Champagneflesafsluiters

Na de overnachtingen in de diverse hotels van het hogere niveau, vind ik op het ontbijtbuffet regelmatig flessen met schuimende inhoud in een ijskoeler, omgeven door flutes. Natuurlijk bedoeld om de feestelijke en romantische avond er vòòr en de zondagse ontbijttafel er na voor de gasten nog feestelijker te maken. Echt leuk! Maar, om het brutowinstpercentage van de keuken zo hoog mogelijk te houden, is de drank soms van een allerbelabberdst lage kwaliteit! Helaas, maar aan de andere kant, de gemiddelde gast schijnt daar geen moeite mee te hebben en hakt met gemak om 09:35 uur twee glazen weg!

Bij mijn laatste overnachting was, in plaats van een fatsoenlijke Champagneflesafsluiter  (zie boven) om het koolzuurgas zo lang mogelijk in wijn en fles te laten, door het bedienend personeel een VacuVin-dop op de fles geplaatst.  Natuurlijk zal de heer Bernd Schneider, uitvinder van deze handige afsluiter, zeer in zijn nopjes zijn met de overmatige verkoop daarvan, maar gezien zijn kritische kijk op uitvindingen, zoals in het programma “het Beste Idee van Nederland”, vraag ik me af of hij akkoord gaat met het op een zo grove wijze misbruik maken van zijn uitvinding. Wanneer komt dit jurylid met de omgekeerde uitvinding van deze dop in eerder genoemd programma? Naar mijn idee zal hij dan zelf met een nog bredere smile én de hoofdprijs naar huis gaan.

De VacuVin-dop zorgt er voor dat er geen zuurstof naar binnen kan zodat de wijn minder snel veroudert en door het zuurstof boven de wijn weg te zuigen, zelfs nog enkele dagen langer goed blijft! Dus . .  beste medewerk(st)er van de bediening, waarom is het dan fout om VacuVin-doppen boven koolzuurhoudende inhoud van wijnflessen te plaatsen?

Het antwoord luidt: Omdat koolzuur de druk in fles laat oplopen en zich een weg naar buiten zoekt! Het ventiel, dat de VacuVin-dop eigenlijk gewoon is, staat dat dus gewoon toe. Normaal gesproken zal na een juiste afsluiting niets meer naar buiten kunnen. De ruim 1 miljoen belletjes in een fles Champagne willen dat echter wel en die mogelijkheid wordt geboden door de VacuVin-dop. En het zijn juist die belletjes die we zo lang mogelijk in wijn en fles willen laten! Voor het op de juiste wijze bewaren zou er dus lucht ingepompt moeten worden in plaats van dat het er uitgezogen wordt! In ieder geval moet de weg naar buiten worden belemmerd of zeg maar liever: geblokkeerd!  Beste medewerk(st)er van de bediening,

Maar we zijn er nog niet! Na de domheid van de hierboven omschreven actie met de VacuVin-dop is er iets waar ik me, en terecht, nog veel meer over kan opwinden en dat is, met alle respect, nog vele malen stompzinniger: een roestvrijstalen koffielepeltje de hele nacht in een fles koolzuurhoudende wijn hangen teneinde het koolzuur in de fles te houden! Dit drama voor koolzuurhoudende wijn heeft echt alles met – de klok en de klepel– te maken en is volslagen zinloos want er is naast en om de lepel ruim twintig keer zoveel ruimte als de ruimte die het lepeltje inneemt. Daar gaat koolzuur gewoon langs. Je zal ze overigens de kost moeten geven die deze truc nog dagelijks uithalen, sterker nog, ze leggen je dolgraag de werking van deze ingenieuze truc uit in de volle overtuiging dat het werkt. Laatst nog in een uitstekend restaurant in Haarlem, het lieve en hardwerkende kind deed zo haar best om mij te overtuigen van mijn ongelijk. Jammer! 

De geïnteresseerde lezer leg ik hieronder graag het waarom van die klok, de klepel én het zilveren lepeltje uit.

Laat me eerst even uitleggen hoe een fles Champagne, of ander bruisend lekkers, het best geopend dient te worden en wat de Mise-en-Place voor deze handeling is of zou moeten zijn. Wat we nodig hebben is (natuurlijk) de fles bubbles, mijn voorkeur zal altijd Champagne zijn, Champagneglazen en een side-plate met een glanzende koffielepel van hotelzilver die kort daarvoor een grondige poetsbeurt heeft ondergaan. Omdat bij het openen niet altijd duidelijk is of het koolzuur zich op een explosieve manier wil doen gelden, houden we dat lepeltje onder handbereik. Maar denk niet dat een lepeltje of een cocktailprikker een koolzuurdruk van +/- 5 bar tegen kan houden?

Zodra kurk en fles los zijn van elkaar, wil de wijn wel eens overmatig en enthousiast gaan bruisen. Als degene die de fles opent dan het lepeltje in de fles hangt zal het schuimen worden verminderd onder invloed van het vette laagje dat op vers gepoetst zilver aanwezig is. Niets meer en niets minder!

Een wijsvinger met wat oorsmeer heeft hetzelfde effect, maar is door het onhygiënische karakter natuurlijk nooit toegestaan!


Tot zover.

Chris Koot

Een vrouw wordt van Champagne nooit dronken.
Zij krijgt de sprankeling in haar ogen, die van Champagne Champagne maakt!”

naar Mme. de Parabère

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *