zo ook in het restaurant. De fles moet worden vervangen en je moet maar afwachten of het bedrag door de wijnleverancier of door de supermarkt wordt vergoed. Bovendien geeft het de nodige ergernis ondanks de soepelheid waarmee, zeker de supermarktmedewerkers, voor een oplossing zorgen. Ook als het geen kostbare fles is blijft het lastig. Zeker voor mensen met kleine wijnvoorraden, wanneer de AH, de Jumbo of de C1000 ondanks de toch al lange openingstijden, gesloten blijkt te zijn!
Als je op dat moment de enige lijkt te zijn die de kurksmaak heeft onderkend, neem dan zelf even een ander drankje tot de bewuste fles leeg is!

Mel Knox, een makelaar in eiken vaten uit San Francisco, die de Franse vatenproducent Taransaud vertegenwoordigt, beweert dat hij een goedkope oplossing heeft gevonden om die vervelende TCA-smaak (2,4,6-trichlooraniline) te verwijderen uit wijn: Maak van een stuk folie (polyethyleen of thermoplastic) van circa 30×30 cm een losse prop en doe deze in een open waterkan. Giet de aangetaste wijn hierop en laat de wijn door walsen gedurende 5 à 10 minuten zo goed mogelijk in contact komen met de folie. Hoe krachtiger de ‘kurksmaak’, hoe langer de wijn in contact met de folie moet zijn. Vervang in hardnekkige gevallen de prop folie door een nieuwe prop en wacht desnoods 2 uur. Ja, lekker, als je net aan tafel gaat!

Ik heb het één keer geprobeerd en bij mij werkte het niet, maar ik ben  nogal ongeduldig! Dus ging de fles het gootsteenputje in!
Probeer regelmatig een beetje van de wijn om te controleren of de “kurksmaak” verdwenen is en decanteer (als het zover komt?) de gezuiverde wijn in een karaf waarin de dan gezuiverde wijn uitstekend tot zijn recht komt!

Volgens Brian Smith van VinoVation, een “wijnreparatiebedrijf” dat experimenteert met filters gevuld met verschillende soorten plastic, die zijn bedoeld voor vaten of tanks gevuld met wijn die een TCA besmetting heeft opgelopen, absorbeert polyethyleen TCA als een spons.

Als dat zo is, waarom gaat de wijn dan nog steeds in glazen flessen en niet en in flessen van thermoplastic?

TCA-besmetting, in de wandeling nog steeds vaak ‘kurk of kurksmaak’ genoemd, wordt vooral veroorzaakt door een reactie tussen eikenhout van de Quercus Suber en wijn, maar ook door een schimmel in de kloven van kurken en door chloorbevattende reinigingsmiddelen ie voor kurken gebruikt worden. Maar TCA kan ook optreden in wijnkelders indien fenolische houtconserveringsmiddelen in aanraking komen met chloorhoudende stoffen. Een hele wijnkelder, dus alle vaten die er liggen, kan dan besmet raken.

Tot slot nog even dit! Lees op http://garrigue.gastheerschap.com/#post19  een artikel over één van de wijnen die wel in plastic fles op de markt is verschenen. Een van de voordelen die schrijver Remy is vergeten te benoemen is het feit dat “kurksmaak” volgens bovenstaande tekst dus niet voor zou kunnen komen in deze flesjes, tenzij de kelder al aangestoken was natuurlijk!

Tot zover . . .

Chris Koot

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien!
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Overige, Wijn. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *