Als u hier het geld voor hebt, nu kopen!

Enkele wijnen uit 2011 onder de loep.

Robert Parker schreef op 14 maart jl nog het volgende:Heading back to Bordeaux next week to taste 2011 – Absolutely no interest in this vintage if my instincts are correct.”

Maar op 25 maart en na intensief proeven schreef hij echter: 10 days immersed tasting 2011s was more fun than I thought… very rewarding to those who got it right… the bottom line is that the vintage is better than I expected…”

En op 27 maart, nog niet eens 14 dagen na zijn eerste bericht: This is a much better vintage than I thought it was before my trip to Bordeaux and could turn out to be close in overall quality to years such as the underrated 2001 and 2008.“

Net als veel andere wijnschrijvers en proevers voorspelde Robert Parker een tegenvallend 2011 maar net als bij die anderen lijkt het er op dat hij geen vertrouwen had in de deskundigheid, het doorzettingsvermogen en het niet aflatende streven naar kwaliteit welke de wijnmakers in Bordeaux zo kenmerkt. Niet lang geleden zou dit wijnjaar net zo onbegrijpelijk geweest zijn als het weer waardoor de wijn kon ontstaan. Maar de wijnmakers hebben hier gekozen voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Dit werd door Parker beloond met excellente scores zoals onderstaand duidelijk wordt. Ik kan niet anders dan aanbevelen zo spoedig mogelijk in voorkoop te bestellen. Onderstaande teksten zijn afkomstig van beroemde proevers zoals Jancis Robinson, James Suckling, Robert Parker en Niel Martin en door mij naar eigen inzicht vertaald!.

Maar laat me eerst en vooral even de aandacht vestigen op Château Doïsy-Daëne in Barsac van Denis Dubourdieu, welke een tweede plaats scoorde binnen Sauternes: 95 tot 97 punten uit 100. De prijs voor een kist zal u zeer welgevallen! Een goede reden om weer eens van een Sauternes te gaan genieten.

Château Margaux 2011 (Margaux)

Paul Pontallier, de beheerder van dit vermaarde château is bijna verlegen als hem wordt gevraagd zijn geweldige succes, kandidaat voor wijn van het jaar 2011, te verklaren. De oogst vond plaats tussen 5 en 20 september en was de kleinste in meer dan 20 jaar omdat de groene oogst vanwege de droogte enorm was. De druiven waren klein maar wel, analytisch gezien, met een hoger concentraat en meer tannine dan 2009. Slechts 38% van de oogst haalde de Grand Vin status die bestaat uit 86% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot en de rest is Petit Verdot en Cabernet Franc. De jonge wijn is inktzwart/paars van kleur , heeft nauwelijks merkbare, bijna zoete tannines, een mooie neus van crème de cassis, lentebloemen en potloodslijpsel. Er zijn frisse zuren ondersteund door de algemene structuur. De wijn is groots qua persoonlijkheid en karakter en kan zomaar wedijveren met zowel 2010 als 2009, iets wat gezien de diversiteit van die twee jaargangen eigenlijk onmogelijk zou zijn! Een wijn voor de bruiloft van uw nog jonge kinderen. (zeg maar peuters)

(94 – 96+ Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 3.700,00 tot € 5.550,00 (ex BTW en vracht)

Vieux Château Certan 2011 (Pomerol)

Gemaakt in een klassieke stijl met 13,6% natuurlijk alcohol en een prachtige geur van grafiet, moerbeien, zwarte bessen, kersen, zoethout en bosgrond. Deze dikke Pomerol overstijgt ver het karakter van de bovengemiddelde Pomerols van 2011. Alexandre Thienpont vergelijkt de 2011 met de oogst van 2000 maar met een hogere concentratie als gevolg van de, ook hier, lage opbrengst. Slechts 60% van de opbrengst heeft de Cuvée gehaald. De wijn heeft nog zeker 5 tot 8 jaar in de kelder nodig maar zal daarna met gemak de 30 jaar halen “Vieux Châteu Certan keert met deze jaargang terug naar de klassieke Pomerolstijl na de over-de-top wijnen van 2010 en 2009” aldus Thienpont. Ik gun u dat u dat nog mag meemaken.

(94 – 96 Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 900,00 tot € 1.600,00 (ex BTW en vracht)

Château Léoville-Las-Cases 2011 (Saint-Julien)

Een van de toppers van 2011 is, niet echt verrassend, Léoville-Las-Cases. De statistieken van 2011 zijn nagenoeg gelijk aan die van 2010. De opbrengst was een kleine 27 hectoliter per hectare en rijpt in vaten die voor 80% nieuw en (natuurlijk) van Franse oorsprong zijn. De wijn heeft een natuurlijk alcoholgehalte van 13,4% en is samengesteld uit 76% Cabernet-Sauvignon, 12% Merlot en 12% Cabernet-Franc. De wijn heeft een bijna ondoorzichtige inktzwarte/paarse kleur met heerlijk zuivere aroma’s van crème de cassis, frambozen, vanille en verpulverd steen. Medium tot vol met een overvloed aan glycerine en rijpe tannines. Deze schoonheid heeft in potentie een levensduur van 20 tot 30 jaar maar mag de kelders pas uit na een jaar of zes. Even afwachten dus!

(93 – 95+ Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 1.000,00 tot € 1.8500,00 (ex BTW en vracht)

Château Pontet-Canet 2011 (Pauillac)

En opnieuw heeft Alfred Tesseron een wijn geproduceerd die thuis hoort tussen de allerbesten. Een van de supersterren van deze jaargang die een ondoorzichtig paarse kleur heeft. Ook hier weer een ruime hoeveelheid aan crème de cassis, subtiele toast en een florale onderbouwing. Een mix van 60% Cabernet-Sauvignon, 35% Merlot, 3% Cabernet-Franc en 2% Petit-Verdot. Deze 2011 Pontet-Canet is als een wulps voorjaarsboeket, verzadigd van donkere kersen, zwart fruit, crème de cassis, een vleugje bosbes en een onderliggende mineraliteit. Het is op het eerste gezicht een een uitbundige, bijna opzichtige wijn, maar mettertijd zal dat kalmeren. De wijn heeft een zeer fatsoenlijke zuurgraad met rijpe tannines en is zeer rijk en royaal gezegend. Dat wordt nog 20 tot 25 jaar wachten voordat de kurk er eindelijk weer uit mag.

(93 – 95 Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 750,00 tot € 1.230,00 (ex BTW en vracht)

Château Ducru-Beaucaillou 2011 (Saint-Julien)

Opnieuw één van de groten van 2011. Deze Ducru-Beaucaillou is een blend van 90% Cabernet-Sauvignon en 10% Merlot met een inktzwarte/paarse kleur en een bijna overdreven neus van crème de cassis en drop, subtiel hout , rook en en boeket voorjaarsbloemen. Een verrassend vol mondgevoel en de wijn is van een intensiteit, een puurheid, een lengte en symmetrie die bijna volmaakt is. De potentie van dit wijngoed ligt normaal gesproken tussen de 12.000 en 15.000 kisten maar dat zal voor wat betreft 2011 waarschijnlijk niet hoger zijn dan 9.000 kisten. Er zijn duidelijke tannines aanwezig maar die zijn zo mooi in de wijn verwerkt dat de wijn de komende 20 jaar en ver daarna genoten zal kunnen worden.
(93 – 95 Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 1.000,00 tot € 1.600,00 (ex BTW en vracht)

Château Calon-Ségur 2011 (Saint Estèphe)

Madame Denise Gasqueton, geboren Denise Agostini was de weduwe van Philippe Gasqueton. Net als haar echtgenoot 15 jaar eerder, overleed ze vredig in haar slaap Ze stond bekend om haar soms opvliegende aard en draaide journalisten en kopers regelmatig de rug toe, ongeacht hun status – ze was echter ook een attente kasteeleigenaar, en haar intelligentie en expertise waren legendarisch in de regio. Kortom een Icoon in Bordeaux. De grande dame overleed op 87-jarige 0leeftijd op de eerste dag van de oogst van 2011; 6 september.

De 2011 Calon-Segur is een passend eerbetoon aan haar buitengewone passie en liefde voor dit prachtige landgoed in het noorden van de St.-Estephe. Een formidabele inspanning overigens, want de het landgoed bleef gelukkig onaangetast door de hagelstorm die op 1 september over het gebied joeg. De wijn heeft een ondoorzichtig paarse kleur, maar ook verrassend zoete tannines en overvloedige hoeveelheden tonen van zwarte kersen, zwarte bessen en stoffige, leemachtige geuren. Medium tot vol met prachtig geïntegreerde tannines en een sensationele zuiverheid en lengte. Deze superinspanning is daarmee verworden tot een prachtige hommage ter nagedachtenis aan Madame Gasqueton. Bovendien zal het bewaarpotentieel deze wijn tot één van de langst levende wijnen van het oogstjaar maken zal pas drinkbaar zijn na 25 of meer jaar. Het is triest, maar dat zou ze toch niet meer hebben meegemaakt! Rust zacht!

(92 – 94 Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 500,00 tot € 675,00 (ex BTW en vracht)

Château Clinet 2011 (Pomerol)

Onder supervisie van eigenaar Ronan Laborde is Clinet terug op het niveau waar het was in de jaren 1989 en 1990 onder leiding van de helaas veel te vroeg overleden Jean-Michel Arcaute. De uiteindelijke blend bestaat voor 85% uit Merlot, 12% Cabernet Sauvignon en 3% Cabernet Franc. Met een natuurlijk alcohalgehalte van 14% geurt deze inktzwarte, ondoorzichtige paars-gekleurde 2011 naar bramen, blauwe bessen, espresso en geroosterd en subtiel eikenhout. Een volle, gelaagde, weelderige en flamboyante wijn met veel concentratie en glycerine en een lange afdronk. Een van de meest indrukwekkende wijnen van deze oogst. Maar ja, wel even twee decennia wachten met ontkurken.0

(92 – 94 Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 625,00 € 1.050,00 (ex BTW en vracht)

Château Haut-Brion 2011 (Graves)

Net als stalgenoot La Mission-Haut-Brion, was de producte van de Haut-Brion 2011 klein; slechts 7.600 kisten, wat bijna 3.000 kisten minder is dan in 2009. De wijn is samengesteld uit 46% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot en 19% Cabernet Franc. Het zou interessant zijn deze Haut-Brion te proeven naast de verleidelijke la Mission-Haut-Brion; de eerste wijn is steviger en aardser met een meer formidabel gestructureerde stijl. Ontegenzeggelijk elegant, uniek en origineel. In de neus tonen van moerbei, pruim, bosbes en framboos. Wijnmaker Jean-Philippe Delmas vindt dat 2011 hem in veel opzichten doet denken aan de 2008 met het zo aromatische en structurele profiel. Er is veel tannine, en de wijn heeft zeker 25-30 jaar bewaarpotentieel. De wijn doet ook denken aan die uitstekende 1988, maar is beter gemaakt en is het product van een veel strengere selectie. Die zal dus moeten wachten tot mijn kleinzoon kinderen krijgt.

(92 – 95 Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 3.200,00 tot € 4.900,00 (ex BTW en vracht)

Chateau Palmer 2011 (Margaux)

De opbrengst per hectare van een kleine 20 hectoliter was te wijten aan de droge condities van het jaar, de extreme warmte aan het einde van de maand juni en problemen tijdens de vruchtzetting. Slechts 55% van de uiteindelijke opbrengst haalde “Palmer”. Uit de laagste opbrengst sinds 1961 ontstond een blend van 55% Merlot en 45% Cabernet-Sauvignon met veel tannines die wel opmerkelijk vettig en zoet waren. Deze, net als alle eerder omschrevenen, ondoorzichtige paars-gekleurde, intens geconcentreerde, volle wijn heeft tijd nodig om zich volledig te vormen tot een persoonlijkheid. De oogst, die zich tussen 10 tot 24 september afspeelde, leverde een grote, ik wil haast schrijven, luidruchtige en geconcentreerde wijn op, die pas na 25 tot 30 jaar of nog langer op zijn kwaliteit beoordeeld kan worden. Zal ik de 88 jaar halen?

(92 – 94 Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 1.350,00 tot € 2.000,00 (ex BTW en vracht)

Château Doïsy-Daëne 2011 (Barsac)

Tot slot: De aroma’s van deze Doïsy-Daëne komen, laat ik het eens mooi omschrijven, uit de startblokken als een hitsige haas in maart uit de winter! Breed in de mond, maar ook lang, met de frisheid van sinaasappels en een hint van marsepein. Frisheid tot aan het einde. Geconcentreerd en puur en een natuurlijk alcoholgehalte van 13,5%. Uit het glas stijgt een geur op van honing, kweepeer en lychee, als een sorbet vol van frisheid en levendigheid. De smaak is uiterst goed in balans met een hoog niveau van spanning en zuiverheid, Er zijn heerlijke, subtiele tonen van witte perzik en abrikoos met een prachtig gecomponeerde, mineraalrijke afwerking. Vreemd, het doet me heel even denken aan een Trockenbeeren Auslese uit de Moezelstreek. Wat een fantastische Barsac heeft Denis Dubourdieu hier gemaakt.

(95 – 97 Punten) Prijs per kist in voorkoop en af Bordeaux variërend van € 360,00 tot € 400,00 (ex BTW en vracht)

Voor uw gewaardeerde bestelling (voorkoop en “en Primeur”) belt u mijn goede vriend Yves. Zie www.krimpenfort.nl

Tot zover . .

Chris Koot

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *