30 jaar Kersentuin

Een aantal maanden geleden kwam het verzoek van Ed Jongen, directeur van Bilderberg Garden Hotel en de Kersentuin: “Zou je ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de Kersentuin een proeverij willen voorgaan van 10 soorten kaas met daarbij een passende drank en een passend extra hapje?” Dat leek me leuk. Ik was op dat moment bezig met het verslag van een proeverij van Kaas en Port en ik had net het verslag van een proeverij van Champagne Pommery en kaas geschreven, ik was intussen benieuwd naar wat er nog meer aan drank bij kaas zou kunnen passen. Dus graag!

Op een mooie donderdagochtend fietste ik op mijn Basman 346 naar Fromagerie l’Amuse aan de Stadionweg in

Dus niet op deze fiets!

Amsterdam om de eerste keuzes te maken. Betty was net terug uit New York en barstensvol ideeën. De ene na de andere kaas kwam ter sprake en wat zou er dan bij moeten? Eerst maar eens een lijstje maken van mogelijke dranken.  Dan de kaas en daarna het extraatje.

 1. Bier
 2. Sherry
 3. Thee
 4. Champagne
 5. Koffie
 6. Malt Whisky
 7. Appelcider of Perencider
 8. Bouillon
 9. Graanjenever
 10. Cherry-Marnier
 11. Bessenjenever
 12. Een Nederlandse Eau de Vie
 13. Saké
 14. Moscato d’Asti
 15. Pineau des Charentes
 16. Port (wit, droog, of zoet, ruby, Tawny, Vintage jong of oud, Colheita)

U leest het al: 16 dranken terwijl we er slechts 10 nodig hadden. Maar om iets achter de hand te houden gingen we toch van deze 16 uit. Op basis van de smaak van de drank werd een kaassoort geselecteerd en daarna was het de vraag wat er bij zou kunnen passen? Een soepstengel met . . , een Weespermop, een appelchipje, Chocolade, een creme brûlée van ganzenlever,  nootjes, popcorn, truffel, honing, flatbread, een roomboterbabbelaar, chocoalde fudge, droge worst, pijnboompitten, een salade. Elk idee was mogelijk. We hadden er echt plezier aan. De selecties die we bedacht hadden gingen via de mail naar SVH Meesterkok Marcel de Leeuw van de Kersentuin met het verzoek om die gerechtjes te gaan vervolmaken en als dat af was zouden we de echte combinaties proeven. Donderdag was het zover, en wat een feest van smaken en ervaringen.

Toen we klaar waren kwam een goede bekende van mij de kaaswinkel binnen om een stuk Délice de Bourgogne aan te schaffen. Want dat was zo lekker bij zijn Zacapa Rum. Herman van der Mey is vertegenwoordiger bij Diageo en was onderweg naar een presentatie. Daar hoorde de kaas bij. . . Waaruit maar weer bleek dat er meer mensen zijn die in de smiezen hebben wat er met kaas zoal gedaan kan worden.

Op ons verzoek deed Herman nog even een Nosing en Tasting van de twee soorten Zacapa Rum die hij bij zich had: de 23 en de XO. Een mooie rijke Rum, ontstaan uit distillatie van de tot wijn verworden maagdelijke siroop die uit de rietsuikerstengels loopt. Gerijpt volgens de Solera methode en ontstaan uit een blend van meerdere jaren (tot 23 jaar oud)  en opvoedingen op meerdere soorten vaten: Bourbon, Sherry en Pedro Ximenez. Tot slot kwam Betty’s dochter Tassia met plakjes Délice de Bourgogne langs om de rum en de kaas samen te savoureren. Wat een combinatie! De chocolatefudge die nog op tafel stond van de eerdere sessie bleek een nu wel een prachtige aanvulling op deze twee.  Zo eindigde een toch al mooie dag onverwacht nog mooier. De combinatie van de rum met de kaas zou zo maar winnaar kunnen zijn, maar deed buiten mededinging mee!

Tot zover . .

Chris Koot

Dit bericht is geplaatst in Columns, Food, Wijn met de tags , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *