Kaas!

Wat is er leuker dan lezen over kaas? Schrijven over kaas! En dat schrijven, dat hebben Betty Koster en Jurriaan Geldermans samen gedaan. De voorkant van het boekje zegt het al: de leukste verhalen achter de lekkerste zuivel.

Al op de bladzijden 8, 10 en 12 van het boek, dat bijna even zwaar is als negen ons kaas, straalt dat plezier van de foto’s af. Foto’s van de twee liefhebbers van kaas in de breedste zin van het woord. Samen hebben ze de leukste verhalen en geschiedenissen opgehaald van een groot aantal kazen.

Van de Piramide van Valençay via Camembert, le Petit Duruvael, Lady’s Blue en le Petit Fiancé naar het Noorse Gjetost. Elke kaas heeft wel een mooi verhaal en als het de kaas niet is dan wel de makers.

Een aantal koks hebben recepten aangeleverd. En niet de minsten natuurlijk, want Betty levert in de toprestaurants al vele jaren de kaas voor hun kaasplateau. Zo komen we in het boek de koks John Halvemaan, Onno Kokmeijer, Wully Macmorland, Angelique Schmeinck, Jean Beddington en Moshine Korich tegen die een mooi gerecht bedachten. Gastheren/vrouwen van onder andere La Rive, het Kerckebosch , The Hielander, de Bokkedoorns en deLibrije komen met hun favoriete drank bij een bepaalde kaas, zoals Whisky bij Shropshire Blue, Solera 1954 uit Taragona bij Olde Remeker, White Port van Dirk van Niepoort bij een le Lavort en Trappistenbier met Camembert. Prachtig om dat te lezen. De passie straalt er van af.

Om zelf te ervaren hoe de combinaties smaakten, stonden ze in de naastliggende zaal uitgestald.

Bij de presentatie, zondag 30 mei, in Restaurant Halvemaan in Buitenveldert was het dan ook een komen, kussen, lachen en gaan van Horeca toppers en andere bekenden zoals Kees Raat (Metropolitan chocolate) Mieke Stemerdink (Gigantjes), Cathy Moerdijk (Vinites) met partner Imko Binnerts, Felix Wilbrink (Telegraaf), Will Jansen (Bouillon Magazine)en Peter Klosse. Allemaal fans van de keizerin van de kaas: Betty Koster.

Iedere genodigde kreeg een exemplaar mee met, vanzelfsprekend, lieve woorden van Betty.

Mocht u een boek voor de komende vakantie zoeken, niet verder zoeken. Bij de winkels van Fromagerie l’Amuse aan de Stadionweg 147 in Amsterdam en aan de Hoofdstraat 185 in Santpoort Noord zijn ze in te zien en te koop. Maar ook in de boekhandel de kookspeciaalzaken. Vraag ernaar. Het ISBN-nummer is 9789490142056. De prijs van het boek bedraagt 22,50 euro.

Tot zover

Chris Koot

Dit bericht is geplaatst in Columns, Food met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *