Oenoloog Thierry Gasco

Bevestiging van mooie combinaties!

Op de ochtend van maandag 12 juli tijdens een bijzondere bijeenkomst waarbij restaurateurs, wijnschrijvers en schrijvende pers aanwezig waren, werd door Betty Koster, van Fromagerie l´Amuse, en de oenoloog van het Champagnehuis Vranken Pommery, Thierry Gasco, een uitleg gegeven over combinatie van kaas met de Champagne van Pommery die Betty, Loek Fransen en ondergetekende enkele maanden geleden samen maakten. De heer Gasco was, net als de gasten, verbaasd over de mogelijkheden die zijn Champagnes boden in combinatie met kaas. We kregen de bevestiging dat we iets moois hadden aangeboord!

Bij elke Champagne hadden we in april al 36 soorten kaas geselecteerd. Van die 36 dus kwamen er afgelopen maandag 12 op het bord en één lepelkaasje apart.

Na ontvangst met koffie en aansluitend een glas Pommery Brut Royal werden we uitgenodigd plaats te nemen aan de grote tafels met daarop, per persoon, speciale dienblaadjes voor de vier belangrijkste Champagnes van die dag: de ‘Champagnes de Quatre Saisons’ van Pommery.

  • Springtime
  • Summertime
  • Falltime
  • Wintertime

We begonnen de proeverij echter met de Pommery Brut Royal en daarna de Brut Rosé. De te proeven kaasjes lagen van links naar rechts en boven elkaar. De eerste twee waren een Bastiaansen Blauwe geit en een Parmigiano Reggiano van 2 jaar. Het gaat te ver om de combinaties te beschrijven, dat staat verderop in één van mijn columns.

Thierry Gasco, kind van de regio, is de de Keldermeester van het huis Vranken/Pommery, en daarnaast ook nog President van de Franse oenologenvereniging. Gasco werd eind 2001 uitgeroepen tot ‘l’Homme de l’Année’ door La Revue du Champagne. De heer Gasco gaf vóór elke combinatie uitleg over de geschonken Champagne en Betty deed hetzelfde met de kaas. Na het proeven van die combinatie sprak Gasco steeds weer zijn waardering uit over het feit dat de twee producten, kaas en Champagne, zo goed samen gingen, maar ook vertelde hij over het mondgevoel en de sensatie die dat teweegbracht.

Ondanks het feit dat Gasco het Nederlands niet beheerste, leek hij aan de lippen van Betty te hangen en pikte toch steeds weer iets op uit het verhaal. Voor Gasco waren het vooral de Shropshire Blue met Summertime en de Caerphilly met Falltime die volgens hem wonderen van smaaksensatie waren. De beide van oorsprong Engelse kazen waren compleet nieuw voor hem. Als er op het Château bij Pommery aan gasten kaas geserveerd wordt is dat meestal de lokale kaas, zoals Maroilles.

Overall winnaar van de dag was de Tomme Crayeuse met Summertime. Er ontstond in de mond een notensmaak en een rijk, romig botertje. Vooral het frisse maar ook romige karakter van de 100% Chardonnay gaf de combinatie een mooie balans.

Na afloop togen we gezamenlijk naar de, zojuist compleet verbouwde, Club Nautique 23 aan de Zandvoortse Boulevard Barnaart, dat nu een permanente locatie heeft. Het weer werd helaas spelbreker, maar het door Maarten en Werner geserveerde menu, dat in The Green Egg bereid werd, maakte er toch een mooie middag en gepaste afsluiting van.

In de winkel van Fromagerie l‘Amuse aan de Amsterdamse Stadionweg kunt u met betrekking tot Champagne Pommery en kaas meer informatie vinden. En bovendien, als u met z’n zessen gaat is het mogelijk aan de stamtafel in de winkel één van de vier Champagnes te combineren met 6 kaassoorten. Wellicht een mooie manier om een zakenlunch origineel af te sluiten. Wel even bellen!

Tot zover,

Chris Koot

Dit bericht is geplaatst in Columns, Food, Wijn met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *