Wijnbloggersdag 2013

Op vrijdag 24 mei jl. vond op de hotelschool van het ROC van Amsterdam aan de DaCostastraat de eerste Wijnbloggersdag plaats. Met dank aan Remy Tolk, initiator van het gebeuren. Vanwege het weer en de longinhoud besloot ik de Basman 346 in de schuur te laten en gebruik te maken van de mogelijkheden die het openbaar vervoer mij vanuit Amstelveen biedt: lijn 5 en lijn 12.

ROC2

Ik dank de 3 Wijngekken voor het ongevraagd gebruik van deze foto.

Remy verwachtte een groter aantal enthousiaste wijnbloggers waar een mooi programma voor was opgesteld, maar dat viel eigenlijk tegen. Niet het programma, maar de opkomst! Ik ken dat nog uit mijn werkzame tijd; de helft komt niet opdagen. Jammer, want er was een hoop moeite in gestoken.

Na de ontvangst in de Heerenkamer met koffie, thee en kennismaking begonnen we aan een blindproeverij van een zevental wijnen. Laat ik maar niets schrijven over mijn eigen resultaat want dat was bedroevend! Wel mooi opgezet en ondanks de muliple choice nog knap lastig. Ik ga u niet vermoeien met de geproefde wijnen. Als ik het al niet snapte, doet u, gewaardeerde lezer, het ook niet en uitleggen waarom ik het fout had of een verkeerde keuze maakte, doe ik dus niet!

Wijnproeverij

Er volgde voor de andere bloggers een korte rondleiding langs de keukens (u begrijpt, ik kende de boel al)waarna we werden opgewacht in Restaurant de DinnerClub voor een masterclass over Natuurwijn door Martijn de Wal van Vleck wijnen uit Amsterdam. Vleck wijnen is een wijnimporteur met eigen winkel in Amsterdam. De wijnen die zij verkopen, komen direct van de boer uit vooral Frankrijk naar de Eerste Helmersstraat in Oud-West. Zij importeren zoals ze het zeggen: echte en levende wijn. Het was een mooie ervaring om deze “zuivere en pure wijnen” te proeven. Vooral de drie witte Loirewijnen van de sauvignon blanc druif behoefden enige uitleg en toelichting. De eerste was een typische sauvignon maar nummers twee en drie zou ik niet zomaar aan een vriend cadeau durven doen. Hoewel er niets mis was met deze twee wijnen, de typische kenmerken van de druif waren moeilijk te herkennen.

Deze eerste ochtend van de Wijnbloggersdag werd afgesloten met een prima 3-gangen lunch met passende wijn. Het menu werd bereid en geserveerd in de DinnerClub door studenten van de school; de koks onder de bezielende leiding van Chefkok Frank de Boer en de bediening onder leiding van topgastheer Remy Tolk. Tijdens de lunch werd de winnaar van de blinde proeverij bekend gemaakt. Omdat drie personen een zelfde score hadden, moest een shoot-out bepalen wie de uiteindelijke winnaar van de fles Schlumberger ging worden.

ROC

Ook voor deze foto dank ik de 3 Wijngekken voor het ongevraagd gebruik.

Bij het vertrek werd ons een plastic tas aangeboden, waarin een tuut met drie bonbons van de afdeling banket en het mij bekende kookboek van de school.

Het was mijns inziens een geslaagde Wijnbloggersdag en ik hoop dat er een vervolg komt.

Voor mij kreeg de dag nog een bijzonder tintje vanwege het intieme afscheid dat mij was toebedeeld door de collegae waar ik vorig jaar mee werkte. Bij deze nog mijn hartelijke dank aan iedereen in het team Culinary-5 voor de warmte en hun inspanningen van het afgelopen jaar.  Ik heb een mooie ervaring in de pocket en ben er trots op met hen te hebben gewerkt.

Tot zover . . .

Chris Koot

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien! 
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Overige met de tags , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *