Het land van de Chenin blanc en de Cabernet Franc.

Domaine de la Bergerie in Champ-sur-Layon, Anjou.

Bij de familie Guégniard, eigenaren van Domaine de la Bergerie in Champ-sur-Layon is men sinds zeven generaties wijnmaker van moeder op zoon en/of van vader op dochter. Dochter Anne staat al te springen om het roer van vader Yves over te nemen. Maar eerst even de zwangerschap van het tweede kind voldragen. Met andere woorden: ze staat dubbel op springen!

Het domein werd door de grootmoeder van Yves in 1964  en ‘à la Bougie’ gekocht.

Dat ‘à la Bougie’ komt er op neer dat wanneer de kaars dooft, het laatst gedane bod het defintieve is. Op deze manier kon zij de door haar geërfde wijngaarden nog verder uitbreiden. De vrouw had een sterk karakter en al op 37-jarige leeftijd had ze de volledige leiding over het domaine.  In datzelfde jaar nog, 1964 dus, deed ze de boel over aan dochter Marie-Agnès, waarmee een langdurige revalidatie en herindeling van de gaarden begon. In 1979 kwam Yves bij zijn ouders in het bedrijf en in ruim 30 jaar hebben hij en zijn vrouw Marie-Annick niet alleen geleidelijk de wijngaarden uitgebreid, maar ook het aantal A.C.’s. Zij zijn toegewijd aan de kwaliteit van hun wijnen en behandelen de ruim 36 ha. wijngaard met zorg, aandacht en respect voor natuur en gewas.

Zij kozen ervoor om alle stijlen van de ‘Chenin blanc’ en ‘Cabernet  Franc’ nog verder uit te diepen in een breed scala van appellations, zoals die thuis horen in deze streek. Om dit te bereiken, pasten ze een  strategische teelt toe, bovenal rekening houdend met de aard van de bodem en het klimaat, dwz o.a.  ontgrassing en biologisch werk in de wijngaarden en het land er omheen zodat sprake is van een biologische wijze van werken. “De natuur weet zelf wat het beste is, en dat dien je te respecteren!” aldus dochter Anne.

Naast de twee eerder genoemde druiven werkt men met Chardonnay, Gamay, Groslot (of Grolleau) en Cabernet Sauvignon. Deze druiven worden gebruikt om de Chenin blanc en de Cabernet Franc te ondersteunen of om de blend een ander karakter te geven.

De werkzaamheden in de wijngaard voldoen aan de biologische eisen die de familie al vele jaren geleden heeft gesteld: blad verwijderen, groene oogst, lage opbrengsten, handmatige pluk en strenge sortering tijdens de oogst. Voor sommige wijnen gaan de plukkers meerdere malen door de wijngaard om de druiven op het juiste moment te kunnen oogsten.

Ze hebben het zich niet gemakkelijk gemaakt, want sommige wijngaarden liggen ver verwijderd van het bedrijf. Waardoor de geplukte druiven een lange weg moeten afleggen om te kunnen worden geperst. Om die reden wordt er alleen in de vroege ochtend en late namiddag of vroege avond geplukt.

Vader Yves en dochter Anne maken van de Chenin blanc en de Cabernet Franc karakteristieke wijnen die zo eigen zijn aan de streek. Ze zijn thuis in alle stijlen: rosé, wit, rood, zoet en met koolzuur. Op de Salon de Vins de la Loire hebben we het hele gamma geproefd. Het gaat te ver om alles te behandelen, maar toch wil ik er 5 wijnen uitlichten.

De meest feestelijke wijn die ze maken is de Crémant de Loire die uit de Chardonnay (40 jaar oude stokken) en Chenin blanc is ontstaan. Na gisting op roestvrijstaal en de eigen lie (= most) volgt botteling met toevoeging van wat suiker en gist om de ‘Prise de Mousse’ op gang te brengen. De flessen liggen gedurende twee jaar ‘sur lattes’ waardoor de fijne mousse kan ontstaan. Deze Crémant is droog met hints van wit fruit als peer en perzik en dankzij de Chardonnay wat brioche. Als ik dan toch iets anders zou moeten drinken dan Champagne staat deze wijn bovenaan het lijstje.

De tweede is een in Nederland zo goed als onbekende wijn van de beide Cabernets genaamd Cabernet d’Anjou ‘les Buissons’. Wij zouden het een demi-sec noemen. Zo’n 40 jaar geleden (of is het nog langer?) werd in NL veel slechte rosé gedronken, die kopieën zouden zijn van deze Anjou-wijn. Was het maar waar, dan dronken we het nog steeds! Ikzelf dronk deze wijn voor het eerst bij een terrine van waterkonijn (zij noemde het lapin de marais) gemaakt door de moeder van een fraaie Franse keukenmedewerkster waarvan ik me alleen de voornaam nog herinner: Adeline, familie van een andere collega die volgens mij Fréderic heette. Wat een ervaring was dat! Het zoetje in de wijn compimenteerde de terrine.

Terug naar de wijn; een prachtig roze kleur met een intense geur van rood fruit, viooltjes en bonbons van melkchocolade. Soepel in de mond, natuurlijk wat zoetig, maar zeer plezierig. De wijn heeft voldoende zuur om karakter aan het geheel te geven. Daarnaast is de wijn in staat om tot 5 jaar oud te worden. Toen ik Yves vroeg waarom hij deze wijn niet voerde was zijn antwoord, en je glooft het niet: de wijn is te rijk.

De volgende is de Anjou blanc ‘les Pierres Girard’ gemaakt van 100% Chenin blanc. Een wijn die een jaar op hout rijpt en daarna op fles gaat. Zo ontstaat een bijna strogele wijn met geuren van abrikoos en perzik maar ook met geuren van groente zoals de gekookte bloemkoolachtigen, en dab, hoe vreemd ook, boenwas. Wat een rijkdom aan geur en smaak. Zo zou een Chenin blanc in mijn ‘optique’ moeten smaken en ruiken.

Om maar meteen verder te gaan met de mooie culinaire opbouw, waar ik aan begonnen blijk te zijn, de Anjou Rouge ‘la Cerisaie’ waarin 80% Cabernet Franc. Deze karaktervolle druif, is één van de ouders van de Cabernet-Sauvignon die dan weer voor 20% mag meedoen. Na onafhankelijk van elkaar en ‘aan de lucht’ tot wijn verworden te zijn volgt het melangeren. Na goed tot elkaar te zijn gekomen volgt tot slot de botteling. De kleur van de wijn is granaatappel-rood, de geur is open en rijk en ik herken diverse soorten zwart fruit, iets vegetaals en wat toasterigs. In de mond is de wijn soepel en elegant met vriendelijke tannine.

Tot slot de laatste van de vijf variëteiten die Domaine de la Bergerie voortbrengt: een zoete. In dit geval Coteaux du Layon, ‘le Clos de la Bergerie’. Een wijn die in de volksmond moeilleux wordt genoemd. Dat is een zoete wijn van overrijpe druiven maar uiteindelijk wel minder rijk dan de liquoreuze wijnen zoals de door hen gemaakte Chaumes en Quarts de Chaumes. Bedenk zelf maar hoe mooi die zijn! Natuurlijk wel voor 100% van de Chenin blanc die deze keer met de hand en naar rijpheid wordt geplukt. Dat houdt dus in dat er meerdere malen door de wijngaard gegaan moet worden. Gedurende een jaar rijpt de wijn in traditionele vaten in de kelders van het domaine, en met voldoende ventilatie. De botteling volgt in september het jaar na de oogst. Ik herken geuren van zoete appel, peer, kweepeer en (echt mooi!) lindebloesem. In de mond de smaken van het rijke zoet en het evenwicht van de zachte zuren waardoor de combinatie met desserts van vers fruit tot een vanzelfsprekendheid behoren. Wat een genot!

Op het Domaine is ook restaurant ‘la Table de la Bergerie’ gevestigd van chefkok en partner van Anne, David Guitton. David heeft mogen samenwerken met onder andere Alain Ducasse en Joël Robuchon. Hij bereidt elke maand een nieuw menu met verfijnde gerechten die authentiek en eigentijds zijn en passend bij de wijnen van het domaine. De prijzen vallen mee: menu van 3-gangen inclusief wijnarrangement € 38. Het menu van 4-gangen inclusief wijnarrangement € 45. En het menu dégustation van 5 gangen inclusief wijnarrangement kost slechts € 66.Mocht u in de buurt zijn en een delicate maaltijd willen genieten, reserveren is een absolute noodzaak, want er zijn slechts weinig andere eetgelegenheden van dit niveau in de regio! Yves en ik waren helaas ook te laat!

Telefoon 00 33 2 41 78 30 62. Zeg maar dat u het van mij hebt!

En, daarnaast, zet het maar vast in de agenda,: 6 juni 2012. Opendeurdag bij Krimpenfort wijnimport waar naast deze Loire wijnen ook wijnen uit Sancerre, Saint-Nicolas-de-Bourgeuil en Reuilly gepresenteerd zullen worden.

http://www.krimpenfort.nl. U bent van harte welkom tussen 15:00  en 18:00 uur

Tot zover . .

Chris Koot

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *