Reuilly Rosé (Vin Gris) la Grande Pièce.

Mijn favoriete rosé is niet rosé maar wat ze noemen ‘gris’, komt uit Reuilly en het is er weer tijd voor!

Reuilly? Waar ligt Reuilly?

De wijnen uit Reuilly worden gerekend tot de Loirewijnen, Hoewel deze rivier op zeventig kilometer verwijderd ligt van het centrum van het plaatsje Reuilly vallen de wijnen die hier gemaakt worden toch in de categorie wijnen uit het Loiredal. Dat geldt overigens ook voor de wijnen uit het nabijgelegen dorpje Quincy. Reuilly ligt 25 kilometer ten westen van Bourges en deze stad ligt op zijn beurt meer dan 40 kilometer ten zuidwesten van Sancerre. De appellation Reuilly is klein en onbekend, maar bestaat intussen al wel 70 jaar. Dat wil zeggen voor de witte Reuilly, gemaakt uit sauvignon blanc. De rode en rosé wijnen kregen deze erkenning pas in 1961. 

De dorpen van de AOC Reuilly

 

 

De 215 hectaren aan wijngaard binnen het wijngebied Reuilly liggen verdeeld over zeven gemeenten, te weten Reuilly, Diou, Lazenay, Chery, Lury, Cerbois et Preuilly. In de twee departementen Indre en Cher produceren 40 producenten Vin de Reuilly.

109ha. is aangeplant met sauvignon blanc, de beroemde druif ut onder andere Sancerre. 63ha. met pinot noir en er is slechts 43ha. aangeplant met pinot gris waar de wijn van gemaakt wordt die ik in dit artikel behandel.

Reuilly

Van die 40 producenten is Claude Lafond verreweg de grootste en volgens ingewijden ook de belangrijkste, zoals de vier wijnschrijvers hieronder melden (niet in volgorde van belangrijkheid maar op alfabet)

 • Clive Coates (MW)
  (Claude Lafond is by far the largest producer and most dynamic wine personality in the area)
 • Gert Crum
  (De Reuilly Rosé van Claude Lafond is een referentie die je niet mag missen)
 • Hubrecht Duyker
  (Claude Lafond: Vrij grote bezitting met een prachtige rosé en een superieure witte wijn)
 • Hugh Johnson
  (Reuilly groeiende reputatie. Met name van .. Claude Lafond)

De wijn wordt gemaakt van een druif die u eigenlijk kent uit de Elzas: De Pinot Gris en uit Italië a;s Pinot Grigio. De kleur van de druivenschil, die ergens tussen zachtroze en koperachtig purper ligt, bepaalt tijdens het gistingsproces de kleur van de wijn. Per jaar wil dat nog wel eens verschillen! De naam van de druif zegt het al. Grijze druif. De soort zou een kruising zijn van de Pinot Meunier en de Traminer. De geur heeft iets fris jeugdigs is vol van zoet rijp, rood fruit als aardbeien en frambozen. En de smaak heeft het zeer frisse en verkwikkende van o.a. bloedgrapefruit. Deze verrassend goede rosé die door zijn afkomst dus Gris de Gris of Vin Gris genoemd wordt, is een wijn met voor de gastronomie belangrijke toepassingsmogelijkheden.

De pinot gris

De Reuilly Gris is iets heel anders dan roséwijnen uit de Pays d’Oc, Italië of Spanje die voor een habbekrats worden aangeboden en waarin de (naar mijn smaak) verkeerde fruitsnoepjes overheersen.

De wijn prefereert een wijd glas, sterker nog, het schreeuwt er om! Het genotsmoment zal op terras, boot of balkon zo rond de klok van vijf uur beginnen, maar de wijn houdt het vol tot ver na middernacht als desserts en kaas geen rol van belang meer spelen.

Mijn voorkeur gaat uit naar de combinatie met onder andere een salade van kreeft, een salade van kip, gegrilde tonijn en doe eens gek, warme gegrilde asperges met wat eendenleverkrullen. Maar ook de combinatie van een mooi stukje gegrild lamsvlees met zomerse groenten zal door de wijn en uw gasten met gejuich worden ontvangen.

Tot slot nog even iets over de producent, Claude Lafond: Hij is één van de persoonlijkheden binnen de AC Reuilly, is voorzitter van de Chai de Reuilly, een unieke coöperatie, want de kelders en het materiaal om de wijnen te maken is cooperatief maar ieder van de 10 leden is verantwoordelijk voor zijn eigen wijn, waardoor je duidelijk de verschillende stijlen kunt herkennen.

Proefnotitie voor 2011:
De kleur is heel licht zalm roze; een typische vin gris. Een heel andere kleur dan de 2010!
De geur is vanzelfsprekend jeugdig fris en vol heerlijk zoet rijp, klein rood fruit als aardbeien en frambozen;
De smaak is uitermate fris en verkwikkend met onder andere aroma’s van bloedgrapefruit;
Conclusie: Een zeer bijzondere wijn die elke keer dat u het schenkt een glimlach op het gezicht  van uw gasten tovert.

De prijs voor de particulier ligt nog net onder de € 11.

Voor bestellingen: www.krimpenfort.nl

Ik wens u veel zomer dit jaar met mooie rosé wijnen.

Tot zover

Chris Koot.

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien!
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *