La passion de la Bourgogne

Het was de zondagmiddag van 21 november, ergens tussen 16:00 uur en 16:30 uur, en Café Krimpenfort zat ramvol. Vanwege de privacy van de bezoekers vindt u dus geen foto’s, maar neem van mij aan, het was gezellig!

De mensen die tussen 3 en 4 waren binnengekomen hadden na een uurtje proeven van de mooiste Bourgogne wijnen gewoon behoefte aan wat rust en trokken zich met wat vrienden en een fles zojuist aangeschafte wijn terug in Café Krimpenfort om zich, onder het genot van een snack en hun fles Bourgogne, te bezinnen op wat er in het afgelopen uur geproefd en beleefd was. Want om proeven en beleven gaat het tijdens de Opendeurdagen bij www.krimpenfort.nl in Fort Waver Amstel.

Op de proeftafel stonden de grote drie van Krimpenfort voor wat betreft de Bourgogne. Régis et Luc & Lize Pavelot, Jean Tardy & fils en Denis Boussey. En ook de prachtige wijnen van les Caves de Charnay-les-Macon ontbraken niet. Laten we het daar eerst maar even over hebben: de Caves de Charnay-les-Macon. Als wijnbedrijf een heel grote maar als Coöperatie zo ongeveer de kleinste van Frankrijk. Deze Cave Coöperative wordt gerekend tot de beste wijnbouwcoöperaties van Europa. En daarmee is niets te veel gezegd. De Cave Charnay-les-Mâcon bewijst met de drie aanwezige wijnen hoe volledig men het productieproces beheerst en controleert. Kwaliteit begint in de wijngaarden en die worden op en top door de leden verzorgd. De leden worden alleen op ruim zeventig onderdelen in de wijngaard beoordeeld. Zoals daar o.a. zijn:

  • de ligging van de gaard ten opzichte van de zon
  • de waterdoorlaatbaarheid van de toplaag van de bodem
  • de kloon van de druivenvariëteit
  • de manier van snoeien van de wijnstokken
  • de bemesting
  • de bodembewerking etcetera, etcetrea,

De Mâcon-Charnay 2009 was de eerste wijn op de proeftafel en meteen een prima chardonnay voor een alleszins redelijke prijs. De wijn wordt met plezier geschonken en gedronken. Zowel als zomers aperitief, maar de wijn is ook een (h)eerlijke tafelgenoot.

De Mâcon-Charnay combineert door zijn mineralige karakter uitstekend met schaal- en schelpdieren, maar ook salades, vis en kip. De kleur is bleek geel en kraakhelder. In de geur trof ik aroma’s als ananas, meloen, wat grapefruit, peer en honing. De smaak is sappig en heeft inhoud. De wijn is zeer elegant en verfijnd met in de finale wat mineraligs waardoor juist de combinatie met oesters een mooie wordt. Gewoon een sappige, witte bourgogne van prima kwaliteit zoals het hoort bij wijnen uit de wijngaarden rond Mâcon.

Nummer twee in de rij was een Saint-Véran, ook van de Cave Charnay-les-Mâcon afkomstig. Leden van de Cave Coöpérative bezitten ook gaarden in de AC Saint-Véran. De hellingen en de kalkbodem maken dat druiven het uitstekend naar de zin hebben en prachtige wijnen voortbrengen. Het fruit wordt met passie en deskundigheid in de moderne Cave verwerkt tot prachtige wijn. Dus een chardonnay van niveau voor nog steeds een  redelijke prijs. Een uitstekende tafelgenoot, die kleur geeft aan visschotels maar ook bij kip en room. U zou de combinatie met Franse kazen als Reblochon, Délice de Bourgogne en Époisses eens moeten proberen, Of ze voor elkaar gemaakt zijn!

De wijn is licht van kleur en helder en de geur is fris, ingetogen en fijn. Er zijn subtiele aroma’s van tropisch fruit, meloen en citrus. De smaak is vol en krachtig. De wijnmaker werkt naar het fruit in de wijn. Een lekker lange afdronk met een noodzakelijk bittertje. Deze wijn doet de oorsprong recht en bevestigt dat de wijnen uit deze streek hun eigen AC meer dan verdienen.

Nummer drie, nog steeds van Cave uit Charnay, was ook een Saint-Véran maar dan één uit een kleine ommuurde wijngaard nabij Chevigne dat tussen Davayé en Prissé ligt. Deze “Domaine Clos de Chevigne” is een typische bourgogne die zich kan meten met zijn buurtgenoot Pouilly-Fuissé. Een volle wijn met in de neus iets bloemigs en wit fruit als peer en abrikoos en wat kruidigheid. De smaak is droog, vol en er is gelukkig weer dat noodzakelijke bittertje achter op de tong. De 2007 die in de opruiming was ging door zijn prijs van € 10,50 snel de ene na de andere kofferbak in! Hopelijk wordt de wijn in een mooi groot bourgogneglas geschonken. Dat verdient deze wijn absoluut.

De twee wijnen uit Pernand-Vergelesses die in de schaduw van de Aloxe-Corton, Corton en Corton-Charlemagne opgroeiden hebben een lichtgeel/gouden kleur en hebben dat typische brioche of toast in de neus. In de smaak is er meloen, peer en noten. Régis en zijn zoon en dochter Luc en Lize Pavelot werken sinds 1992 milieuvriendelijk en organisch en dat werd kortgeleden beloond met het Ecocert-label. De premier-cru wijn van de lieu-dit “Sous-Frétille” is iets mineraliger en voller dan zijn voordeliger soortgenoot met alleen de naam van het dorp.  Opnieuw, ik blijf het herhalen: een groot wijnglas voor deze toppers!
De laatse drie witte wijnen kwamen van Denis Boussey uit Monthélie, dat ten opzichte van de A6 achter Meursault verscholen ligt.  Monthélie is eigenlijk bekend om de rode wijnen van de pinot noir druif, maar Boussey weet van de chardonnay wonderschone wijnen te produceren. Deze wijnen, en zeker de Chardonnay de Bourgogne VV, hebben iets van het karakter van Meursault. Wat amandel in de neus van deze licht strogele wijnen waarin perzik, noten, honig en hout. Wij proefden ook nog een Monthélie blanc en een Meursault Vieilles Vignes die er voor mij uitsprong. Wat een kracht en rijkdom.

Intussen werd het drukker en drukker en dringen en dringen en waren sommigen er om die reden aan toe om even de rust te nemen waar ik al eerder over schreef. De kachel snorde behaaglijk en het was gezellig. De snacks werden aangedragen en men kocht een fles om met vrienden bij te praten alvorens de rode wijnen te gaan exploreren.

Vanwege het prijzige karakter konden niet alle rode Bourgognes tot proeven worden uitgestald. Dat was geen enkel probleem want wat er wel stond was meer dan prachtig. Van broer en zus Pavelot waren er twee Pernand-Vergelesses, van Boussey stonden er zijn Monthelie “les Hauts Brins” en Volnay en van Jean Tardy tenslotte een paar pareltjes: Fixin “la Place”, Chambolle-Musigny “les Arbets”, Vosne-Romanée, “les Vigneux” en Nuits-Saint-Georges “Bas de Combes”.

Op een pitje stonden eendenpootjes zachtgegaard en warm te zijn en de geur die daarmee gepaard ging verhoogde de gezelligheid. Het was dringen rond het pannetje!

Maar goed, de twee wijnen uit Pernand-Vergelesses openden de rij pinot noirs. De 1er Cru wijn “les Vergelesses” bezat naast de bij de druif passende geuren en smaken van rood fruit, pruimen, viooltjes, humus en rozen een prettig zoetje in de toch al rijke afdronk met goede tannines.  Dat maakte de wijn net iets rijker dan zijn broertje waar overigens ook niets op af te dingen viel. De wijnen kunnen nog een paar jaar hebben!

De Monthélie en de Volnay volgden. De kleur van de Monthelie was helder rood en de geur deed denken aan rozen en zwart fruit. Een frisse wijn met mooi zachte tannines en een lange afdronk.  De Volnay voldeed aan mijn verwachtingen. Een robijnrode kleur, geuren van rode bessen, viooltjes, kruiden en gedroogde pruimen. Opnieuw die zachte tannines die eigen zijn aan bourgogne wijnen en een lange afdronk. Weet u nog? Een groot bourgogneglas!

Tot slot vader en zoon Tardy die de wijngaarden deels pachten van Méo-Camuzet laten hun wijnen 16 tot 20 maanden op hout rijpen waarvan 25 tot 35% nieuwe vaten voor de zgn Villages wijnen, 50 tot 60% voor de 1er Cru wijnen en 100% voor de Grand Cru wijnen. Het zijn allen donkerrode rijke wijnen met veel lengte en kracht. Geuren en smaken van rijp rood fruit, gedroogde pruim, viooltjes, humus, mokka en tabak en natuurlijk weer die  rijke afdronk met fluweelzachte tannines die zo kenmerkend zijn voor de druif. De Fixin “la Place” overdonderde mij al meteen, Ik had een veel lichtere wijn verwacht. De Chambolle-Musigny “les Arbets” was bijna vrouwelijk. De Vosne-Romanée, “les Vigneux”. De Nuits-Saint-Georges VV “Bas de Combes” was een mooie tussenstop op weg naar de rijke, volle Vosne-Romanée, “les Vigneux”. Ik kon haast niet wachten! Wat een rood fruit, wat een rijkdom en afdronk. Subliem.

Na zessen konden we aanschuiven in Café Krimpenfort en gingen er nog enkele oudere versies uit de schatkamer open om ze te vergelijken met het reeds geproefde. Discussies over het feit of de wijn opmoest of nog jaren kon hebben zijn in dat soort gevallen de normaalste zaak van de wereld en dat bevestigt gewoon dat er net zoveel smaken als mensen zijn.

Alles bij elkaar was het een mooie zondagmiddag waarin de kerstmenu’s al half en half werden bedacht zodat er een goede reden was om een doosje van het een of ander te kunnen bestellen.

Mocht u overigens uw wijn-spijs combinatie voor de Kerst nog niet klaar hebben, neem dan tijdens het weekeinde van 18 en 19 december uw Kerstmenu mee en de sommeliers van www.krimpenfort.nl helpen u graag! Geopend vanaf 15:00 uur. Tot dan

Tot zover . .

Chris Koot

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *