De bizontheorie!

Tijdens een lunch, jaren geleden, ter gelegenheid van de promotie van Amerikaans bizonvlees op de Nederlandse markt en onder het genot van een complimenterend mooi glas Italiaanse Primitivo uit Puglia, legde de uit België afkomstige rancher die de beesten op zijn ranch in de VS alle ruimte geeft tot het moment van de jacht, mij uit hoe volgens hem de bizontheorie in elkaar steekt:

Hij vertelde mij dat de snelheid van de kudde in zijn geheel afhankelijk is van de langzaamste bizon. En dat, wanneer de kudde wordt opgejaagd, het langzaamste en zwakste dier aan het eind van de kudde het eerst gedood wordt. Dit is een natuurlijke selectie en het is goed voor de kudde als geheel, omdat de gemiddelde snelheid en gezondheid wordt verhoogd door het regelmatig afschieten van de zwaksten in de kudde.

Op dezelfde manier werkt het menselijke brein! Dat werkt ook net zo snel als de langzaamste hersencel. Overmatig genot van alcohol, zo weten wij allen, doodt hersencellen. Maar ook hier worden eerst de langzaamste en zwakste cellen door de immer jagende enzymen het eerst afgemaakt. Op deze manier zal regelmatige (maar matige) consumptie van alcohol de zwakkere hersencellen elimineren, en daarmee zorgen voor een sneller en efficiënter werkend brein.
Dat is ook de reden waarom men zich na een aantal glazen vele malen slimmer waant en denkt veel beter te kunnen autorijden!

Toch?

Overigens is het wel heel gemakkelijk om op die manier het overmatig gebruik van alcohol goed te praten. En, LETWEL!  Dat wil ik hier absoluut niet doen! Alcohol is een genotsmiddel en dat moet het zeker blijven. Genot dus voor de drinker maar meer nog: genot voor de mensen in de omgeving van diezelfde drinker!

Bedenk dat na het drinken van een glas bier van 25cl, een glas wijn van 15 cl, een glas Port van 9 cl of een glas Whisky van 3,5 cl op een lege maag de alcohol na een half uur is opgenomen in het lichaam en vervolgens, nog eens een uur later, helemaal is afgebroken.

Wine Label Design, Calligraphy and Custom Lettering on wine LabelsHeb je echter normaal (maar wat is normaal?) gegeten en heb je zo’n stuk of 12 glazen bier weten weg te werken, of van 2 flessen van deze (naaststaande) ‘bizarre’  wijn ten volle hebt genoten, weet dan dat de tijd welke het menselijk lichaam, als een soort fabriek, nodig heeft om die enorme hoeveelheid alcohol af te breken, zo rond de 12 uren zal liggen.

 

Dus stel, de politie verzorgt rond de klok van acht uur in de ochtend op de A1 tussen Almere en Amsterdam een alcoholtest (en waarom ook niet? Alle auto’s staan dan toch al stil) dan zou een groot aantal mensen de auto moeten laten staan.

Zo’n hoog alcoholgebruik is mijns inziens ook logisch als je verplicht in Almere woont! (vrijwillig kun je er nooit zijn gaan wonen!) Een goede vriend zei ooit dat hij zich zou doodschamen als hij bij de HEMA in Almere een kennis zou tegenkomen!

Maar, alle gekheid op een stokje . . .

Weest verstandig. Geniet, maar drinkt met mate en vooral: zorg dat ook je omgeving van jouw consumptiegedrag geniet.

Tot zover . . .

Chris Koot

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien!
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Overige met de tags . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *