Franc de Pied, Extraordinary, Vin des Sables 2008, Gris de Gris


De zomer komt, er naar het zich laat aanzien, aan. De pinksterdagen gaan mooi worden en de rosé wil de koelkast uit vermits hij er enkele uren eerder is ingezet. De wijn waar het deze keer om draait is afkomstig uit het gebied dat op de foto is aangeduid met het cijfer 1. Valt niet mee om te herkennen, maar het is het bruine vlakje waarin ook nog wat watertjes zijn weergegeven.Het wordt dit weekeinde de Franc de Pied EXTRAORDINARY uit de Camargue van Domaines Listel. Laat me uitleggen waarom, want het is een bijzondere wijn! De naam Franc de Pied of Franche de Pied wil zoveel zeggen als “Op Franse Voet” en dat is in Frankrijk redelijk uniek.

Sinds ergens in de buurt van 1860 en later werd niet alleen Frankrijk, maar heel Europa, vanuit het westen van Amerika langzamerhand veroverd door de druifluis, een bladluizensoort die de vakmansen kennen als de phylloxera vastatrix. Het onaangename beestje dat meerdere levensvormen kent, parasiteert op de wortels van de druivenstok waar het alle vocht, bestemd voor blad en druif, wegzuigt. De levensvorm die op de bladeren leeft is minder schadelijk. De laatste generatie vliegt uit om elders zijn rampzalige werk voort te zetten. Na onderzoek bleek dat de Amerikaanse onderstokken zoals Vitis riparia, Vitis berlandieri en Vitis rupestris, resistent waren tegen deze luis en dus werden alle Europese druivensoorten op deze (inferieure) onderstokken geënt. Dat zijn dus de Amerikaanse voeten! Omdat de wijngaarden van het Domaine de Jarras nogal geïsoleerd liggen en ook nog eens in een enorme laag zand, waar het beestje niet van houdt, is het in deze streek nog steeds mogelijk om de Franse onderstokken van de Vitis Vinifera te gebruiken. Dus staan deze wijnplanten op de stokken waar 140 jaar eerder alle wijnen vanaf kwamen. En dat zijn Franse voeten. Dat is in Frankrijk redelijk uniek, hoewel er tegenwoordig een aantal producenten zijn die, héél voorzichtig, de oude onderstokken opnieuw aanplanten. Ook zij gebruiken de naam Franc de Pied. Het Domaine de Jarras, waar deze wijn gemaakt wordt en dat privé bezit is van les Domaines Listel, ligt tussen Aigues Mortes en Le Grau du Roi. Dit Domaine bestaat al sinds 1883. De Grenache Gris, de druif die verantwoordelijk is voor deze rosé wijn, groeit op gaarden waar zee en land elkaar ontmoeten en in de nabijheid van de zeezoutwinningen, de Camargue paarden, de zwarte stieren en de schapen van de Camarque.  Deze schapen zorgen er in voor-, en naseizoen ook nog eens voor dat het gras tussen de wijnstokken kort wordt gehouden. Maar wanneer de stokken beginnen uit te lopen en tot na de oogst zijn ze, om begrijpelijke redenen, niet welkom in de wijngaarden. Deze zeer licht gekleurde rosé die ook wel Gris de Gris de Listel genoemd wordt, is in staat om een rijk hoofdgerecht met vlees te begeleiden. De kleur trekt meteen de aandacht! Het heeft het rose tuillé van de Franse dakpannen (tuilles) en zoals de Franse website het zo mooi zegt, het maakt de passie los! Ik hoop dat u die passie in ieder geval terugvindt in dit stukje tekst.

De neus is vol, rijk aan bloemen, rood fruit maar ook perziken en abrikozen en tevens fluwelig. De smaak tenslotte is, hoewel delicaat, rond, intens, vettig en mondvullend. Zelfs het zilte van de regio ontdekt u in het glas. Laat de wijn walsen in het glas en alles wat de Camargue biedt, vindt u terug in uw glas! De wijn heeft een enorme lengte en is, zoals ik al schreef in staat om mooie streekgerechten zoals de Saucisson de Taureau,  Gardiane au Riz de Camargue et au ragoût de Taureau (of van gewoon runderstoofvlees) uitstekend te begeleiden.

Als ik u was zou ik een mooi groot Bordeaux glas gebruiken zodat de wijn de ruimte krijgt om zijn weldadige geuren af te geven. En als u het niet zeker weet: Gewoon het grootste glas uit de kast. Let op, een bodempje in dat grote glas is voldoende. U moet er toch van uitgaan dat u 7 glazen uit één fles schenkt. Om die geuren goed los te krijgen heeft de wijn geen behoefte aan ijsblokje in de koeler, wel gekoeld maar meer ook niet! Nieuwsgierig geworden? Franc de Pied Extraordinary (en zijn rose broertje Pink Flamingo) staan zondag 30 mei, naast een heel gamma Provence wijnen, in Fort Waver Amstel op de proeftafel. Onder andere het vernieuwde Paviljoen 23, Club Nautique in Zandvoort heeft deze wijnen ook op de wijnkaart staan. NatuurlijK! Als ergens de zon schijnt is het wel in Zandvoort!

Zie voor info en routebeschrijving: www.krimpenfort.nl of www.clubnautique.nl

Ik wens u een mooi rose zomer!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *