Deeside Natural Mineral Water from Scotland

Tom Cruise drinkt er per dag liters van! Nou en?

Het kan natuurlijk ook de charme van de dame aan de tafel naast me geweest zijn, maar het water dat zij me die zaterdagavond in oktober liet proeven overdonderde me door de enorme zachtheid! Ik zou het haast fluweelzacht willen noemen. Nee nee, niet de dame (hoewel zij hoge ogen gooide!), het water!

De hoeveelheden calcium en magnesium in dit water zijn nog lager dan die in de populaire mineraalwaters die in de nationale Horeca worden aangeboden! Terwijl die mineraalwaterbedrijven zich er juist op voorstaan dat er al zo weinig calcium en magnesium in hun water zit!

Iets ten zuiden van de Speyside, waar overigens ’s werelds mooiste maltwhiskies vandaan Cairngorm National Parkkomen, ligt in het Cairngorm National Park, nabij de rivier de Dee en in het plaatsje Ballater, de Deeside Water Company ltd.

In de Grampain Hills wonen geen mensen, dus is er geen landbouw of veeteelt en al helemaal geen vervuiling. Er is niets anders dan heide en een ongerepte, buitengewoon mooie natuur. Hier valt jaarlijks zo ongeveer 2 miljard liter water dat er vervolgens 50 jaar over doet om de in totaal 5 dicht bij elkaar gelegen bronnen, op Pannanich Hill, te voeden.

Het begon allemaal zo rond het jaar 1245 toen des Konings’ Tempeliers op hun tochten door de Dee-vallei de bron ontdekten en vele liters van het water meenamen om dat op hun tochten als drinkwater te kunnen gebruiken. Ruim 500 jaar later genas Isabella Michie, een lokale dame, op wonderbaarlijke wijze van een fatale klierziekte, en noemde het het Wonderwater.

Bron

Zelfs koningin Victoria toog vanaf 1857 regelmatig vanuit Balmoral Castle naar beneden om de bron, al dan niet met haar gasten, vanwege de goede kenmerken van het water tot zich te nemen. Het was Francis Farquharson, Laird van Monaltrie, een lokale Lord van goeden doen, die de grote mogelijkheden van het water voorzag. Hij bouwde een Herberg en het Badhuis voor bezoekers en ook de granieten monumenten boven de bronnen vanwaar het water stroomde.

Er kwamen mensen van heinde en verre om de bijzondere eigenschappen van het helende water te ervaren, zoals Lord Byron en sir Walter Scott. Het dorp Ballatar ontstond op ruim 2 mijl afstand, plukte er de economische vruchten van en groeide uit tot een plaats vol hotels om de gasten te accommoderen. Overigens wel ver genoeg weg om vervuiling van de bron te voorkomen!

In 1996 verwierf de Deeside Water Company ltd. de rechten om het water te mogen bottelen en op de markt te brengen.

Tom Cruise meldt dat hij er enkele liters per dag van drinkt want het houdt zijn huid jong, het heeft volgens hem een antirimpelwerking en gaat veroudering tegen. Dat kan hij, als filmacteur, wel gebruiken! Toen hij vanwege de première van één van zijn films in Londen was kreeg het hotel de opdracht om Deeside Mineral Water in de suite te zetten.

Daarnaast blijkt uit tal van onderzoeken dat het water een goede werking heeft op zowel het innerlijke als, ik schreef het al, het uiterlijk van het menselijk lichaam. Zo zou eczeem door consumptie van dit water kunnen verdwijnen. (Da’s dan mooi voor mij en daarom het proberen al meer dan waard. Baat het niet, schaden zal het ook niet). Ook zou het goede effecten hebben op ontstekingen als artrose en reuma. Tests op Deeside Mineral Water doen vermoeden dat het ook de groei van sommige kankercellen remt en andere zieke cellen doodt.

Om kort te gaan, het zou het lichaam en de huid beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

Als u bovenstaande helemaal niet belangrijk vindt, wat in ieder geval wel belangrijk is, is de zeer neutrale en zachte smaak van dit mineraalwater, dat zo ongeveer de laagste ph-waarde heeft van 6.1 en aan droogresten slechts 60 mg per liter.

Het belangrijkste is voor mij echter het feit dat het door de zo goed als neutrale smaak , zelfs op kamertemperatuur, ideaal te gebruiken is als tafelwater. Het bruisende water bevat niet te veel koolzuur om er last van te krijgen, en is door dat koolzuur uitstekend in staat de mond schoon te maken. En het ‘platte’ water is van een fluweelzachtheid! .

De importeur heeft de inkoopprijzen zeer vriendelijk gehoudenflessen zodat er voor de uitbaters ook nog wat te genieten valt. Het van oorsprong Nederlandse echtpaar Abco en Gonda Enters besloten vanuit Schotland Nederland te doen overstromen met dit water. Petra Euser is brandmanager voor Nederland.

Pet flessen

Er is interesse vanuit de sportscholen en vanuit producenten van schoonheidsmiddelen die het graag als basis voor hun crèmes willen gebruiken. Nu de HORECA nog! Voor whiskyliefhebbers kan ik melden dat de importeur (en wellicht die leuke dame) op het volgende WhiskyWeekendAmsterdam acte de présence zullen geven. Hoewel nog wat ver weg, ik zou me vast aanmelden.

Voor meer info: info@envic.nl, website www.envic.nlwww.deesidewater.co.uk .

Tot zover,

Chris Koot

Dit bericht is geplaatst in Columns, Overige met de tags . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *