Champagne Bernard Tornay

In de zomer van 2012 bracht ik een deel van mijn vakantie door in Bouzy, een slaperig plaatsje in het oosten van de Champagne en bekend om zijn stille rode wijnen.

Omdat het zonnige voorjaar (het is vandaag 29 mei) al twee dagen duurde, werd het tijd om een fles Champagne te openen. Het kon, zo leert de ervaring van mei 2013 ons, namelijk niet veel langer duren! En inderdaad, want nu ik dit artikel schrijf,  ontlast het zwerk zich al weer van een aanzienlijke hoeveelheid hemelwater!

Vanwege de zomerse gelegenheid werd het de Rosé Brut Vieille Réserve van Bernard Tornay uit Bouzy. De wijn is samengesteld uit 60% chardonnay en 40% pinot noir. De rode wijn is ontstaan dankzij de méthode saignée (= bloeden), dat wil zeggen dat een deel van het spontaan geperste vocht uit de gistende massa blauwe druiven na niet al te lange tijd uit het vat wordt opgevangen en contact met de (kleurgevende) schillen daardoor niet meer bestaat. Vervolgens gist deze Vin de Goutte (druppelwijn) verder door tot een volwaardige wijn. Uiteindelijk worden de witte en deze lichtrode wijn samengevoegd en gebotteld met wat extra suiker en gist om zo een tweede gisting en uiteindelijk de bubbels in de fles te krijgen.

Rosé TornayDe mousse is bijzonder fijn en elegant. De kleur heeft iets van rood koper met oranje tonen. En in de smaak vallen vooral de bosaardbeitjes en ander subtiel rood fruit op.

Mocht u behoefte voelen om in de toekomst Bouzy te bezoeken, dan raad ik u B & B la Pélerine in de Rue Gambetta 13 aan.

De uitbater werkt bij de firma Bernard Tornay en is graag bereid u een rondleiding door de kelders te geven met aansluitend een proeverij van het hele assortiment. Daarnaast verkoopt hij in de B & B ook alle champagnes uit het assortiment tegen wel zeer vriendelijke prijzen.

Tot zover . . .

Chris Koot

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien! 
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *