De bizontheorie!

Tijdens een lunch, jaren geleden, ter gelegenheid van de promotie van Amerikaans bizonvlees op de Nederlandse markt en onder het genot van een complimenterend mooi glas Italiaanse Primitivo uit Puglia, legde de uit België afkomstige rancher die de beesten op zijn ranch in de VS alle ruimte geeft tot het moment van de jacht, mij uit hoe volgens hem de bizontheorie in elkaar steekt: Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged | Een reactie plaatsen

Guéridon of Quéridon?

Omdat haar naam voorkwam op het formulier van mijn laatste functionerings-, of beter gezegd zeer slechtnieuwsgesprek bij het hotel waar ik me toch al niet thuis voelde, werd het tijd om het artikel te schrijven over de vraag die zij me ergens in mei 2011 stelde. Ellis, (en Bob) hier is jullie antwoord en dank voor de vraag! (ik heb er veel plezier aan beleefd!)

Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Een reactie plaatsen

Als u hier het geld voor hebt, nu kopen!

Enkele wijnen uit 2011 onder de loep.

Robert Parker schreef op 14 maart jl nog het volgende:Heading back to Bordeaux next week to taste 2011 – Absolutely no interest in this vintage if my instincts are correct.”

Maar op 25 maart en na intensief proeven schreef hij echter: 10 days immersed tasting 2011s was more fun than I thought… very rewarding to those who got it right… the bottom line is that the vintage is better than I expected…”

En op 27 maart, nog niet eens 14 dagen na zijn eerste bericht: This is a much better vintage than I thought it was before my trip to Bordeaux and could turn out to be close in overall quality to years such as the underrated 2001 and 2008.“ Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged | Een reactie plaatsen

Deeside Natural Mineral Water from Scotland

Tom Cruise drinkt er per dag liters van! Nou en?

Het kan natuurlijk ook de charme van de dame aan de tafel naast me geweest zijn, maar het water dat zij me die zaterdagavond in oktober liet proeven overdonderde me door de enorme zachtheid! Ik zou het haast fluweelzacht willen noemen. Nee nee, niet de dame (hoewel zij hoge ogen gooide!), het water!

De hoeveelheden calcium en magnesium in dit water zijn nog lager dan die in de populaire mineraalwaters die in de nationale Horeca worden aangeboden! Terwijl die mineraalwaterbedrijven zich er juist op voorstaan dat er al zo weinig calcium en magnesium in hun water zit! Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged | Een reactie plaatsen

Savennières van Domaine de la Bergerie. Un vin d’Anjou avec passion!

“Een domein beheren in Savennières is net zo kostbaar als het onderhoud van een maîtresse, maar wel moreler!” Naar een wijnbouwer die om begrijpelijke reden onbekend wenst te blijven!

Graag wil ik uw aandacht vestigen op een, zeer ten onrechte, miskende wijn. Wat zeg ik: onterecht? Ja, zeer onterecht! Laten we eens een jaar of honderd terug gaan in de tijd . . . .

Dan komen we bij ene Maurice Edmond Sailland, beter bekend als Curnonsky, zeg maar de Johannes van Dam uit het begin van de Franse 20ste eeuw. Of is dat te veel eer? (De bijnaam is ontstaan uit het Latijnse  cur +  non =  waarom niet? En daarachter het Russische achtervoegsel – sky –  voor het internationale karakter). De man zou de bedenker zijn van de naam Bibendum voor het Michelin mannetje en van het gastronomisch reizen aan de hand waarvan voornoemde autobandenmaker uit Clermond-Ferrand een berucht! boekje begon uit te geven. Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Clan Denny Grain Whisky van Girvan Distillery.

De eerste Single Grain whisky ooit die ik in maart 2011 op het WFNN in Groningen proefde was van Clan Denny en kwam van de Girvan Distillery. De naam Girvan zegt u wellicht niets, maar van deze distillery in het zuidwesten van  inSchotland komt één van de ingrediënten van Grant’s Blended whisky. En omdat ik, zoals de oplettende lezertjes weten, lang voor de Malt whisky tak van het bedrijf heb gewerkt, schepte dat toch een soort van warme band en wilde ik meer weten. De whisky’s van Clan Denny zijn van een geheel andere aard dan de whisky’s van Douglas of Drumlanrig waarover ik eerder schreef. Zij worden van andere graansoorten dan gerst(emout) gemaakt. Bij grain whisky’s, want dat zijn het, worden ongemoute granen zoals haver en rogge gebruikt. Omdat het eindproduct zo goed als smaakloos is maakt het niet uit welke graansoort wordt gebruikt, dus een producent kan tegen de meest interessante prijs inkopen. Grain whisky rijpt sneller en is ook daardoor goedkoper. Dat is in het geval van Clan Denny echter niet van toepassing maar daarover later meer! Lees verder

Geplaatst in Columns, Whisky | Getagged | Een reactie plaatsen

Woman Wine Maker of the Year 2011 vervalt!

Net als bij het damesvoetbal in Nederland is het moeilijk sponsors te vinden voor wedstrijden die een vrouwelijke winnaar voortbrengen. Dat ondervond ook Lorraine Immelman, de oprichter en organisator van het Zuid-Afrikaanse “Woman Winemaker of the Year Award” Voor het jaar 2011 is deze opgeschort omdat sponsoring door die Landbou Weekblad na 7 jaar niet werd verlengd. Lorraine is in onderhandeling met andere gegadigden maar voordat dat financieel rond is, is het 2012. Dat de wedstrijd onder de dames genoot van een groeiende belangstelling bewijst het jaarlijks oplopend aantal deelneemsters. In de afgelopen jaren deden tussen de 24 en 32 vrouwen mee.
Lees verder

Geplaatst in Columns, Overige | Getagged , | Een reactie plaatsen

Douglas of Drumlanrig

Van vrijdag 25 maart tot en met zondag 27 maart 2011 vond in de Der Aa-kerk in Groningen de zesde editie plaats van het Whisky Festival van Noord Nederland. Het Akerkhof is één van de drie Groningse straten op de uitvoering van het Nederlandstalige Monopolyspel. Het wordt op dat spel overigens aangeduid als A-Kerkhof, maar dat is niet in overeenstemming met het Groningse straatnaambordje, zoals ik dat aan het einde van de Vismarkt tegenkwam! De (of het) Hoge der A en de (of het) Lage der A zijn de benamingen van straten in de stad aan beide zijden van de A. De ‘Drentsche Aa’ is de enige beek die zijn oorspronkelijke loop als meander voor een groot deel heeft behouden.  Deze beek heet, gek genoeg, alleen in de stad Groningen ‘Drentsche Aa’. Uiteindelijk mondt de beek uit in de Noord-Willemsvaart.

Maar, net als de rivier, wijk ik af! Lees verder

Geplaatst in Columns, Whisky | Getagged | Een reactie plaatsen

Het land van de Chenin blanc en de Cabernet Franc.

Domaine de la Bergerie in Champ-sur-Layon, Anjou.

Bij de familie Guégniard, eigenaren van Domaine de la Bergerie in Champ-sur-Layon is men sinds zeven generaties wijnmaker van moeder op zoon en/of van vader op dochter. Dochter Anne staat al te springen om het roer van vader Yves over te nemen. Maar eerst even de zwangerschap van het tweede kind voldragen. Met andere woorden: ze staat dubbel op springen!

Het domein werd door de grootmoeder van Yves in 1964  en ‘à la Bougie’ gekocht.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen

Joop, wijn et une belle Française

De echte liefhebber van de puurste aller zeesmaken ziet de delicate smaak van de (natuurlijk rauwe) oester het liefst vergezeld gaan van een frisse, zeer droge witte wijn. Champagne voldoet natuurlijk altijd. Maar wie even genoeg heeft van al die bubbles (!) hoeft niet te wanhopen. Er zijn, zo herontdekte ik in Angers, alternatieven genoeg.

Het verhaal achter deze column gaat over één van deze alternatieven en vindt plaats in het midden van de jaren ‘80 toen het nuttigen van een ‘demi douzaine’ helemaal HOT was. De grote voorbeelden waren de restaurants in Parijs die buiten het restaurant met ijs gekoelde toonbanken met oesters hadden staan.

Lees verder

Geplaatst in Columns, Food, Wijn | Getagged , | Een reactie plaatsen