Savennières van Domaine de la Bergerie. Un vin d’Anjou avec passion!

“Een domein beheren in Savennières is net zo kostbaar als het onderhoud van een maîtresse, maar wel moreler!” Naar een wijnbouwer die om begrijpelijke reden onbekend wenst te blijven!

Graag wil ik uw aandacht vestigen op een, zeer ten onrechte, miskende wijn. Wat zeg ik: onterecht? Ja, zeer onterecht! Laten we eens een jaar of honderd terug gaan in de tijd . . . .

Dan komen we bij ene Maurice Edmond Sailland, beter bekend als Curnonsky, zeg maar de Johannes van Dam uit het begin van de Franse 20ste eeuw. Of is dat te veel eer? (De bijnaam is ontstaan uit het Latijnse  cur +  non =  waarom niet? En daarachter het Russische achtervoegsel – sky –  voor het internationale karakter). De man zou de bedenker zijn van de naam Bibendum voor het Michelin mannetje en van het gastronomisch reizen aan de hand waarvan voornoemde autobandenmaker uit Clermond-Ferrand een berucht! boekje begon uit te geven.

Curnonsky maakte een top-vijf-lijstje van de mooiste witte wijnen uit zijn tijd. Niet speciaal in een bepaalde volgorde, dus alfabetisch gerangschikt.

  • Condrieu
  • Hermitage blanc
  • Montrachet
  • Sauternes-Barsac
  • Savennières

Vier van deze wijnen zijn duur tot, voor de gewone mens, onbetaalbaar geworden. Maar niet de Savennières. De consumentenprijs van deze wijn van vader en dochter Yves en Anne Guégniard bij Krimpenfort Wijnen is een luttele € 14,15. Maar LET OP!  Er zijn aanzienlijk duurdere buren!

Niet alleen Yves Krimpenfort is een liefhebber van Loirewijnen, ik ben dat ook! Het karakter van de Chenin blanc wordt nergens ter wereld zo ten volle benut als hier. De smaken en stijlen bevinden zich tussen strak droog en edelzoet en tussen enkelvoudig fruitig en uitgesproken complex. Tijdens ons bezoek aan de Salon de Vins de la Loire in Angers kwamen we er achter dat de wijnen uit Savennières onze favoriet waren. Omdat we beiden klassiek geschoold zijn in de wijn kenden we Clos de la Coulée de Serrant, La Roche-aux-Moines en Château d’Epiré natuurlijk. Dat zijn de drie bekendsten van de 37 wijnbouwers hier. Beiden genieten we meer van de niet al te oude versie. Wij genieten veel meer van de wat jongere Savennières die tot een jaar of vijf /zes oud is. Dan zijn de zuren nog mooi aanwezig en zal de wijn culinair zeer breed inzetbaar zijn.

Savennières dankt zijn naam aan het in de Romeinse tijd overvloedig langs de rivier groeiende Saponaria of zeepkruid (Vicus Saponaria = gehucht van zeep).

De 140 hectare wijngaard is geëxposeerd naar het zuidwesten en bevindt zich aan de noordkant van de Loire, net voorbij de samenvloeiing met de rivier de Maine. De gaarden zijn verspreid over vier prachtige rotshellingen, op een smalle strook tussen de dorpen Epiré en la Possonnière die ook deel uitmaken van de AOC. Savennières ligt in het midden van deze strook. Binnen de AOC bevinden zich nog twee AC’s:

  • La Coulée de Serrant (1 eigenaar)
  • La Roche-aux-Moines (meerdere eigenaren).

De wijn uit Savennières verkreeg de AOC status op 8 december 1952 waarna er in 1985 en 2007 kleine aanpassingen werden toegevoegd zoals de juiste afbakening van de wijngaarden van Coulée de Serrant en la Roche-aux-Moines. Per hectare mogen tussen de 3.300 en 4.000 stokken aangeplant worden. De opbrengst voor droge wijn is 50hl. per ha. en voor moelleux of doux 35hl. per ha. De oogst moet met de hand gedaan worden en dient te gebeuren in meerdere plukbeurten. Sinds 1952 is het wijngaardareaal meer dan verdubbeld van 60 ha. naar 140 ha. In een ver verleden werd de wijn zoet gevinivieerd maar tegenwoordig volledig droog.

De Savennières heeft een geheel eigen karakter dankzij de bodem, die bestaat uit vulkanische leisteen en purper gekleurd zandsteen en de combinatie met de chenin blanc. De stenen absorberen de warmte van de zon en die broodnodige warmte geven ze ’s nachts weer af.

De Savennières “le Croix Picot” van Yves Guegniard komt van 1.1 ha. in het gehucht La Pointe, behorend bij de commune Bouchemaine. De druiven worden langzaam geperst en licht gedecanteerd waarna er een fermentatie op fust volgt van 12 maanden. Zo ontstaat er een wijn met een helder gele kleur, rijk, sierlijk, weelderig en met een intens aroma. Een mooie harmonie in de geur van de florale zoetheid van kamperfoelie, kweepeer en verse citrusvruchten. De wijn geeft een ruime en royale indruk in de mond met een mooi aromatisch palet van verse vruchten, honing, amandelen en anijs. Een evenwichtige wijn, vol van subtiele frisheid en met een rijkdom aan smaken.

De wijn komt het best tot zijn recht op een temperatuur van zo’n 10 °Celsius. en verdient (natuurlijk) een mooi en ruim glas.

Een bijna dwingend advies! Maak kennis met deze Savennières van Yves en Anne Guégniard! Schenk een glas in, neem een slok, houd die even vast, neem dan nog één slok en nog één. Ik garandeer u honderd procent genot en plezier. Hier verras je zelfs de kenners mee.

Tot zover

Chris Koot

Niet praten over hoeveel ik drink, als je niet weet hoe groot mijn dorst is!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *