Oogst Bordeaux 2009, een vooruitzicht . . .

Door de grote jongens/meisjes als Robert Parker, Jancis Robinson, de Wine Spectator en René Gabriel  werd het rijpe Bordeaux-jaar 2009 al vlak na de oogst vergeleken met 2005, maar die vergelijking ging niet op. De oogst van 2009 heeft een compleet andere stijl:  in de jeugd ronder en dikker,  zoals ze in geen jaren gemaakt zijn.

Eerdere publicaties waren wellicht te voorbarig: 2009 is typisch een jaar waarin de wijnmaker zich niet al te veel met de wijn moet bemoeien en dat er vooral vertrouwen is in het natuurlijke proces. Voor de gemiddelde wijnhuizen was dit zeer rijpe jaar met veel suiker uitstekend geschikt om de wijn zijn eigen gang laten gaan, maar voor de tophuizen was 2009 helemaal niet zo’n makkelijk jaar. Het is voor hen van belang een evenwicht te vinden tussen het fruit, het concentraat, de rijpe tannine, de mineralen en zuren en de elegantie. Alleen op die manier kan de wijnmaker de wijn de allerbeste ontwikkeling en daarmee een lang (en duur!) leven geven.

Vooral de Cabernet-Sauvignon heeft een belangrijk aandeel vanwege zijn hoge rijpheid op het moment van oogsten. Sommige producenten kozen er voor om Cabernet-Franc, Malbec en Petit-Verdot slechts te gebruiken in de tweede cuvées van het château.

Volgens experts zullen de prijzen van Bordeaux uit 2009, ondanks de recessie, kunnen oplopen tot € 1.000,00 per fles. Ook al vanwege de successen van eerdere jaren wordt de prijs opgedreven. De verschillen in prijs tussen de premier cru’s en de rest zal enorm zijn. Robert Parker (onder andere) bewijst de grote wijnhuizen een goede dienst door zijn verslag van de nog jonge wijnen en hij verwacht dan ook dat niet alleen de prijs van Château Lafite-Rothschild 2009 meer dan duizend euro zal zijn. Het is overigens nog niet voorgekomen dat wijnen bij de wijnhuizen al duizend euro kosten, maar bij de handelaren zal het anders gaan. De wijnhuizen zullen steeds kleine hoeveelheden op de markt brengen, om daarmee de prijzen tot deze (g)astronomische hoogtes te brengen.

Onderstaand een aantal van de absolute toppers, gezien vanuit het noorden van de Médoc naar het zuiden. Ik ga er niet van uit onderstaande wijnen in de verre toekomst te drinken. Maar het is een mooie handreiking aan mijn kleinzoon Lars en zijn ouders, Martijn en Daniëlle.  Zij weten nu al wat er aangeschaft dient te worden voor de Kerst van 2025! en daarna. En mocht ik het nog meemaken, door een rietje is ook goed!

Saint Estèphe:

Château Cos d’Estournel: Een eigenzinnige, bijna zwarte, zeer geconcentreerde Nektar zoals het alleen in Saint Estèphe kan groeien. Typisch Cos. Alleen maar zwart fruit dat zelfs een beetje aan Amarone doet denken. Een geniale wijn. Drinken vanaf 2016 – 2035.

Château Montrose: Waarschijnlijk de meest perfecte Montrose van de laatste 10 jaar. Niet zomaar een modern gemaakte wijn, maar nog steeds van het klassieke Cabernet-type. Geuren van cassis, zoethout, tabak en truffel. In de smaak, munt verwerkt in pure chocolade met tonen van opnieuw cassis en bosbessen. Bijna vergelijkbaar met ‘89 en ‘90. Drinken vanaf 2019 – 2060.

Château les Ormes de Pez: Niet alleen de zeer donkere kleur van de wijn valt op. Het bouquet staat stijf van zowel zwarte rijpe pruimen als de gedroogde soort, teer, vanille en een spoortje munt. Vlezig, zwarte bessen en superaromatisch. Koopadvies ondanks een zeer waarschijnlijke stijging. Drinken vanaf 2016 – 2032

Château Lilian Ladouys: Een nog onbekende, maar nieuwe ster aan het firmament van Bordeaux. Door verkoop van 12 percelen en aankoop van weer 12 andere zijn de eerst als confetti verspreid liggende wijngaarden geworden tot percelen die nu als postzegels verspreid liggen op een bodem van kalk, klei en zand. De combinatie van 55% Cabernet-Sauvignon en 45% Merlot geeft een wijn met een rijk bouguet van pruimen, truffel, peper en vers geroosterde Arabica koffie. De wijn is mondvullend met zachte tannines en heeft de karakteristieke Saint-Estèphe bite.  De potentie is er om u vanaf 2016 nog zo’n 15 jaar plezier te schenken.

Pauillac:

Château Latour: Slechts 38,3% van de oogst werd gebruikt voor de Grand Vin. Geen Cabernet-Franc en Petit-Verdot dit jaar. Cabernet-Sauvignon 91% en Merlot 9% zijn in deze weglegger verwerkt. Opnieuw een zeer donkerrode maar heldere wijn met een machtig bouquet waarin geuren elkaar verdringen om aandacht: melk dan room, dan alle soorten rijpe bessen als de zwarte bes, bosbes en braam die willen laten weten dat ze er zijn. Zelfs cederhout is in de geur aanwezig. De wijnmaker heeft zich gericht naar de volledig rijpe Cabernet en heeft een fantastische wijn gemaakt. Of dezelfde genialiteit van vroeger bereikt gaat worden waarin we ook truffel, eekhoorntjesbrood, verse kruiden en munt ontdekken zal de verre toekomst uit moeten maken. Drinken vanaf 2020 – 2060.

Château Mouton-Rothschild: Zonder twijfel de mooiste Pauillac! 88% Cabernet Sauvignon en 12% Merlot. Veel meer dan 200.000 flessen zullen er niet gebotteld worden. Het château blijft bevestigen bij de grote vijf te horen. Een extreem donkere, lila en violet-zwartkleurige wijn met een zeer elegant bouquet dat barst van zwarte bessen, hout, zwarte chocolade, rokerig, zoethout en vanille. Absoluut mondvullend en een afdronk die minuten blijft nagalmen. Drinken vanaf 2019 – 2060

Château Lafite-Rothschild: Ook hier weer een enorme hoeveelheid Cabernet-Sauvignon zoals bij Mouton; 82,5% aangevuld met 17% Merlot en 0.5% Petit-Verdot. De kleur die zich afspeelt tussen purper en granaatsteenrood, heeft aan het glas een lila rand. Het machtige, rijke bouquet is in het begin wat terughoudend maar wel met warmte, cacao, pure chocolade, zoethout, pruimen en een slinger van kruiden als munt en tijm, gekonfijt fruit. In de smaak meteen al een serie zwart fruit als bessen en bramen, zoete tannines, en een lange afdronk. Of deze wijn jaargangen als 2005, 2000 en 1990 gaat overtreffen zal de toekomst leren. De angst bestaat dat dankzij de “wijnvrienden” uit het verre oosten dat Lafite de duurste wijn van de linkeroever gaat worden. Drinken vanaf 2020 – 2060. Dat duurt dus minimaal 10 jaar!

Château Pédesclaux: Ja, Pédesclaux! Een kooptip! De eerste jaargang onder het nieuwe bewind van de Zwitserse eigenaar, real-estate millionair, Jacky Lorenzetti. Het tientallen jaren durende treurspel rondom dit huis is met veel vuurwerk tot een einde gekomen. En hopelijk voor lang. De foute wijngaarden zijn verkocht. Deze purperen wijn van 55% Cabernet-Sauvignon, 40% Merlot en 5% Cabernet-Franc heeft een bouquet van pruimen, mokkabonen, Malagawijn en zwarte bessen. In de mond ontrolt zich een gamma aan smaken van vanillemerg, vlierbessen, mout en krenten met in de afdronk nog wat zoethout. Dé ontdekking van Médoc. Kopen, zodat u voor uw geld meer Pauillac krijgt dan uw hooggeëerde buren in de villawijk. Drinken vanaf 2018 – 2035

Château Pichon-Longueville  (Comtesse) 75% van de oogst van 2009 werd als Grand Cru geclassificeerd. Net als elders een groot deel Cabernet-Sauvignon, 75%, 20% Merlot en nog wat Petit-Verdot. Het bouquet van deze purperen wijn knalt van de vette, overrijpe verse blauwe en gedroogde zwarte pruimen, er is een geur van koffie, chilipeper, kokosrasp en tabak. In de sappig-elegante afdronk fijne tannine, en vanille. Een zeer vrouwelijke maar stevige wijn zoals het de Comtesse betaamt en waarvan men al snel van een tweede glas zou willen genieten. Drinken vanaf 2017 – 2030

Château Pontet-Canet: Opnieuw kleuren van purper en granaatsteen. Het intensieve bouquet van zwarte bessen, bramen, noten en banaan is fris. Gelijktijdig proeft men het rijpe Cabernet-Sauvignonkarakter. De smaak heeft een souplesse die niet vaak bereikt wordt, er is dat mooie van de geur van goed bestorven wild, goede tannines en vlezigheid.

Wie zei dat ook al weer? Als een Pauillac naar banaan ruikt, dan is het een zeer grote! Ik weet het! Het was de vroegere keldermeester van Latour: Jean-Paul Gardère. Drinken vanaf 2019 – 2034.

Saint Julien:

Château Ducru-Beaucaillou:    Zelfs keldermeester René Lucceau die al 31 jaar op Ducru werkt kan zich geen oogst als de 2009 herinneren. Weer zo’n Cabernet krachtpatser met 85%! De rest is Merlot. Een voor dit huis ongewoon hoog alcoholgehalte van 13,5%. En 90% nieuw hout! Bijzonder donkere wijn met tinten van purper, lila en violet. Een verrassend bouquet met, houdt u vast, kersen, bramen, truffel, cederhout en zwarte bessen. In de mond massaal, drop, peper, vettigheid en veel extract van geconcentreerd zwart fruit en een overdaad aan volle, rijke en vette tannines. Drinken vanaf 2025 – 2050. Dit wordt iets voor de kleinkinderen!

Château Léoville-las-Lascases: In 2008 stelde de Cornell University voor om Léoville-las-Cases te verheffen naar de hoogste Cru op basis van de ratings van 1970 tot 2005. De 2009 is samengesteld uit Cabernet Sauvignon 76%, Merlot 15% en Cabernet Franc 9% en rijpt voor 2/3 op nieuw eiken. De kleur zit tussen purper en granaatrood. Het bouquet zou ik haast een cocktail willen noemen van rood en zwart fruit als Amarenekersen, bosframbozen en zwarte bessen, samen met de delicate geur noten en truffel dat zo bij Cabernet hoort. Daarbij nog wat munt en tijm om het feest compleet te maken. In de mond vol, vlezig, mollig en complex met een overdaad aan zoet, velourszachte tannines, wat kokos, zwarte bessen, viooltjes en peper. Deze wijn roept herinneringen op aan de 1982er, maar is fijner en een klassiekere Bordeaux. Drinken vanaf 2018 – 2040

Château Léoville-Barton: Van de wijngaarden die voor meer dan 80% bestaat uit de twee Cabernet-types kwam in 2009 een wijn met een bouquet van rode kersen, cassis, hout en het typische Cabernet karakter. De kleur is purper en granaatrood, met lila streepjes aan het glas. 50% van de oogst ligt op nieuw hout. In de mond, typisch Saint-Julien met fijn vanillemerg en helder fruit. Een elegante wijn met lange afdronk, maar geen “BOM”! Toch is dit een wijn die niet onderschat mag worden. Het zou na een jaar of 10 en de 20 jaar daarna best eens een grote kunnen worden. Drinken vanaf 2019 – 2045

Château Léoville-Poyferré: Hoewel vroeger een Merlot bolwerk is de laatste jaren flink wat Cabernet aangeplant.  De hoeveelheid Cabernet werd meer dan verdubbeld. Naar 65%. De 2009 is opgebouwd uit Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 29%, Petit-Verdot 6% en Cabernet Franc 5%. Extreem donker purper met lila en violet. Een bouquet dat iets heeft van het Cabernet-karakter, eucalyptus, choclade, bramen en wat zwarte peper. In de mond, subtiel fruit, rijpe tannines en een hoge concentratie en kracht, pikant en massaal.  Drinken vanaf 2020 – 2045

Château Saint-Pierre: Op dit château dat net als  Château Gloria eigendom is van de familie Martin staan stokken van gemiddeld 50 jaar en dat is bovengemiddeld! Dat helpt de diepe kleur, het volle en romige karakter te verklaren. De gaarden van wat vroeger twee châteaux waren (Saint-Pierre-Sevaistre en Saint-Pierre-Bontemps-Dubarry) zijn beplant met  70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 10% Cabernet Franc en ook nog wat Petit Verdot. Het fruit wordt met de hand geoogst en in kratten naar de kelders van Château Gloria gebracht waar persing, gisting en rijping plaatsvinden. Elk jaar wordt 40 tot 50 % nieuw eiken gebruikt. Ongeveer de helft komt onder de kasteelnaam op de markt. De rest wordt aangeboden aan opkopers. De neus heeft veel zwarte bessen, zoethout en friszure tonen. In de mond zachte tannines, mooi fruit en een lange afdronk. Een wijn die absoluut ondergewaardeerd is. Drinken vanaf 2017 – 2038

Margaux:

Château Margaux: De grootste wijn in 30 jaar! Cabernet Sauvignon 87%, Merlot 9%, Cabernet Franc 2% en Petit Verdot 2%. Dit is slechts 36% van de totale oogst. Aan alcohol 13.3%. Een glanzende wijn met een kleur van kersen en donkerblauw. In de geur, kwetsen, zwarte bessen, frambozen, cacaobonen, hout, zojuist gebrande koffiebonen en gedroogde pruimen. De meest geconcentreerde wijn in 30 jaar, maar ook de zachtste Margaux. In de mond het zoete van het precies rijpe fruit, honing, mout en karamel. De tannines vormen zich haast harmonisch naar de wijn. Een wijn die minimaal 10 jaar nodig zal hebben om zijn charme te bewijzen zoals dat ook gold bij de 1983er en de 1990er. Drinken van 2018 – 2060.

Château du Tertre: De rondom het kasteel liggende gaarden zijn beplant met 40% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 20% Cabernet Franc and 5% Petit Verdot. De srokken zijn gemiddeld  35jaar oud,waarvan een aantal nog dateren uit de  1950s en 1960s. De kleur heeft, zoals alle andere jonge wijnen uit 2009, die van purper en granaatrood. Deze wijn uit de vijfde Cru heeft een romig bouquet met kersen en is wat lactisch. In de mond, supergebalanceerd, fluweelzacht met een Bourgondische volheid. Binnen 10 jaar is deze wijn uitgegroeid tot een gepassioneerde, hartstochtelijke en niet terughoudende wijn die elke euro meer dan waard zal blijken. Drinken vanaf 2017 – 2036

Château Giscours: Chateau Giscours was lang geleden geen “gezochte wijn” met enige vorm van vertrouwen. Dat het nog bestaat is te danken aan Niclas Tari, die na Wereldoorlog II de boel kocht en daardoor de stapel stenen en landerijen redde van een totaal bankroet. Tari restaureerde eerst het château en legde een kunstmatig meer aan voor hij de bijl, of liever gezegd de portemonnee, benutte met het uitzoeken van de wijngaarden en het herbeplanten daarvan. Toen kwamen de kelders aan de beurt en tussendoor vooral zijn eigen poloteam. Maar ook Tari kwam in financiële nood en Eric Albada Jelgersma (Laurus) bracht redding. Hoewel de bakstenen nog steeds eigendom van Tari schijnen te zijn is Albeda Jelgersma in ieder geval verantwoordelijk voor de wijn. Laten we vergeten wat er eind 20ste / begin 21ste eeuw gebeurde en genieten van wat er komen gaat!

Dit château presteert in recente jaren steeds beter en verdient dua de aandacht. 2009 is samengesteld uit Cabernet Sauvignon 55%, Merlot 40% and Cabernet Franc 5%.  Dus anders dan de groten, want er is relatief veel Merlot. De kleur van de wijn heb ik al een tiental maal gegeven en is bij Giscours niet anders! Granaatrood en purper dus. Een bouquet van bloemen, fruit en iets wat ik wil omschrijven als potlood. In de mond fluweelzacht, moerbei, frambozen, en fijne tannine. Een discreet uitgevallen Giiscours van hoge klasse. Drinken van 2018 – 2036

Château Lascombes: Weer dat purper/granaat! U weet wel.

Na diverse overnames door o.a. Alexis Lichine, de Britse bierbrouwer Bass Charrington en meerdere wijnmakers kwam er in 2001 eindelijk rust op Lascombes dankzij een Amerikaans pensioenfonds. Door de aanwezige grondsoort is hier de Merlot met 50% het meest aanwezig. Cabernet-Sauvignon 45% en Petit-Verdot 5%. De 2009 bestaat uit gelijke delen Cabernet en Merlot (48%) en 4% Petit-Verdot. Geconcerteerd, kruidig en aromatisch bouquet met rijpe bessen, wat room en koffietonen. In de mond wonderschoon, rijpe, zoete tannine met veel finesse en een lange afdronk. Er zijn voldoende zuren en mooi droog eiken. Een van de betere Lascombes van de laatste jaren.

Tot zover

Chris Koot

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *