Guéridon of Quéridon?

Omdat haar naam voorkwam op het formulier van mijn laatste functionerings-, of beter gezegd zeer slechtnieuwsgesprek bij het hotel waar ik me toch al niet thuis voelde, werd het tijd om het artikel te schrijven over de vraag die zij me ergens in mei 2011 stelde. Ellis, (en Bob) hier is jullie antwoord en dank voor de vraag! (ik heb er veel plezier aan beleefd!)

“Waar komt de naam Guéridon vandaan?”

Nou ja, zou je denken, dat is de bijzettafel die in elk restaurant gebruikt wordt om servies of andere zaken tijdelijk op kwijt te kunnen. Of, wat steeds minder vaak voor komt, om een gerecht van af de schaal over te doen naar de borden. Of, en dat is bijna helemaal verdwenen, ter bereiding van bijvoorbeeld Crèpes Suzette, Cerises Flambées of  zoals onderstaand Bananes Flambées.

Fiche Technique voor Bananes Flambées

Om te beginnen echter, moet ik melden dat er voor hetzelfde woord twee schrijfwijzen blijken te zijn: met een G als eerste letter en met een Q. Dat is meteen al een onduidelijkheid. Als ik uitga van het origineel zeg ik, het hoort met een G. Maar is dat het originele woord? In ieder geval is het eerste woord, met de G dus, al zo oud, dat ik voor mijn eigen gemoedsrust aanneem dat het woord Guéridon het origineel wel moet zijn.  In de vaderlandse horeca wordt het bijzettafeltje Queridon genoemd. Waar de Q vandaan is gekomen zal vooralsnog een raadsel blijven tenzij het een chiquere uitstraling zou moet weergeven.

Guéridon is één van de karakters uit enkele vertellingen uit de tijd rond 1614 waarvan er één genaamd is: Conference d’Antitus, Panurge et Gueridon. Vanwege zijn dialect dat lijkt op de taal uit de streek rond Poitou, zou de naam afkomstig kunnen zijn van de belangrijkste stad in deze arme streek; Gueret. De man vervult zo ongeveer de rol van hofnar en plaatst eigenlijk alleen maar korte, grappige zinnen.  

Par de nouvelles gentillesses
Et divertissantes souplesses,
On voit deux Guéridons danser…

Omdat deze persoon in één van de verhalen zijn vrienden tijdens de dans met enkele kaarsen in de hand bijlichtte, is de link naar een bijzettafel met kaarsen snel gemaakt. (zie bovenstaande tekst)

In een ballet uit die zelfde tijd, “le Ballet des Argonauts” verscheen een persoon, ook Guéridon genaamd maar opgevoerd als een Moors karakter dus met zwarte huidskleur (zoals wij zwarte piet kennen!). Kennelijk de slaaf of horige in die tijd. Hij danste er lustig op los terwijl hij kaarsen op hield om de boel te verlichten. Nog steeds kun je plaatjes vinden van quéridons met in plaats van poten een donker manneke dat gehurkt een tafel draagt, maar dansen doen ze niet, ze zitten meestal erg stil! 

 

 

Tot zover . . .

Chris Koot

Wijn is het constante bewijs dat God van ons houdt
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien!
Prijs de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Overige. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *