Champagne Brut rosé van Pascal Hénin.

In de Volkskrant deze week een schreeuwerige reclame van Goldish Noir door www.wijnvoordeel.nl; een Duits product uit Zell am Mosel, dat volgens kenners één van de gerenommeerde mousserende wijnen van dit moment gaat worden. Sterker nog, volgens trendwatchers en wijndrinkers gaat deze rode bubbel de “Wijnsensatie van 2013” worden. Ik vermoed dat deze lichtzoete (in Duitsland heet het) “Perlwein”, de plaats gaat innemen van de langzamerhand uit de markt verdwijnende Prosecco Frizzante? Waar gaat het heen met de wereld en de smaak van de gemiddelde mens. Het getuigt bepaald niet van respect voor het smaakniveau van de gemiddelde Volkskrantlezer (zowel door de uitgever als door wijnvoordeel) dat juist deze krant werd uitgekozen voor de zaterdageditie. Goldish noirZet zo’n reclame in het weekblad Privé, de Weekend of de Story, dan bereik je bij de kapper of de tandarts de gemiddelde liefhebber die ook zo weldadig kan genieten van soortgelijke dranken als Canei en Prosecco Frizzante.Deze wijn met een commercieel zoetje, smaak en kleur van de HERO cassis uit mijn jeugd, een beetje kersen, een alcoholgehalte van 8,5% en een lage koolzuurdruk verkoopt zo lekker dat de leverancier de prijs met maar liefst 50% naar beneden bijstelde, of verkoopt de wijn daarom zo lekker? Mocht u deze wijn willen bestellen, en ik zal u niet tegenhouden want de ene portemonnaie is de andere niet: http://www.wijnvoordeel.nl

Ik ga verder niet uitweiden over deze wijn maar plaats wel een (niet al te groot!) plaatje zodat u weet hoe de fles er uit ziet.

rose ChampagneEr zijn ook mensen (incl. Volkskrantlezers) die kunnen genieten van een wijn waarin op natuurlijke wijze ontstaan koolzuurgas wordt vastgehouden na een rijping van minimaal 18 maanden. Rosé champagne is op dit ogenblik namelijk ook razend populair, begrijpelijk want champagne op zich is natuurlijk al een ultiem feest. En als deze dan ook nog roze van kleur is, dan is het feest wat mij betreft helemaal compleet. Bovendien is deze Brut Rosé ook nog eens een Premier Cru. Dus kwaliteit verzekerd.

In een Brut Rosé zit altijd wat meer wijn van de pinot noirdruif en dan komt het mooi uit dat Pascal Hénin in Aÿ is gevestigd en dáár het merendeel van zijn wijngaarden heeft. Want pinot noir gedijt in Champagne nergens beter dan  in Aÿ. Het is als het ware de hoofdstad van pinot noir in de champagnestreek.

Normaal dankt Champagne Brut Rosé zijn kleur aan het toevoegen van een klein deel rode wijn op het moment dat de assemblage wordt gemaakt, maar Pascal Hénin gebruikt als basis voor zijn rosé champagne een stille rosé wijn van die gemaakt is van de pinot noir en chardonnay uit verschillende jaren. Dit geheel wordt op fles gebracht samen met een liqueur de tirage  (extra suiker en gist), waardoor een tweede gisting op fles volgt. Het eind van het liedje is deze prachtige rosé champagne.

Proefnotitie:

Kleur: Opvallend lichtrood met mooie, fijne belletjes )mousse);
Geur: Als een mand met alle soorten klein rood, vers fruit als de lente;
Smaak: Een levendige, speelse champagne met de lekkerste nuances van framboos, aardbei en bosaardbei; de belletjes kietelen in de mond;
Conclusie: Superieure rosé champagne, breed van smaak en werkelijk verrassend fijn.

Rosé champagne is natuurlijk een grandioos aperitief. En de ultieme mogelijkheid om je liefde te betuigen aan de liefde van je leven! Maar rosé champagne heeft door de aanwezigheid van wijn uit de pinot noirdruif ook nog eens onverwacht grote gastronomische mogelijkheden. Tot en met de combinatie van lamsvlees met rozemarijn toe, en dat wil wat zeggen! Pascal Hénin geeft met deze zeer bijzondere Brut Rosé Premier Cru een opperbest visitekaartje af. Prijs bij http://www.krimpenfort.nl: € 31,00

brut ChampagneVan de zelfde producent heeft Yves Krimpenfort ook nog een uitstekende witte brut champagne, Prijs: € 29.00.

Proefnotitie:

Kleur: Bleek, wit goud met mooie, minuscule belletjes, gelijk een parelsnoer;
Geur: Fijne neus met aroma’s van gekonfijt fruit, brioche en geroosterde noten;
Smaak: Zachte, romige mousse – heerlijk! – met een frisse en levendige smaak en een zuivere,  uitgebalanceerde, lange afdronk;
Conclusie: Origineel, verfijnd en karaktervol.

==

Tot zover

Chris Koot

Wijn is het bewijs dat God ons lief heeft
en dat hij het prachtig vindt om ons gelukkig te zien!
Looft de Heer!
Dit bericht is geplaatst in Columns, Wijn met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *